Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek? 2. Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar? Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir? 4. Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni İşe Alım Şartları Nelerdir?Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek?
Proses geliştirme yöneticisi, çalıştığı kurumun ilkeleri doğrultusunda hareket eder. İş süreçlerinin iyileştirilmesi ve çalışan performansının yükselmesi için gerekli faaliyetlerde rol alır. Firmayı geliştirmek ve potansiyel müşteri ağını genişletmek için çalışmaları yürütür. Firma politikalarını izleyen kişiler, yeni iş imkanları yaratır. Süreç geliştirme yönetmeni nedir sorusunun yanıtı şirket türüne ve sunduğu ürün ya da hizmetlere bağlı olarak değişir. Yeni projeleri değerlendiren çalışanlar, süreç performanslarını izleyerek faaliyetlerine devam ederler. Süreç geliştirme yönetmeni kimdir sorusunun yanıtı; bağlı olduğu firmanın her departmanı ile iş birliği yapan kişidir, şeklinde verilebilir. Profesyoneller, belirli kurallar çerçevesinde çalışmalarını yürütürler. Tanıtım ve pazarlamadan doğru hedef kitleye ulaştırılmasına kadar geçen süreçte rol oynayan çalışanlara verilen mesleki unvan, süreç geliştirme Yönetmeni kime denir, sorusuna verilen bir yanıttır. Proses geliştirme yöneticisi olarak da bilinir. Bu kişiler gerekli eğitim sürecinden geçip deneyim kazanan uzmanlardır. Pozisyonun gereksinimlerini karşılamak için öncelikle görev ve yetkileri öğrenmek gerekir.
Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar? Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?
Proses geliştirme yöneticisi, özel sektörde ve kamu kurumlarında çalışma imkanı bulabilir. Kişiler, ilgi alanlarına göre kariyerlerini yönlendirebilirler. Süreç geliştirme yönetmeni görevleri nedir sorusunun yanıtı; çalışanların bağlı olduğu kuruma ve sektöre göre farklılık gösterir. Uzmanlaşan çalışanların temel yetkileri arasında süreç performansını izleyip değerlendirmek ve gelişim çalışmalarına yönelik projeler üretmek yer alır. Proses geliştirme yöneticisinin temel sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
- İş akışının var olan durumunu değerlendirip ihtiyaçlarını belirlemek.
- Bağlı bulunduğu sektör hakkındaki gelişmeleri ve yönetmelikleri takip etmek.
- Departmanının yıllık bütçesinin hazırlanmasında aktif rol almak.
- Proses geliştirme yöneticisi olarak çalıştığı ekip ile iş birliği yaparak faaliyetlerini denetlemek.
- Sektörel güncellemeleri öğrenip yeni stratejiler belirlemek.
- İş akış şemaları, proje planları ve süreç haritaları dahil olmak üzere tüm belgeleri hazırlamak.
- Çalışmaların kurum ilkelerine uygun olup olmadığını denetlemek.
- Süreçler ile ilgili anahtar performans göstergelerini tanımlayıp takip etmek.
- Risk analizi yapıp rakipleri değerlendirmek.
- Kurum ve sektörü ile ilgili fuar, aktivite ve toplantılarda firmasını temsil etmek.
- Müşteri ihtiyaçlarına yönelik yeni teklifler oluşturmak.
- Kök analizleri yapıp iyileştirme planları uygulamak.
- Pazar araştırması yapıp rakip değerlendirmesi gerçekleştirmek.
- Projelerin zaman, maliyet ve teknik kriterler çerçevesinde idaresini sağlamak.
- Yeni iş imkanlarını yakalayıp raporlayarak kurumun sektör içerisindeki payını yükseltmek.
- Analiz ve faaliyet raporlarını üst yönetime rapor etmek.
- İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çevre Yönetim Sistemleri Yönetmeliğine uygun faaliyetler yürütmek.
Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Proses geliştirme yöneticisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin lisans programlarından mezun olması gerekir. Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi gibi Türkiye'nin birçok eğitim kurumunda lisans eğitimi tamamlanabilir. Süreç geliştirme yönetmeni hangi bölümü okumak gerek sorusu; İşletme, Endüstri Mühendisliği, Ekonomi, İstatistik ve İşletme Yönetimi alanlar örnek verilerek yanıtlanabilir. Adaylar üniversitede Kimya, Fizik, Elektrik Elektronik ve Kimya Mühendisliği gibi lisans bölümlerinden de mezun olabilirler. Aynı zamanda süreç yönetimi, süreç iyileştirme teknikleri, kalite yöneticiliği, risk bazlı süreç yönetimi, süreç mühendisliği, ürün ve ürün geliştirme yöneticiliği, risk yönetimi gibi sertifika programlarına katılarak mesleki gelişimlerine devam ederler. Teorik ve pratik eğitimini tamamlayan proses geliştirme yöneticileri, kariyerlerine adım atabilirler. Yöneticiler, çalıştıkları kurumun gerektirdiği sorumlulukları yerine getirerek performanslarını gösterirler.
Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Süreç geliştirme yönetmeni nasıl olunur, sorusunun yanıtı, üniversite ve sertifika eğitiminin tamamlanması olarak belirtilir. Eğitimini tamamlayan proses geliştirme yöneticileri, ilgili işyerlerine başvuru yaparlar. Sertifika ve diplomalar ile şirketlere müracaat eden profesyoneller, özel kurumlardan da eğitim alabilirler. Proses geliştirme yöneticisinde aranan özellikler arasında; planlama ve organizasyon yeteneği, iş birliği ve takım yönetimi yapacak liderlik özellikleri, analitik ve stratejik düşünme, sorunlar karşısında hızlı çözüm üretme becerisi, güçlü yazılı ve sözlü iletişim, sonuç odaklı çalışma, yurt içi ve yurt dışı seyahat engeli bulunmaması, askeri yükümlülüğün olmaması ile birlikte ileri seviyede yabancı dil bilgisi, yazılım tasarımı, geliştirme ve test bilgisi gibi teknik yeterlilikler yer alır. Sektöre özgü beceriler edinen profesyoneller, kurumunun performansını artırmayı hedeflerler. Sertifika programları ile desteklenen proses geliştirme yöneticisi adaylar, çalışmaya hazır olurlar. Süreç geliştirme yönetmeni iş ilanları arasından uygun olanlara başvuru yapabilirler.
Süreç / Proses Geliştirme Yöneticisi / Yönetmeni İşe Alım Şartları Nelerdir?
Süreç geliştirme yönetmeni olmak isteyenler, mesleklerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirmek için farklı alanlarda yaratılan istihdam imkanlarından faydalanabilirler. Kişiler yaptıkları başvurular sonrasında mülakata alınırlar. Değerlendirilen adaylar, petrokimya başta olmak üzere medikal, teknoloji, kimya, ilaç, otomotiv, yazılım, lojistik ve dış ticaret gibi birbirinden farklı sektörlerde çalışma imkanları bulabilirler. Tanıtımdan üretim ve müşteri portföyünün oluşturulmasına kadar gelişen süreçte rol oynarlar. Süreç geliştirme yönetmeni maaşları, kurumun özelliklerine göre farklılık gösterir. Adayların bilgi, deneyim ve sorumluluklarına bağlı olarak da değişir. Proses geliştirme yöneticisi olarak çalışmak isteyenlerden belli bir tecrübe talep edilebilir. Her kurumun kendine özgü şartlarını karşılayan proses geliştirme yöneticileri, kurumsal firmalarda da çalışabilirler. Proses geliştirme yöneticisi olarak çalışmayı düşünenler, Kariyer.net'in sunduğu iş imkanlarını değerlendirebilirler.