Santral Operatörü Nedir?

Santral Operatörü Ne Demek?

Santral operatörü, telefon santrallerinde görev alır. Şirket dışından gelen aramalara; profesyonel, pozitif ve kibar bir şekilde cevap verir. Telefon santralleri; büyük şirketlerde, hastanelerde, otellerde ve benzer işletmeler yer alır. Operatör, aramayı yanıtlar ve arayanı doğru kişiye ya da departmana aktarır. Kısaca santral operatörü iş tanımı, telefona cevap vermeyi ve kuruma gelen aramaları doğru yerlere yönlendirmeyi içerir. Firmaya ve sektöre bağlı olarak iş tanımına farklı görevler eklenebilir.

Santral Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Santral operatörü görev tanımı, birden fazla hattan veya dahili hattan gelen telefon çağrılarını cevaplamayı içerir. Aramanın amacına ilişkin bilgilere dayanarak, aramaları aktarır. Operatörün arayanı nereye yönlendirmesi gerektiğini bilmesi gerekir. Örneğin, arayan kişi sipariş ettiği bir ürün hakkında bilgi istediğini söylerse, santral operatörü aramayı hangi departmana yönlendireceğini bilmelidir. Telefon operatörünün diğer görevleri arasında, bilgi akışını sağlamak yer alır. Şirketle ilgili temel soruları doğru şekilde yanıtlayarak karşı tarafı bilgilendirirler. Santral operatörler; arayanların adlarını, iletişim bilgilerini ve arama nedenlerini doğru şekilde kayıt altına almalıdır. Santral operatörü nedir, sorusuna yanıt olarak, kurumu arayanların karşılaştığı ilk sestir veya yüzdür, denilebilir. Bu nedenle, operatörler kurumu temsil eder. Bu bağlamda santral operatörleri, kurum prensiplerine uygun şekilde görevini yapmalıdır. Ayrıca, kurum için tehdit oluşturabilecek şüpheli aramalar hakkında şirketin güvenlik personelini uyarmaktan sorumludurlar. Diğer yandan santral operatörleri, telefon sisteminin verimliliğini izler ve ekipman arızası veya çalışma sorunları için ilgili birimlere bilgi verir. Ayrıca telefon sistemi yetenekleri ve iş ihtiyaçları konusunda teknoloji çalışanları ile iletişim kurar.

Santral Operatörü Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Santral operatörü olmak için en az gereklilik genellikle bir sertifika, lise diploması veya denk niteliklerdir. Sertifikalar dışında Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümü gibi ön lisans programlarından mezun olanlar öne çıkar. İşverenler genellikle adayın veri girişi, sözlü iletişim ve müşteri hizmetleri alanlarındaki yeterlilikleriyle ilgilenir. Bunun için santral operatörleri ve resepsiyonistlere yönelik bir kursa katılmak faydalı olabilir. Yeni işe alınan santral operatörleri, genellikle daha deneyimli bir personelin gözetiminde şirket prosedürlerine aşinalık kazanmak için kısa bir eğitim sürecinden geçer. Santral operatörleri ayrıca acil durum telefon santrallerini de çalışabilir. Bu tür pozisyonlar, deneyimli santral personelinin gözetimi altında çalışmanın yanı sıra uzmanlık eğitimi gerektirir.

Santral Operatörü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

İşverenler, santral operatörü pozisyonlarına ilişkin açıklamalarında çok çeşitli becerilere ve niteliklere ihtiyaç olduğunu belirtir. Bu nedenle santral operatörü nasıl olunur sorusunu yanıtlamak için, şartları incelemek gerekir. Bu alanda kariyerini inşa etmek isteyen adaylardan, gerekli şartları karşılaması beklenmektedir. Santral operatörü olmak için karşılamak gereken genel şartlar şu şekildedir:

  • Telefon santrali çalıştırabilmek,
  • Telefonla iletişim becerilerine sahip olmak,
  • Açık ve net konuşma yeteneğine sahip olmak,
  • Müşteri hizmetleri alanında deneyimli olmak,
  • Standart ofis ekipmanlarını; yazıcı, faks, telefon ve bilgisayar sistemleri gibi araçları kullanabilmek,
  • Organizasyon ve problem çözme becerilerine sahip olmak.

Santral operatörlerinin ayrıca baskı altında hızlı ve hassas bir şekilde çalışabilmelidir. Zorlu telefon görüşmelerini; sakin, kibar ve profesyonel bir tavırla sürdürebilmek de santral operatörlerinden beklenenler arasında yer alır.

Santral Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?

Güçlü iletişim becerilerine sahip ve telefon ile konuşmakta zorlanmayan adaylar bu pozisyon için uygun olur. Santral operatörü olarak işe başlamak; ofis yönetimi, sekreterlik veya müşteri hizmetleri alanında kariyer inşa etmek isteyenler için de uygundur. Santral operatörünün asıl görevi bir kuruma gelen telefon aramalarını cevaplamak ve yönlendirmektir. Santral operatörünün diğer ana görevleri; aramaların kaydını tutmak, şirketin dahili rehberini güncellemek, ön büro personeli ile çalışmak ve genel idari işler olur. Bu kapsamda işverenler, santral operatörü görevlerini yerine getirebilecek adayları istihdam etmek için birtakım işe alım şartları belirler. Santral operatörü olmak için asgari şart, lise diploması veya dengi bir niteliktir. Ancak santral operatör veya resepsiyonist kursu almak ve müşteri hizmetleri ya da çağrı merkezi konusunda deneyim sahibi olmak, iş bulma imkanını artırır. Bu alanda çalışabilmek için iyi iletişim becerilerine ve telefon santralini çalıştırma konusunda yetkinliğe sahip olmak gerekir. Kuruma ve kurumun faaliyet alanına göre de işe alım şartları farklılık gösterebilir. Adayların iş ilanlarını üzerinde belirtilen kriterleri incelemesi ve kendisinin şartlara uygunluğunu değerlendirmesi gerekir. Diğer yandan santral operatörü maaşı da çalışılan kuruma, çalışanın tecrübesine ve niteliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Santral operatörü olarak bir kamu kurumunun veya özel şirketin, iletişim veya çağrı merkezi departmanında görev alınabilir. Hastanelerde, okullarda ve benzeri alanlarda santral operatörleri istihdam edilir. Çalışmak istediğiniz sektöre bağlı olarak Kariyer.net üzerinden santral operatörü iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca aramayı filtreleyerek bulunduğunuz bölgedeki iş ilanlarını görüntüleyebilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
14.040 / Aylık
77 kişinin ortalama maaşıdır.