Veteriner Sağlık Teknikeri Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Veteriner Sağlık Teknikeri Ne Demek? 2. Veteriner Sağlık Teknikeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Veteriner Sağlık Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Veteriner Sağlık Teknikeri Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Veteriner Sağlık Teknikeri İşe Alım Şartları Nelerdir?Veteriner Sağlık Teknikeri Ne Demek?
Bir veteriner hekime çalışmalarında yardımcı olan kişi veteriner sağlık teknikeri olarak adlandırılır. Bu çerçevede teknikerler bazı eğitimlerden geçerler. Bu eğitimler arasında;, hayvansal ürünler, genel hayvan hastalıkları, hayvancılık bilgisi, tıbbi biyoloji ve temel bilgi teknolojileri benzeri eğitimler yer alır. Eğitimleri alan kişi belli teknik bilgilere ve becerilere sahip olmalıdır. Bu doğrultuda çiftlik ve evcil hayvanların beslenmesi, yetiştirilmesi ve sağlıklarının korunması hususunda yetkinlik kazanılır. Aynı zamanda hayvan ıslah çalışmalarında görevli olacak beceri ve bilgi de edinilmelidir. Veteriner sağlık teknikeri kimdir ve veteriner sağlık teknikeri nedir sorularının cevabı için teknikerin görev ve sorumluluklarını bilmekte yarar vardır.
Veteriner Sağlık Teknikeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Tekniker almış olduğu eğitimlerin ardından veteriner sağlık teknikeri olarak göreve başlayabilmektedir. Daha sonra bilgi birikiminden hareketle yerine getirmesi gereken görevleri ve sorumlulukları yerine getirir. Veteriner sağlık teknikeri iş ilanı seçeneklerine başvuru yapmak için mesleki şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle adaylar, veteriner hekim kontrolünde çalışmaya başlarlar. Bu doğrultuda yapılan görevler koruyucu aşı uygulamasının gerçekleştirilmesiyle başlar. Aynı zamanda veteriner hekime hayvanların klinik muayeneleri esnasında yardım edilir. Bu noktada hayvanlara pansuman yapılması için de görev alınır. Ayrıca hayvanların bakımlarını gerçekleştiren de yine veteriner sağlık teknikeridir. Veteriner hekime yardım sağlanan bir diğer alan ise cerrahi operasyonlardır. Operasyonlar sırasında hekime yardım etmek teknikerin görevidir. Hayvan hastalıklarıyla mücadelede veteriner sağlık teknikeri görev alır. Bunun yanı sıra gıda işletmelerinde de görev alınabilir. Bu alanlarda sorumlu yönetici sıfatı ile faaliyetlerini gerçekleştirebilirler. Ayrıca hayvan işaretlemelerini yapmak da teknikerin görevidir. Bu çerçevede kulak küpesi takılabilir, ardından yapılan işaretlemeler kayıt altına alınır. Aynı zamanda hayvanların kimliklendirilmesi işlemlerini de yerine getirirler. Ayrıca hayvan ıslahında da görev alırlar. Yapay ve tabi tohumlama konusunda da görev yaparlar. Teknikerin bir diğer görevi ise hasta hayvanların tecrit edilmesini sağlamaktır. Bu konu ile alakalı bürokratik işlemler de yerine getirilmelidir. Hastalık taraması yapmak da teknikerin görevidir. Bu taramayı bağlı olduğu bölgelerde, veteriner hekimin kontrolünde olacak şekilde gerçekleştirir. Hastalığın çıktığı alanlarda ise gerekli olan sağlık önlemlerini almakla yükümlüdür. Teknikerlerin çalışma alanları kapalı ya da açık alanlar olabilir. Kapalı olan büro ortamlarının yanı sıra zorlu şartlarda, açık alanlarda da görev yapabilmeleri mümkündür. Bu doğrultuda tozlu ve çamurlu olup kötü kokan alanlarda çalışmalarının gerekli olduğu durumlar bulunmaktadır. Bu alanlara uygun giysileri giyen veteriner sağlık teknikeri, görevini yerine getirir. Maske, eldiven, önlük ve çizme benzeri özel kıyafetler, teknikerleri zorlu koşullardan koruyabilmektedir. Genellikle ayakta çalışırlar. Ayrıca hem bireysel hem de ekip çalışması biçiminde faaliyetlerini gerçekleştirebilirler. Çalışma esnasında tedbirli ve dikkatli davranmaları önem arz etmektedir. Aksi durumda yaralanma ve düşme benzeri kazalar yaşanabilir. Aynı zamanda bu durumlarda enfeksiyon kapma ihtimalleri de yüksektir. Dolayısıyla gereken önlemleri alarak dikkatli şekilde çalışmaları gerekir.
