Proje Destek Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Proje Destek Elemanı Ne Demek? 2. Proje Destek Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Proje Destek Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Proje Destek Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Proje Destek Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Proje Destek Elemanı Ne Demek?
Proje destek elemanı teknik ofislerde çalışan; insan, iş, proje ve kaynak yönetimi konusunda teknik ofis yönetimine yardımcı olan kişilere verilen unvandır. Projelerde bulunan ofislerde destek sağlayan personele verilen unvan proje destek elemanı nedir sorusunun yanıtıdır. Bu kişiler proje içerisinde yer alan evrak, dosyalama, iş takibi gibi işlemlerin yanında proje çizimleri, toplantılar ve daha birçok konuda görev almaktadır. Destek elemanları genellikle arka plan işlerde ofis işleri ile ilgilenen kişilerdir. Projelerin çalışma süresince hemen hemen her türlü alanda görev alarak projenin eksiksiz yürümesi adına diğer personellere destek olurlar. Proje destek elemanı ofis içerisinde farklı pozisyonlarda yer alabilir. Proje içerisinde geri plan işlerini yürüten elemanların tümüne proje destek elemanı denilebilir. Fakat ağırlıklı olarak ofis işlerini yürüten kişilere bu unvan verilir.
Proje Destek Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Proje destek elemanı görev tanımı gereği projede çalışan diğer personellere destek amacıyla çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalara ofis görevleri, evrak ve dosyalama işleri ve muhasebe ile ilgili işlemler dahil olabilir. Proje destek elemanları inşaat veya makine gibi büyük projelerde teknik ofisin destek elemanlarıdır. Proje büyüklüğüne, sektöre ve farklı sebeplere göre proje destek elemanlarının sorumlulukları değişebilmektedir. Yine de temel olarak bazı görev ve sorumlulukları bulunabilir. Proje destek elemanı ne yapar sorusuna yanıt vermek için bu kişilerin üstlendiği görev ve sorumluluklara bakmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Projelerin arka plandaki işlerini yürütmek,
- Ofiste gerekli evrak, dosyalama işlerini gerçekleştirmek,
- Muhasebe ve finans gibi alanlarda gerekli görevleri yerine getirmek,
- Ofisin temel düzen ve tertibini sağlamak,
- Toplantılarda not alınması, toplantı düzenlenmesi gibi ayarlamaları yapmak,
- Çalışanların proje için gerekli ihtiyaçlarını karşılamak,
- Ofise ulaşan telefon, mail ve faks gibi iletişim araçlarını yanıtlamak,
- Projenin evrak işlerinin devam etmesi için gerekli kurumlara başvuru yapmak.
Proje Destek Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Bu mesleği icra eden kişilerin eğitim gereklilikleri proje destek elemanı nasıl olunur sorusunun yanıtıdır. Proje destek elemanı olarak çalışan kişilerin görev ve sorumluluklarına göre farklı eğitimleri almaları gerekebilir. Proje destek elemanı olarak çalışan ve sekreter pozisyonunda yer alan kişiler belirli bir bölümden mezun olmak zorunda değildir. Lise mezunu olmaları ve temel bilgisayar kullanımına hakim olmaları yeterlidir. Şirketler kendi ihtiyaçlarına göre yine de bu pozisyonda çalışan sekreter veya ofis elemanlarının Büro Yönetimi ve Sekreterlik gibi bölümlerden mezun olmalarını talep edebilir. Fakat destek bölümünde muhasebe veya finans gibi alanlarda çalışan kişilerin üniversitelerin ön lisans veya lisans programlarında yer alan Muhasebe, İşletme, İktisat gibi bölümlerden başarı ile mezun olmaları gerekmektedir. Bu pozisyonda çalışacak kişilerden muhasebe programları olan LOGO veya NETSİS gibi uygulamalara hakim olmaları talep edilebilir. Aynı zamanda projenin büyüklüğü ve hitap ettiği kesime bağlı olarak firmalar bu kişilerden yabancı dil bilmelerini de talep edebilmektedir. Bu sebeple proje destek elemanı olarak çalışmayı düşünen kişilerin dil eğitimi alması işe alım süreci için önemlidir.
Proje Destek Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Proje destek elemanı sorumlulukları dolayısıyla birçok şart ile karşılaşabilir. Bu personel, saha personelinin arka plandaki işlerinin yürütülmesini sağlar. Bu işlere maaş ödemelerinden ofis işlerine, finansal işlerden toplantılara kadar birçok görev dahil edilebilir. Bu sebeple bu kişilerin de sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Kişilerin çalıştığı pozisyona göre farklı şartları sağlaması gerekebilir. Bu şartlar temel olarak şu maddeler ile açıklanabilir:
- Disiplinli olmak,
- İletişim yönü kuvvetli olmak,
- Takım çalışmasına yatkın olmak,
- Kendisine verilen görevleri zamanında tamamlamak,
- Temel bilgisayar bilgisine sahip olmak,
- Bulunduğu pozisyona bağlı olarak NETSIS veya LOGO gibi programları bilmek.
Proje Destek Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Proje destek elemanı projelere sahada çalışan personelin geri planda yer alan işlerini yaparak destek olurlar. Şirketler bu kişilerden işe alım esnasında belli şartlar talep edebilirler. Bu şartlar projenin büyüklüğü, sektörü ve firmaya göre değişiklik gösterse de temel olarak aşağıdaki maddeleri içermektedir:
- Çalışılacak pozisyona bağlı olarak üniversitelerin Büro Yönetimi, Sekreterlik, İşletme, İktisat ve Muhasebe gibi bölümlerinden mezun olmak,
- Aktif araç kullanabilmek ve B sınıfı ehliyete sahip olmak,
- Mail, faks ve telefon gibi iletişim araçlarını aktif kullanabilmek,
- Dosyalama ve ofis düzeni hakkında deneyim sahibi olmak,
- Proje ofislerinde tecrübe sahibi olmak,
- MS Office programlarına hakim olmak,
- Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış olmak.
Proje destek elemanı maaşları firmaya ve üstlenilen projeye göre değişiklik gösterir. Projeye aktif katılım ve çeşitli ekstra sorumluluklar çalışan şartlarının farklılaşmasına neden olabilir. Bu meslekte çalışmayı düşünenler ve kariyerinde bu alanda ilerlemek isteyenler için Kariyet.net üzerinde birçok fırsat bulunur. Bu meslekle ilgili fırsatları Türkiye genelinde aramak için proje destek elemanı iş ilanları seçeneklerine bakılabilir. Bunun yanı sıra filtreleri kullanarak İstanbul proje destek elemanı iş ilanları şeklinde aramalar yapmak mümkündür. Siz de kariyerinize bu pozisyonda devam etmek için Kariyer.net'i ziyaret edebilir, kendinize en uygun iş ilanlarına başvuruda bulunabilirsiniz.