Proje Planlama Mühendisi Nedir?

Proje Planlama Mühendisi Ne Demek?

Proje planlama mühendisi nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; çalıştığı kurumun projelerindeki maliyet, lojistik ve ham madde gibi konularda planlamayı gerçekleştiren kişidir. Planlama işlemlerini bilgisayar programlarıyla gerçekleştirir. Projedeki ihtiyaçları inceler ve analiz eder. İhtiyaçlara uygun olarak çözümler geliştirir. Üretimi ve kaliteyi iyileştirir, geliştirir. Gerçekleştirilecek imalatları takip eder. Üretimde, projede kullanılacak kaynakların doğru yönlendirilmesini sağlar. Proje planlama mühendisi kime denir sorusunun cevabını daha iyi anlayabilmek için proje planlama mühendisinin görevlerine ve sorumluluklarına bakmak gerekir.

Proje Planlama Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Proje planlama mühendisi üretimde ve inşaatta gerekli olan bütün işlemleri ve analizleri yapar. Planlama basamakları; malzeme, üretim, lojistik ve proje olarak ayrılır. Proje planlama mühendisi, müşterilerden alınan talepler doğrultusunda malzemelerin hazırlanmasını sağlar. İstenilen özelliklerdeki malzemelerin teminini gerçekleştirir. Müşterilerin taleplerine uygun olarak üretimin gerçekleştirilmesini sağlar. Üretim sürekli olduğu için mevcut talep yoksa önceki yılları örnek alarak üretimin gerçekleştirilmesini sağlar. Lojistik sürecinde ürünlerin müşteriye doğru ve eksiksiz olarak ulaşmasını sağlar. Teslimatın zamanında gerçekleşmesine de özen gösterir. Bunun için sevkiyat planlamasını yapar. Proje planlamasında ise kaynakların nasıl dağıtılacağını, maliyetin ne kadar olacağını belirler ve fizibilite çalışmalarını yapar. Bundan dolayı proje planlama mühendisi projenin her noktasında görev alan kişidir.

Proje planlama mühendisi görevleri arasında risk analizi yapmak da bulunur. Planı oluştururken ortaya çıkabilecek olası sorunları düşünür ve bu sorunlara yönelik bir plan hazırlar. Bu sebepten dolayı planları esnek olarak hazırlar ve olası hatalarda çözümler geliştirir. Müşterilerin taleplerini de doğru analiz eder ve analize uygun projeler oluşturur. Proje planlamasında görev alan mühendisler, haftalık, aylık ya da senelik olarak planlar çıkarır. Bu yüzden planın nasıl yapılacağı talebe ve çalışılan kurumun isteğine bağlıdır. Proje planlaması firmanın isteği ve hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilir. Proje planlama mühendisi aksama olmaması için makinelerin ve ham maddelerin kontrolünü yapar. Personelin verimliliğini kontrol ederek projeyi sürekli olarak takip eder. Mevcut ihtiyaçlar için rapor hazırlar. İnşaat alanında proje planlaması yapıyorsa inşaata dair her konuda inceleme yapar. Elektrik tesisatı, peyzaj veya havalandırma gibi bütün sistemlerin kontrolünü gerçekleştirir.

Proje Planlama Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Proje planlama mühendisi nasıl olunur sorusuna şöyle cevap verilebilir; görev alınacak alana dair ilgili mühendislik eğitimini tamamlayarak. Proje planlama mühendisi olarak görev alacak kişiler, inşaat alanında çalışacaklarsa İnşaat Mühendisliği eğitimi almış olmalılardır. Endüstri, Makine veya Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri de proje planlama mühendisi olmak için hangi okulu okumak gerekir sorusuna cevap olarak verilebilir. Bu bölümlerden mezun olanlar proje hazırlamak için gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olur. İnşaat Mühendisliği bölümünde; yapı malzemeleri, ölçme bilgisi ve matematik gibi farklı dersler görür. Görülen bu derslerle bir proje için gerekli olan aşamalar ve projede neler yapılması gerektiği öğrenilir. İnşaat Mühendisliği dört yıllık lisans eğitim sürecini kapsar. Bu bölüm Türkiye'deki birçok üniversitenin Mühendislik Fakültesinde bulunur. İnşaat Mühendisliği dışında kalan bölümler genellikle üretim alanında çalışacak proje planlama mühendisleri içindir. Metalürji ve malzeme mühendisliğinde; çelik, demir, kompozit gibi pek çok malzemenin bilgisi öğretilir. Malzemelerin üretimi hakkında da bilgi edinilir. Bu sayede proje planlama mühendisleri, üretim alanındaki proje planlamasında görev alabilirler. Endüstri Mühendisliğinde ise üretim planlama, maliyet hesaplama ve stok kontrolü gibi proje planlamada kullanılabilecek çeşitli bilgiler öğretilir. Bu bilgileri kullanarak projedeki gerekli hesaplamalar ve analizler gerçekleştirilebilir.

