Proje Uzmanı Nedir?

Proje Uzmanı Nedir?

Proje Uzmanı Ne Demek?

Proje uzmanı; bütçeye göre projeyi hazırlayan, projenin zaman ayarlamalarını yapan ve projenin tamamlanmasını amaçlayarak bu konularda çalışmalar yürüten kişiye denir. Proje uzmanı nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; bütçe hazırlanması, bütçe dahilinde uygulamalar yapılması, rapor sunumları ve onay makamlarından gerekli onayların alınması gibi süreçlerden sorumlu olan kişidir. Proje uzmanı ne iş yapar sorusuna detaylı cevap verebilmek için bir projenin hangi aşamalardan geçtiğini belirtmek gerekir.

Proje Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Projelerde uzman olarak çalışacak kişide aranan bir diğer özellik de yabancı dil bilgisidir. Yabancı dil bilgisi genel olarak TOEFL ve YDS gibi seviye tespit sınavları sonuçlarına göre değerlendirilir. Bu pozisyon için firmalar tercihen deneyimli kişiler arar. Uzmanlık için organizasyon yeteneği ve analitik düşünme yeteneği olan adaylar arandığı için güçlü bir CV, bu pozisyona başvuran adayların işe kabul şanslarını yükseltir. Etkili bir iletişim yeteneğine sahip olmak da son derece önemlidir. Bu yüzden iletişim alanında alınmış eğitimler ve proje uzmanı sertifikası başvurularda avantaj sağlar.

Proje Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Projeler, genel olarak herhangi bir eksikliği gidermek için ya da var olan işleri geliştirme amacı ile yazılıp uygulanır. Bu projelerin yaşama geçmesi için gerekli olan bütçe ve olanakların iyi değerlendirilmesi projeden öngörülen sonucun çıkması için son derece önemlidir. Bir projenin başarısı sadece vadettiği gelişmeler ile değil bunların yaşama geçmesi ile de değerlendirilir. Projeden yararlı bir hizmet, ürün ya da sonuç çıkabilmesi için proje süreçlerinin doğru şekilde uygulanması, proje için ayrılan tüm kaynakların planlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Proje ve uygulama uzmanı projenin tüm aşamalarında aktif rol oynar. Proje uzmanı görev tanımı genel olarak denetleme, raporlama ve ayarlama eylemleri çerçevesinde şekillenir. Uzman, projenin gerektirdiği tüm materyalin, hizmetin ve ekipmanların denetimini sağlar. İlgili bölümlerle iletişim hâlinde olduğu için süreç takibi yapar. Bir projenin başarısını gösteren etmenlerden biri projenin tasarlanan zamanda hayata geçirilmesidir. Uzman, projenin planlanan zamanda haya geçmesi için tüm proje çalışanları ile birlikte çalışır. Projelere ayrılan bütçenin proje hayata geçene kadar tükenmemesi son derece önemlidir. Bütçe ayarlamalarını ve bütçe giderlerini oluşturan kalemlerin raporlanmasını uzman sağlar. Proje uzmanı, projenin tek bir alanında değil tüm alanlarında çalıştığı için tüm ekip ve departmanlar ile bağlantı halindedir. Birçok proje, birden fazla iş ortağı ve kurum ile birlikte yapılır. Birden fazla kurum ile yapılan çalışmalarda kurumlar arası süreçlerde koordinasyon sağlanması uzmanın sorumluluğundadır. Düzenli raporlar hazırlayarak bütçe, geliştirme ve zaman konusunda sunumlar yapmak da aynı şekilde proje uzmanı görevlerindendir. Projelerin hayata geçmesi için bazı onay süreçlerini tamamlamaları gerekir. Proje uzmanı bu süreçte onay makamları ve ilgili firmalar ile birlikte hareket ederek herhangi bir pürüz yaşanmasının önüne geçer.

Proje Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Proje uzmanı nasıl olunur sorusuna verilecek cevaplar çalışılacak kurumun şartlarına ve proje türüne göre değişiklik gösterir. Ancak uzman olmak için gerekli şartlar genel hatlarıyla şöyledir;

  • Proje uzmanı olmak isteyen adaylar öncelikle eğitimlerini tamamlamalıdır. Üniversitelerin ilgili mühendislik programlarından alınan diploma ya da çeşitli eğitim programlarının sertifikaları ile bu pozisyona başvuru yapılabilir.
  • İlgili eğitimlerin tamamlanmasının ardından yabancı dil yetkinliği kazanılmalı ve aranan özel şartlara ilişkin belgeler edinilmelidir.
  • Uzmanlık, organizasyon ve iletişim alanlarında yetenekli olmayı gerektiren bir meslek dalıdır. Bu yüzden deneyim sahibi olmak adaylara iş başvurularında büyük avantaj sağlar.

Proje Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Proje uzmanı olmak isteyen adaylar, çeşitli firmaların ve kurumların açtığı ilanları takip etmeli, kendi seviyelerine uygun ilanlara başvuru yapmalıdır. İlana başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz bir biçimde sunulması olumlu dönüş olasılığını artırır. İlana yapılan başvurunun ardından belirli bir süre yanıt gelmesi beklenir. Dönüş olumlu ise başvuru yapılan kurum ile iletişime geçilir. Mülakat ya da iş görüşmesi olarak adlandırılan süreçte başvurulan kurum ile görüşmelere başlanır. Kurum ile aday arasında yapılan görüşmeler olumlu sonlanır ise işe alım süreci başlar. Proje uzmanı maaşları çalışılacak olan kurumun yürüttüğü projenin büyüklüğüne, kurum yapısına ve şartlarına göre değişiklik gösterir. Proje uzmanı işe alım şartlarında; ilgili alanda alınmış eğitim, organizasyon yeteneği, iletişim yeteneği ve yabancı dil yetkinliği unsurları bulunur. Uzman olarak çeşitli projelerin hazırlanması, planlanması ve uygulanması süreçlerinde aktif olarak yer almak istiyorsanız Kariyer.net'te yer alan proje uzmanı iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Türkiye'deki tüm proje uzmanı iş ilanlarını proje uzmanı iş ilanları aracılığıyla ziyaret edebilirsiniz. Yaşadığınız şehre özel arama yapmak için ise ilgili şehir detayını belirterek size uygun ilanları görüntüleyebilirsiniz. Ankara'da çalışmak istiyorsanız Ankara proje uzmanı iş ilanları seçeneklerini ziyaret edebilirsiniz.