Müşteri Kabul Görevlisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Müşteri Kabul Görevlisi Ne Demek? 2. Müşteri Kabul Görevlisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Müşteri Kabul Görevlisi İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Müşteri Kabul Görevlisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Müşteri Kabul Görevlisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Müşteri Kabul Görevlisi Ne Demek?
Müşteri kabul görevlisi, hizmet öncesinde kayıt yaptırılması gereken yerlerde çalışır. Hizmetin kime sunulduğunu, içeriğini, maliyetini ve ödeme detaylarını kayıt altına almak için çalışır. Müşterilerin sorularını cevaplayan, alternatif hizmetler sunan veya danışmanlık hizmeti veren kabul görevlisi, firmayı temsil eder. Müşteri kabul elemanı vezne sorumlusuyla karıştırılmamalıdır. Vezneciler, hizmet bedelini teslim alıp fiş keser. Bilgilendirme ve hizmet seçimine yardımcı olma kabul görevlisinin farklarıdır. Özellikle bakım onarım alanlarında hizmet çeşitliliği dolayısıyla müşteri kabul görevlilerine ihtiyaç duyulur. Alıcı taleplerini karşılayabilmek, hizmet öncesi ve sonrası için hassasiyet göstermekle mümkündür. Firmalar kabul işleri için farklı tanımlar yapabilir. Müşteri kabul görevlisi nedir, sorusunu yanıtlayabilecek sorumluluklar birkaç mesleğin birleşimi sayılır. Müşteri kabul görevlisi ne demek sorusunun yanıtı kısaca; müşterilerin taleplerini dinleyen ve gerekli yönlendirmelerde bulunan personeldir, şeklinde verilebilir.
Müşteri Kabul Görevlisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Müşteri kabul görevlisi danışmanlık ve kayıt alma işlerine bakabilir. Pozisyona birçok işletmede rastlamak mümkündür. Bu bağlamda araç muayene istasyonları da müşteri kabul görevlisi istihdam eden işletmeler arasında öne çıkar. Yönetmelik gereği, motorlu taşıt sahiplerinin düzenli olarak muayene istasyonlarından hizmet alması zorunludur. Rutin kontroller ve arıza giderme çalışmalarının maliyeti yıldan yıla değişebilir. Hizmetlerin işleyişi ve fiyatlar, danışmanlığa olan gereksinimi artırır. İşletmeye gelen çağrıları cevaplamak veya firma kademelerine bilgi aktarımı yapmak müşteri kabul görevlisi sorumlulukları kapsamındadır. Görevli, müşteri talepleri doğrultusunda telefondan randevu verilebilir; fiyat bilgisi, hizmet detayı, işletme adresi paylaşılabilir. Kayıt ve muhasebe işleri paraleldir. Müşteriye form sunarak veya sözlü beyanlarını alarak hizmet talebi oluşturulur. Araç muayenesinden önce kayıt altına alınan bilgiler kullanıcı ve taşıt hakkındadır. Ödeme almak, ödemeye ilişkin verileri dijital ortama kaydedip makbuz hazırlamak muhasebenin görev alanıdır. Müşteri kabul görevlisi ne iş yapar, sorusuna özetle cevaplayabilen sorumluluklar şöyledir:
- İdare işlerinin kolaylaşması için sekreterlik yapmak.
- Müşterileri bilgilendirmek.
- Ödeme almak.
- Kayıt işlerini yürütmek.
Müşteri Kabul Görevlisi İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Müşteri kabul görevlisi nasıl olunur sorusuna eğitim üzerinden yanıt vermek gerekirse adayların en az lise mezunu olması gerektiği belirtilebilir. Ticaret meslek liselerinin muhasebe veya büro hizmetleri ile ilgili bölümlerinden mezun olanlar avantajlı olabilir. Liseyi tamamladıktan sonra Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü gibi alanlarda üniversite eğitimi almak bu alanda istihdam edilmeyi daha kolay hale getirir. Tamirhanelerde, sigorta acentelerinde, emlak ofislerinde, özel eğitim ve sağlık kurumlarında müşteri kabul görevlisi olmayı kolaylaştıracak deneyimler sekreterlik aracılığıyla kazanılabilir.
