Makastar Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Makastar Ne Demek? 2. Makastar Nedir? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Makastar Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Makastar Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Makastar İşe Alım Şartları Nelerdir?Makastar Ne Demek?
Makastar nedir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; Kıyafetler için kumaşı biçen, provasını yapan ve parçaları düzenleyip, işçilere görev dağılımı yapan kesim ustasıdır. Ayrıca makastar, konfeksiyon ürünlerinin imalatında görevli ekipmanların bakımını yapmak ile de görevlidir. Konfeksiyon, kumaştan üretilen bütün ürünlerin bir kalıba göre kesilip daha sonra kesilen parçaların dikilmesi işidir. Makastar kimdir sorusu şöyle cevaplanabilir; dikim masasında ayakta olacak şekilde, bir takım aletler yardımı ile konfeksiyon ürünlerinin üretiminin yapıldığı yerlerde çalışan kimsedir. Makastarın kullandığı ekipmanlar; el makası, elektro makas, falçata, çelik eldiven, pastan ütüsü, pastal kağıdı, kalıp kartonu ve yapıştırıcı gibi aletlerdir.
Makastar Nedir? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Makastar ne iş yapar sorusuna yanıt aramak için öncelikle makastarın görev ve sorumluluklarını bilmek gerekir. Makastarın görevleri şu şekildedir:
- Kesime hazırlık için kumaşları ve diğer malzemeleri kontrol etmek.
- Kumaş kalıplarını ve kesim planını kontrol etmek.
- Pastal çizimlerinin hazırlanmasını sağlamak.
- Hazırlanan kumaşların kaç kat olduğunu saymak.
- Pastal çizim kağıdını kumaşa yapıştırdıktan sonra kumaşın katlarını sabit hâle getirmek.
- Kesim ekipmanlarının genel kontrolünü yapmak, hızar bıçağını ve motor bıçağını bilemek.
- Kumaşın kesimini yapmak.
- Kesim işleminden sonra parçaları kontrol etmek; bedenlerine ve desenlerine ayırmak.
- Yapacağı iş ile ilgili olarak en uygun makineyi seçmek
- Kullanılan makinelerin ve diğer ekipmanların bakımını yapmak.
- Meslek ile ilgili gelişim faaliyetlerine katılmak.
- Beraberinde çalışan diğer işçilere görev dağılımını yapmak.
Bu görevleri yerine getirebilecek eğitim, tecrübe ve bilgi birikimine sahip adaylar iş ilanları makastar seçeneklerini değerlendirebilir. Makastar iş ilanı seçeneklerinden kendi şartlarınıza uygun iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.
Makastar Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Bu meslek ile ilgilenen kişilerin kafasında makastar nasıl olunur şeklinde bir soru mevcut olabilir. Bu meslek ile ilgili eğitimler, çeşitli eğitim kurumlarında verilir. Bu alanda eğitim alabilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekir. Bu mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecek fiziksel yeterliliklere sahip olmak gerekir. Bu eğitim programlarında mesleğin gerektirdiği yeterliliğe sahip eleman yetiştirilmektedir. Program sonunda gerekli yeterlilikleri kazanan bireylere sertifikaları verilir. Bu meslek programı için belirlenen ders saati, program açıklamasında belirtilir. Programda eğitim alan bireyler, eğitim faaliyetleri ve iş olanakları ile ilgili, çevredeki üniversiteler, hazır giyim firmaları, atölyeler ve meslek elemanları ile iş birliği yaparak buralara yönlendirilir. Bu programda bireylere; kesim yapmak, kalıp hazırlamak, serim yapmak, tekstil ham maddelerini tanımak ve tespit etmek, motorlu araçlar ile kesim yapmak gibi birtakım yeterlilikler kazandırılır.
Makastar Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Makastar olmak için gerekli şartlar incelendiğinde öncelikle bu meslek ile ilgili gereken mesleki yeterliliğe ve deneyime sahip olma şartı arandığı görülür. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitimleri başarı ile tamamlamak gerekir. Bu kurslara katılabilmek için de aranan bazı şartlar vardır. Bunlar, okuma yazma bilmek, ilköğretim mezunu olmak ve mesleği yerine getirebilecek fiziksel güce sahip olmaktır. Makastar olmak için gerekli evraklar listesinde ilk sırada olan eğitim sertifikası için kursu bitirme sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen temsilciler eşliğinde yapılır. Bu sınavdan 100 puan üzerinden en az 45 alan bireyler sınavı başarı ile geçmiş sayılmaktadır. Böylece başarılı kursiyerler, makastar eğitimi bitirme sertifikası almaya hak kazanmış olurlar. Ayrıca makastar olmak isteyenlerin bazı becerilere de sahip olması gerekir. Ellerini ve parmaklarını çok iyi kullanabilmesi, el ve göz koordinasyonun güçlü olması, sabırlı ve titiz olması gerekir.
Makastar İşe Alım Şartları Nelerdir?
Adaylar, makastar olabilmek için gereken eğitimleri tamamladıktan sonra, profesyonel olarak çalışabilecekleri hazır giyim atölyelerine, moda evlerine ve butiklere iş başvurusunda bulunabilirler. Bu gibi yerlerde çalışma imkânı olan bireyler, işverenler tarafından iş mülakatına çağırıldıktan sonra işe uygun bulunursa çalışmaya başlayabilir. Makastarlık mesleği, konfeksiyon üretim atölyelerinde ve hazır giyim fabrikalarında geniş iş olanakları sunan bir meslektir. Mesleki eğitimden geçen makastarlar, hareket halindeki bir bıçağı olan makine ile çalışmaktadır. Bu nedenle bu mesleği yapmak isteyenlerin son derece dikkatli ve sabırlı olması gerekir. Bu mesleğin devam ettirilebilmesi için planlama, organizasyon bilgisi, bilgisayar, tekstil bilgisi ve bilgisayarlı otomasyon bilgisi son derece önemlidir. Bu alanda gerçekleşen teknolojik gelişmeler ile bilgisayar destekli kesim ve serim konularının da dahil olduğu otomasyon sistemleri önem kazanmaya başlamıştır. Programlanabilme özelliği bulunan serim masaları daha çok büyük ölçekli tekstil fabrikalarında bulunur. Bu makinelerin artması ve yaygınlaşması ile birlikte iş verimi ve hızının artar. Bu nedenlerden ötürü bu mesleği yapmak isteyenlerin kendini bu yönde geliştirmesi gerekir. Makastarların bu meslek alanında ilerlemesi, kendini bu konuda yenilemesine bağlıdır. Mesleki eğitim merkezinde bu kursu geçerek sertifika alanlar, daha sonra ustalık sınavına girerek ustalık belgesi alabilirler. Bu belge ile kendi iş yerini açma hakkı kazanır. Makastar maaş konusuna değinmek gerekirse öncelikle Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi alan kişilere işverenler tarafından, asgari ücretin %30’undan az olmamak koşuluyla ücret verilmesi gerekir. Eğitim gören kişilerin iş kazası ve meslek hastalıklarından kaynaklanan sigorta primleri devlet tarafından karşılanır. Makastar olarak ilk kez özel bir şirket bünyesinde çalışmaya başlayanlar ise net asgari ücret üzerinden maaş alırlar. Bu, iş yerinin büyüklüğüne ve kişinin deneyimine göre artar. Tüm Türkiye'deki makastar iş ilanlarını kariyer.net üzerinden inceleyebilirsiniz. Yalnızca İstanbul ilindeki ilanlar için iş ilanları İstanbul makastar listesi üzerinden inceleme yapabilir ve Kariyer.net üzerinden ilanlara başvurulabilir.