Nedir?
İçindekiler
Şube müdürü nasıl olunur, sorusuna net bir cevap verilemeyebilir. Genelde lise mezuniyeti yeterli olabilmekle birlikte üniversite mezuniyet şartı da istenebilir. Net bir bölüm mezuniyeti şartı aranmaz. Ancak şirketin alanına yönelik lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olma şartı bulunabilir. Özellikle bankalar için Bankacılık ve Finans Bölümü ve kargo şirketleri için de Lojistik Yönetimi Bölümü ön plana çıkar. Ek olarak ilgili alana yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği gibi eğitimleri almak da önemlidir. Bu alana yönelik yapılan konferans veya seminerlere katılmak da iyi bir tercih olacaktır.
Şube müdürü nedir, sorusuna kısaca; birden fazla yerde şubesi bulunan şirket veya kurumların belli şube veya şubelerinin yönetiminden sorumlu kişidir, cevabı verilebilir. Şube müdürü bir veya birden fazla şubeden sorumludur. Farklı çalışma alanlarına göre değişen bir görev tanımına sahiptir. Banka şube müdürlüğü, en çok bilinen alanlardan biridir. Şube müdürü ne iş yapar, sorusuna verilecek cevaplar kurumun alanına göre değişiklik gösterir. Genel olarak şubenin kaynaklarını ve çalışanlarını yönetir. Şirketin satış hedeflerini geliştirmeye yönelik faaliyetler gösterir. Şubenin sorumlu olduğu müşterilere hizmetler sunar. Çalışanların performansını değerlendirir. Onları geri bildirimlerde bulunarak geliştirmeye çalışır. Özellikle finans veya kargo şirketlerinde görev alır. Özel sektörün yanında kamuda da çalışabilir. Ana merkezdeki yöneticiler gibi şubeleri yönetmekle görevlidir. Bütün yönetim, dağıtım, işleyiş ve insan kaynakları alanlarından sorumludur. Şubeye ait bütün güncel bilgileri kayıt eder. Personele motivasyon ve destek sağlar. Maaşlarının düzenli bir şekilde ödenmesini kontrol eder.
Şube müdürü görev tanımı, ilgili iş ilanına bağlı olmak üzere değişir. Ancak çoğu alanda ortak birçok görev bulunur:
Kamu sektöründe şube müdürü olmak için bazı şartlar gerekir. Her kurum için istenen şartlar farklı olabilir. Milli Eğitim Bakanlığında şube müdürü olmak isteniyorsa ilgili alanda yapılan şube müdürü sınav soruları için iyi hazırlanmak gerekir. Görevde yükseltme ve unvan değişikliği için yapılan bu sınavlardan alınan puan önemlidir. Ayrıca MEB’de belli bir süre çalışma şartı vardır. Özel sektörde şube müdürü olma şartları ise kişinin kendini geliştirmesine bağlıdır. İlgili alanda kendini geliştirmek için hevesli olan ve çalışan kişiler bu mesleği yapabilirler. Değişik çalışma alanlarında farklılık göstermekle birlikte şube müdürü olmak için belirli beceri ve yetenekler gerekebilir.
Şube müdürü olarak işe başlayabilmek için öncelikle gerekli şartların büyük çoğunluğunu sağlamak gerekir. Bu özelliklerin başında liderlik ve organizasyon becerileri gelir. Öncelikle şirketin ilgili olduğu iş alanında belli bir çalışma deneyimine sahip olmak önemlidir. Başarılı bir şube müdürü olmak için şirketin hedefleri doğrultusunda, iyi bir yönetim stratejisi geliştirmek gerekir. Müşterilerin isteklerini de hedefler doğrultusunda dikkate almalıdır. Şube müdürü iş ilanları kategorisi incelenerek şirketlerin aradıkları özelliklere bakılabilir. Şube müdürü maaşı; iş ilanlarında istenen özelliklere, deneyim süresine ve iş alanına göre değişiklik gösterir. Zamanla edinilen deneyime göre maaşlar da artabilir. Farklı şehirlerdeki şube müdürlüğü için iş fırsatları Kariyer.net aracılığı ile bulunabilir.
Şube Müdürü Mülakatları