Proje Planlama Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Proje planlama mühendisi olarak çalışmak isteyen kişilerde ilgili üniversitelerden mezun olma şartı aranır. Üniversite şartı dışında esnek çalışma saatlerine uyum sağlamak, güçlü iletişime sahip olmak ve planlama yapabilmek gibi şartlar aranır. Her firmanın aradığı şartlar değişmekle birlikte yaygın olarak aranan bazı özellikler şunlardır;

  • Kriz yönetimi gerçekleştirebilmek.
  • ERP programlarını kullanabilmek.
  • Ekiple koordineli olarak çalışabilmek.
  • Risk hesabı yapabilmek.
  • MS Office programlarını kullanabilmek.
  • Güçlü analiz yeteneğine sahip olmak.
  • Problem çözme yeteneğine sahip olmak.
  • İngilizce bilmek.

Bu özelliklere ve firmaların aradığı diğer özelliklere sahip kişiler proje planlama mühendisi olarak çalışabilir. Proje planlaması yapılırken ERP, yani kurumsal kaynak planlaması yapılan uygulamalar kullanılır. Excel gibi işlemlerin kaydedilebileceği uygulamalara da gereksinim duyulur. Bundan dolayı ihtiyaç duyulan bilgisayar programlarını kullanabilme şartı aranır. Proje planlama alanında çalışan mühendisler için beklenmedik anlarda iş çıkabilir. Lojistik ya da üretimde bir sorun meydana geldiğinde saat kaç olursa olsun yeniden planlama oluşturmak gerekir. Bu nedenle proje planlama mühendisi, esnek ve yoğun çalışma şartlarına uyum gösterilebilmelidir. Projeler hazırlanırken risk hesabı yapılarak çıkabilecek sorunlara yönelik önlemler hazırlanır. Ortaya çıkan sorunlarda ise çözüm odaklı olunması gerekir. Proje planlama mühendisi farklı departmanlarla iletişim hâlinde projeyi yönetir. Bu sebeple kişinin iletişimi güçlü olmalı ve ekiple koordineli çalışmalıdır.

Proje Planlama Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Proje planlama mühendisleri imalat ve üretim gerçekleştiren işletmelerin hepsinde görev alabilir. Proje planlama mühendisi olarak görev almak isteyen kişilerde aranan şartlar genellikle mühendislik mezunu olmak ve istenen uygulamaları kullanabilmektir. Genel şartlar dışında her firmanın aradığı şartlar değişiklik gösterir. Bu mesleği icra etmek isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden proje planlama mühendisi iş ilanlarını inceleyebilir. İlanları inceleyerek şartlarını karşıladığınızı düşündüğünüz işlere başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Yapılan başvuruya firmadan olumlu dönüş gelmesi durumunda yeni bir aşamaya geçilir. Yeni aşamada taraflar arasında görüşme sağlanır ve iş için gerekli şartlar, maaş teklifi ve beklentiler konuşulur. Görüşmenin olumlu geçmesi ve şartlarda anlaşılması durumunda işe başlanabilir. Proje planlama mühendisi maaşları çalışılacak kuruma, sahip olunan tecrübeye ve yabancı dil bilgisine göre değişiklik gösterir. Kariyer.net Türkiye'nin birçok noktasındaki iş ilanlarına ulaşabilmenizi sağlar. Çalışmak istediğiniz şehri belirleyebilir ve o şehirdeki iş fırsatlarını keşfedebilirsiniz. Örneğin; Yalova'da çalışmak istiyorsanız Yalova proje planlama mühendisi iş ilanlarına bakabilir ve kendiniz için uygun işi bulabilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
24.010 / Aylık
22 kişinin ortalama maaşıdır.