Saha Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?

Saha Yöneticisi / Yönetmen Ne Demek?

Saha yöneticisi ne demek sorusuna; bir ekip, bölge ya da departman için satış stratejileri geliştiren ve bunların takibini, analizini yapan kişidir yanıtı verilebilir. Saha yöneticisi pozisyonunda çalışan bir kişinin birincil görevi, çalıştığı firmanın satış hedeflerine ulaşılmasını sağlamak ve bunun için de satış departmanındaki çalışanları yönetmektir. Sahada çalışan ve satış yapmakla yükümlü olan diğer personellerin performanslarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve aynı zamanda gerekli görülen kişiler için çeşitli yönlendirilmelerin yapılması da yine saha yöneticisinin görev tanımı içerisinde yer almaktadır.

Saha Yöneticisi / Yönetmen Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Saha yöneticisi ne iş yapar sorusu kapsamında bu pozisyonda çalışan kişilerin firmadaki bütçeyi belirleme, yapılan harcamalar ve masrafların takibini yapma, satışın artması için çeşitli stratejiler geliştirme gibi sorumlulukları vardır. Buna ek olarak şirketin kârlılığını artırmak için hedef kitlede yer alan müşterilere ulaşmak, müşterilerle pozitif ilişkiler kurmak ve ürünlerin tanıtımını yapmak adına gerekli müşteri ziyaretlerini yapmak, hedef kitle içerisinde yer alan müşterilerin sorunlarına hızlı bir şekilde çözüm üretmek de yine saha satış yöneticisi görevleri içerisindedir. Saha satış yöneticiliği pozisyonunda çalışan kişilerin yapmakla yükümlü oldukları diğer hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Firmanın yer aldığı sektör ile ilgili gelişmeleri takip etmek, öğrenmek ve bunları uygulayabilmek.
  • Aldığı eğitimler ile edindiği bilgileri yeni stratejiler geliştirmek için kullanabilmek.
  • Firmanın satış hedefleri için teklif hazırlamak ve sunmak.
  • Ekipler ile birlikte yapılan saha çalışmalarının sonuçlarını ve ilgili verileri üst düzey yöneticilere aktarmak.
  • Satış hedefleri, operasyon verileri gibi konularda rapor hazırlayabilme yetisine sahip olmak.
  • Hem satış hem de pazarlama departmanında çalışan ekiplerin gerekli eğitimleri almalarını sağlamak.

Buna ek olarak sahada çalışan ekiplerin motivasyonunu sağlamak da saha yöneticisi sorumlulukları içerisine dahil edilmektedir.

Saha Yöneticisi / Yönetmen Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Saha yöneticisi nasıl olunur, sorusu için en önemli husus, bu alanda gerekli olan eğitimin alınmasıdır. Bu pozisyonda çalışmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim süresine sahip olan; İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Halkla İlişkiler gibi bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Bazı firmalar bu pozisyonda çalışacak kişiler için yüksek lisans şartı da arayabilmektedir. Saha yöneticisi olmak için bu eğitimi sizlere sağlayacak olan sertifika programlarını da tercih edebilirsiniz. İster üniversitelerin verdiği eğitimler isterseniz de özel kurumların verdiği eğitimleri tercih ederek saha yönetmenliği eğitimini tamamlayabilir ve sertifikanızı alabilirsiniz. Ancak bu konuda çoğu firma yukarıda belirtilen alanlarda 4 yıllık eğitimini tamamlamış kişileri tercih eder. Saha yöneticisi olmak isteyen kişilerin yalnızca tek bir alanda eğitim almaları değil, birçok konuda kendilerini geliştirmiş olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda; saha yönetim süreci, zaman odaklı satış, tahmin radarı gibi konularda eğitim alarak şanslarını daha fazla artırabilirler.

Saha Yöneticisi / Yönetmen Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Saha yöneticisi olmak için gerekli olan şartların başında ilgili eğitimin alınmış olması gelmektedir. Disiplinli olmak, liderlik özelliğine sahip olmak gibi yetiler de bu pozisyonda çalışmak isteyen kişilerde var olması gereken özellikler arasındadır. Saha yönetmeni ya da yöneticisi olarak çalışacak kişilerin bilgisayar kullanımı ve Microsoft Office programlarına hakim olması gerekmektedir. Ayrıca rapor hazırlama, sunma, elde edilen verilerin analizini yapma gibi konularda da gerekli bilgi ve beceriye sahip olması şarttır. Saha yönetmeni olarak çalışacak kişilerin iletişim yetilerinin gelişmiş olması ve öfkeli müşterilerinin sorunlarına sakin bir şekilde çözüm bulabilmesi gerekmektedir. Bulunması gereken çözümler konusunda hızlı ve pratik davranılması, zaman yönetiminin iyi yapılması da bu pozisyonda çalışmak isteyen kişilerde mevcut olmalıdır. Dil şartı ve ek nitelikler çalışılacak firma ve bu firmanın hizmet verdiği sektöre göre değişebilir.

Saha Yöneticisi / Yönetmen İşe Alım Şartları Nelerdir?

Saha yöneticisi olan kişiler, saha operasyonlarına ihtiyaç duyan tüm firmalarda çalışabilirler. Genel olarak telekomünikasyon, sağlık, turizm ve eğlence, medya gibi ön plana çıkan sektörlerdeki firmalarda daha fazla iş imkanı yakalayabilirler. Saha yönetmenliği pozisyonunda çalışacak olan kişilerden, bu pozisyonun görev ve sorumluluklarının yerine getirmesi beklenir. Ayrıca bu kişiler için lisans, yüksek lisans eğitimlerinin alınmış olması da talep edilebilecek temel gereklilikler arasındadır. Zaman yönetimi konusunda başarılı olmak, firmanın kârlı oranını artırmaya yönelik projeler yürütmek, satış hedeflerinin yükseltilmesi, ilgili satış stratejilerinin hazırlanması gibi sorumluluklar da firmaların aradıkları şartlar kapsamındadır. Saha yöneticiliği için çalışacak kişiler için saha yöneticisi mülakatları genel olarak sözlü bir şekilde yapılmaktadır. Ancak bazı büyük firmalar ya da kuruluşlar için yazılı mülakat durumu da söz konusu olabilmektedir. Görüşme sonrasında firmanın aradığı özelliklere sahip olan kişilerin işe alınma ihtimalleri daha fazladır. Saha yöneticisi maaş tutarları; sektörden sektöre, firmadan firmaya göre değişmektedir. Bu pozisyon dahilinde çalışacak olan kişinin sahip olduğu deneyim, elde ettiği tecrübeler ve aldığı eğitimler de yine saha yöneticisi maaşları konusunu etkileyebilmektedir. Siz de farklı firmaların beklentilerini ve kriterlerini öğrenmek için Kariyer.net’in Türkiye genelinde yayınladığı iş ilanlarına göz atabilirsiniz. Saha yöneticisi iş ilanları arasından size uygun olanlara başvurabilirsiniz. İl bazında da arama yapabilirsiniz. İzmir'de çalışmak istiyorsanız, İzmir saha yöneticisi iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Bu alanda yayınlanan iş ilanlarını incelemek için Kariyer.net'i ziyaret edebilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
21.920 / Aylık
39 kişinin ortalama maaşıdır.