Müşteri Kabul Görevlisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Müşteri kabul görevlisi görev tanımı, hizmet prosedürünü açıklamayı ve müşteriyi yönlendirmeyi içerir. Bakım onarım firmalarında kabul görevlisinin detaylı bilgiden çok güncel bilgiye sahip olması önemlidir. Hizmet şartları firma yönetimince belirlendiği için kabul prosedürleri sabittir. Hizmetlerin müşteri talebine uygun yönleriyle tanıtılması eleman becerisine kalmıştır. Hizmet alımına karar verilirse kabul görevlisi satın alma sürecini yürütür. Kart ile veya peşin ödeme metotlarının gereklerini uygulayabilmek için kasa deneyimi gerekir. Verileri işlemek için bilgisayar programlarını kullanabilmek, muhasebecilik donanımıyla mümkündür. Pozisyonun hastanelerdeki karşılığı hasta kabul bölümüdür. Hizmet sağlayıcısı ve alıcısı, kabul evresinde tanışmış olur. Faaliyetler öncesinde gerekebilen kayıt, danışmanlık, faturalandırma işleri belli kurallar dahilindedir. Müşteri kabul görevlisi, prosedürlere eksiksiz uymalıdır. Bilgilendirmede veya ücret alımında yapılacak hatalar firmayı hukuken zor duruma düşürebilir. Hizmetlere ilişkin güncellemeleri firma adına takip etmek ve üstleri bilgilendirmek önemlidir. Parasal hareketlerin takibi için kullanılan muhasebe programlarını deneyimlemiş olmak, küçük çaplı bilgisayar arızalarını giderebilmek, ücret kabulünde fazla veya eksik para almamaya dikkat etmek gerekir. Müşteri kabul görevlisi sorumlulukları, hizmetin kağıt üzerindeki aşamalarını gözlemlemeyi de içerir. Çalışanda aranabilecek özellikler ise genel olarak şunlardır:
- İletişim becerileri gelişmiş olmak,
- İlgili alandaki prosedürlere hakim olmak,
- Kişisel bakımına özen göstermek.
Müşteri Kabul Görevlisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Müşteri kabul görevlisi iş ilanları ön muhasebe, sekreterlik veya kurumsal danışmanlık deneyimine sahip adaylar için oldukça uygundur. Hizmet talebi oluşturma, müşteri bilgilerinin saklanması, ödeme takibi, rapor hazırlama işlerinde muhasebe bilgisi kullanılır. Ön muhasebe işlemlerini yürütenler temel seviyede yazılım ve donanım bilgisine sahip olmalıdır. Veri kaydında yanlışlık yapmamak oldukça önemlidir. Ödeme prosedürlerini gerçekleştirme ve kayıt altına alma sırasında dikkat gerekir. Müşteriyle olumlu iletişim sağlayabilmek, iyi iletişim becerilerine sahip olmayı gerektirir. Kibar ve gerektiğinde ikna edici konuşulması önemlidir. Hizmet alıcısının ilk temas kurduğu mevkide müşteri kabul görevlisi vardır. Müşteri kabul görevlisi ilanlarında öne çıkan istihdam şartları şöyledir:
- En az lise mezunu olmak, tercihen üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak,
- Randevu düzeni oluşturabilmek.
- Randevusu yaklaşan veya geçmiş olan müşterileri tespit edebilmek.
- Excel ve Word gibi programları kullanabilmek.
- Yoğun tempoda çalışmaya uyum sağlayabilmek.
Kariyer.net üzerinden filtreli arama yapıp il ve ilçe özelinde iş ilanlarını listeleyebilirsiniz. Müşteri kabul görevlisi maaşı ise çalışan kuruma ve personelin tecrübe seviyesine göre değişebilir.