Tahsilat Temsilcisi Nedir?

Tahsilat Temsilcisi Ne Demek?

Tahsilat temsilcisi nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; kurum adına ilgili ödemelerin yapılması için müşterilere ulaşan kişidir. Alacaklı ile müşteri arasında irtibat kurmakla görevlidir. Bu hesapların tahsilatı için çeşitli stratejiler geliştirir. Tahsilat temsilcisi ne demek sorusuna ise şöyle cevap verilebilir; kurumların, müşterilerden alacaklarını tahsil etmesinde görev alan bir meslek grubu çalışanıdır. Satış ve hukuk birimleriyle iş birliği içinde çalışır. Yaptığı işlerin sonuçlarını ilgili programlara kaydeder. Ödeme planlarını ayarlar. Aldığı ödemelerin ve müşterilerle kurduğu iletişimin belgelerini tutar. Günlük, aylık ve yıllık olarak hazırladığı belgeleri ilgili kişilere iletir. Müşteri ile anlaşma sağlamak adına uzlaşıcı görüşmeler yapar. Ancak anlaşma sağlanamaması durumunda bunu şirketin hukuk birimine veya avukatlarına bildirir. Tahsilat temsilcisi, borçlar konusunda müşteriye gerekli bilgilendirmeleri yapar. Görüşme için uygun zamanı ayarlar.

Tahsilat Temsilcisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Tahsilat temsilcisi ne iş yapar sorusuna kısaca; kurum adına zamanı gelen ya da vadesi geçmiş ödemeleri tahsil eder cevabı verilebilir. Ödeme zamanı gelen ama ödemesini yapmayan müşterilerin bir listesini oluşturur. Listeyi geçen süreye göre düzenler. Geçmiş kontrolleri, kredi belgeleri gibi evrakları veya ilgili programları kullanarak müşterilerin iletişim bilgilerine ulaşır. Tahsilat temsilcisi görevlerinden biri de diğer iletişim bilgilerinin doğru olup olmadığından emin olmaktır. Telefonla iletişime geçer. İlgili kişileri, vadesi geçmiş hesaplar ve borç tutarı hakkında bilgilendirir. Ödeme tarihiyle ilgili bilgi almaya çalışır. Müşterinin açıklamalarını dinler. Borcun tahsil edilip edilemeyeceğini sorar. Satış şartları gibi belgeleri inceleyerek yeni tavsiyeler sunabilir. Geri ödeme planları ve yeni satış şartlarıyla ilgili görüşmeler yapar. Yeni taahhüt tarihini kaydeder. Eğer belirlenen süre içerisinde yine tahsil edilemezse veya anlaşma sağlanamazsa temerrüt beyanlarını kredi bürosuna gönderir. Tahsilat temsilcisi sorumlulukları arasında kurum adına haciz işlemlerini başlatmak da yer alabilir. Haciz işlemlerini başlatması için hukuk birimini veya avukatı da bilgilendirebilir. Borç karşılandıktan sonra kayıtları düzenler. Karşılanan borçları ilgili birimlere iletir.

Tahsilat Temsilcisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Tahsilat temsilcisi nasıl olunur sorusu şöyle cevaplanabilir; öncelikle üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. İşletme ve Muhasebe gibi İİBF lisans bölümleri bu alanda öne çıkan bölümlerin başında gelir. Bazı kurumlar tarafından ön lisans eğitim seviyesi de kabul edilir. Resmi eğitimin yanı sıra özel kuruluşlar tarafından tahsilat konusunda verilen çeşitli eğitimlere katılım sağlanabilir.

Tahsilat Temsilcisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Tahsilat temsilcisi olmak için birkaç şart bulunur. Eğitim en önemli şartlardan biridir. Özellikle İİBF bölümlerinden mezun olmak gerekir. Deneyim de istenebilen şartların başında gelir. Varlık yönetimi veya maliye gibi birimlerde görev almış olmak, ilgili şartlardan biri olabilir. Eğitim ve deneyimin yanı sıra MS Office gibi bu alanda sıklıkla kullanılan programlar konusunda da bilgili olmak gerekir. Çeşitli muhasebe programlarını bilmek de önemlidir. Bunların yanı sıra başarılı bir tahsilat temsilcisi olabilmek için bazı beceri ve yeteneklere sahip olmak gerekir. Bu beceriler ve yetenekler şunlardır;

  • Aday, gelişmiş iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Müşterilerle görüşme yaparken profesyonel davranmalı ve sakin kalmalıdır.
  • Tahsilat temsilcisi, empati kurmayı başarabilmelidir.
  • Potansiyel çatışmayı ortadan kaldırmak için yaratıcı ve etkin çözümler üretebilmelidir.
  • Detaylara dikkat etmeli ve hedef odaklı çalışabilmelidir.
  • Çalışırken kullanılan veri tabanı yazılımları veya diğer programlar gibi teknolojileri iyi şekilde kullanabilmelidir.
  • İkna kabiliyeti yüksek olmalı ve analitik düşünebilmelidir.
  • Muhasebe ekibiyle birlikte görev alacağı için takım çalışmasına yatkın olmalıdır.

Tahsilat Temsilcisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Tahsilat temsilcisi olarak borç tahsilat ajansı, banka, vergi dairesi, T.C. Merkez Bankası ve muhasebe büroları gibi çeşitli yerlerde çalışılabilir. Muhasebe birimlerinin yer aldığı şirketlerde de çalışılabilir. Tahsilat temsilcisi işe alım şartlarının başında eğitim gelir. İlgili ön lisans veya lisans mezunları bu pozisyonda çalışabilir. Resmi eğitimin yanı sıra tahsilat veya muhasebe konularında kurslara katılmış olmak şart koşulmasa da kişiyi diğer adaylar arasında öne çıkarır. Deneyim de bazı kurumlar tarafından tahsilat temsilcisi pozisyonu için istenen şartlardan biridir. Sık kullanılan ilgili bilgisayar programlarını iyi seviyede bilmek de işe alım şartları arasında önemli bir yere sahiptir. İşe alım süreci genelde mülakat ile gerçekleştirilir. Program bilgisini ölçmek için kurum tarafından yazılı bir ön eleme yapılabilir. Bu elemeyi geçen adaylar, sözlü aşamaya geçmeye hak kazanır. Mülakat sırasında şirket tarafından verilen tahsilat temsilcisi iş ilanında belirtilen beceri ve yetenekler ön plana çıkarılmalıdır. Resmi eğitimlerin yanı sıra alınan kurslardan ve sertifika programlarından alınan eğitimler, edinilen deneyimler, yapılan stajlar ve bilinen programlar detaylıca anlatılmalıdır. Bu pozisyonda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden tahsilat temsilcisi iş ilanları fırsatlarına göz atabilir. Burada yer alan çeşitli ilanları inceledikten sonra kişi kendine uygun gördüklerine, şartlarını taşıdığına inandığı ilanlara başvurabilir. Tahsilat temsilcisi maaşları; görev tanımı, alınan eğitimler, bilinen programlar, varsa edinilen deneyim süresi gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Ayrıca başvuru yapılan kurumun özellikleri de maaşlar konusunda etkilidir. Zamanla deneyim kazandıkça elde edilen gelir de artar.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
10.760 / Aylık
43 kişinin ortalama maaşıdır.
Benzer Meslekler