Veteriner Sağlık Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Veteriner sağlık teknikeri kime denir sorusunun cevabı için öncelikle alınması gereken eğitimin ne olduğunu öğrenmek gerekir. Üniversitelere bağlı olan çeşitli meslek yüksekokullarındaki sağlık programları alanında mesleğin eğitimi verilmektedir. Kişiler Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünde eğitim alabilmektedir. Bu bir ön lisans programıdır. Dolayısıyla eğitim süresi iki senedir. Toplamda dört dönemde okulun bitirilebilmesi mümkündür. Başarılı bir şekilde eğitimini tamamlayan kişilere ise veteriner sağlık ön lisans diploması verilir. Bu doğrultuda kişi, ilgili pozisyonda görev yapmaya başlayabilir. Bölüme üniversiteye giriş sınavına girilerek yerleşilebilir. Sınavdan bölüm için gereken puanı alan kişiler, Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünde öğrenim görmeye hak kazanırlar.
Veteriner Sağlık Teknikeri Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Veteriner sağlık teknikeri nasıl olunur sorusunun pek çok cevabı bulunmaktadır. Öncelikle gerekli eğitimin alınması gerekir. Bu noktada veteriner sağlık teknikeri olmak için hangi okulları okumak gerekir sorusu akıllara gelmektedir. İlgili üniversitelerdeki Laborant ve Veteriner Sağlık bölümü okunarak tekniker olunabilir. Başarılı bir şekilde bitirilen programın yanı sıra kişilerde bulunması gereken bazı özellikler de vardır. Bu doğrultuda veteriner sağlık teknikeri olmak için gerekli şartlar bulunur. Öncelikle tekniker olmak isteyen kişinin hayvanları sevmesi gerekir. Bu durum, kişinin çalışma şartlarına uyum gösterebilmesi bakımından önem arz eder. Aynı zamanda kişinin biyolojiye ilgili olması da önemlidir. Ayrıca meslek, iş güvenliği kurallarına uymayı ve disiplini gerekli kılar. Dolayısıyla kişinin iş etiğine sahip olması gerekir. Bunun yanı sıra kişi, hijyen kurallarına da dikkat etmelidir. Hem kendi sağlığı hem de hayvanların sağlığı bakımından bu durum önemlidir. Bu pozisyonda görev yapan kişilerin, sabırlı, düzenli ve dikkatli olmaları gerekir. Kişi, ekip çalışmasına da adapte olabilmelidir. Gereken durumlarda bireysel çalışmanın yanı sıra takım çalışması yapılabilmesi de gerekir. El ve göz koordinasyonun bulunması önemli bir koşuldur. Kişinin eşgüdümlü şekilde ellerini ve gözlerini kullanabilmesi gerekir. Ayrıca hayvan sağlığı hizmetlerinde görevli olması konusunda bir engeli bulunmamalıdır. Bu çerçevede kişide alerjik ve bulaşıcı hastalıkların bulunmaması gerekir. Bunun yanı sıra hayvansal atık, idrar ve kandan etkilenilmemesi de önem arz eder.
Veteriner Sağlık Teknikeri İşe Alım Şartları Nelerdir?
Veterinerlik konusunda kendini geliştiren teknikerler, çeşitli yerlerde iş bulabilirler. Bu çerçevede hem özel sektörde hem de kamuda çalışabilme imkânına sahiptirler. Veteriner klinikleri, Tarım İl Müdürlükleri, belediyeler ve mezbahalarda çalışılabilir. Bunun yanı sıra kişilerin kendi işlerini kurabilmeleri de mümkündür. Bu doğrultuda kendi hayvan sağlığı kabinlerini açabilirler. Bunun yanı sıra veteriner sağlık teknikeri maaş seçenekleri farklılık gösterebilir. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin iş ilanları veteriner sağlık teknikeri konusunda bir araştırma yapmalarında yarar vardır. Bu araştırmalar çerçevesinde kurumların veteriner sağlık teknikeri olmak için gerekli evraklar olarak hangi evrakları belirlediğine ulaşılabilir. Aynı zamanda iş ilanlarından çalışma şartları hakkında da bilgi edinilebilmesi mümkündür. Veteriner sağlık teknikeri olarak görev yapmak isteyenler Kariyer.net üzerinden bu meslek için sunulan ilanları inceleyebilirler.