4 yıllık üniversite taban puanları ve bölümleri

Üniversite sınavının ardından başlayan tercih dönemi, öğrenciler için oldukça önemlidir. Üniversite taban puanları, bu süreçte adaylara yol gösterici bir kılavuz niteliği taşır. Üniversite sınavı başarı oranına bağlı olarak değişiklik gösterebilen taban puanları hakkında bilgi sahibi olmak, tercih dönemini yönlendirmeye katkı sağlar. 4 yıllık üniversite taban puanları ve sıralamaları hakkında merak ettiğin tüm soruların yanıtını yazımızda bulabilirsin!

Üniversite öğrencisi adayları için son derece stresli olan tercih dönemi, taban puanlarının öğrenilmesi ile daha sorunsuz bir şekilde geçebilir. Adaylar, tercih etmek istedikleri üniversite ve bölüme kabul edilen son kişinin aldığı puanı öğrenerek seçimlerini daha doğru bir şekilde yapabilir. 2023 yılı üniversite tercihlerini yapmadan önce bu yazımızı okuyabilir, 4 yıllık üniversite taban puanları ve sıralamaları hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

4 yıllık üniversite puanları ve sıralamaları, kontenjan ve taban puanlarını belirler. Adaylar, YKS sonuçlarını ve belirlenen taban puanlarını göz önünde bulundurarak dilediği bölümü seçebilir. Tercih edeceğin bölümün taban puanı 420 ise ve sen 440 puan almışsan, o bölüme yerleşme şansın yüksek demektir. Bu verilere dikkat ederek seçim yapman durumunda, hedeflediğin üniversite ve bölüme yerleşebilirsin.

Üniversite tercihinde bulunacak öğrenciler YKS sonuçlarına göre seçim yaparlar. 4 yıllık bölüm ve puanları için tercihte bulunan adaylar, istedikleri üniversite ve bölümlerin taban puanlarını dikkate alır. Bu puanlarla kendi puanlarını karşılaştırarak yerleşebilecekleri bölümleri belirlerler. Puanlar, her yıl daha net bir şekilde değişirken sıralamalar bir önceki yıla göre nispeten daha az değişir. Bu nedenle tercihlerini yaparken sıralamaları baz alman daha doğru olacaktır.

Sonuç olarak 4 yıllık taban puanları, üniversite tercih döneminde önemli bir rehberdir. Ancak unutmamalısın ki taban puanının üstünde veya altında bir puanla tercih yapman da mümkün. Önemli olan, hem puanını hem de ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak seçim yapmandır.

Üniversite hayatında çeşitli etkinlikler ve birbirinden farklı kültürlerle tanışabileceğin fırsatlar seni bekler. Bu süreçte açılacak olan kariyer kapılarının yanı sıra, potansiyelini ortaya çıkarabileceğin ve hayalerini gerçekleştirebileceğin bir yola girersin. Eğer sen de bir üniversite öğrencisi adayıysan 4 yıllık üniversite taban puanları en doğru şekilde incelemen gerektiğini bilmen gerekir. Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil alanlarında hangi bölümlerin daha çok tercih edildiğini bu yazıda öğrenebilirsin!

4 yıllık üniversitelerin taban puanları ve sıralamalarına göre en çok tercih edilen sayısal bölümler!

Üniversite eğitimi, kariyer yolculuğunda büyük bir adım atacağın ve kendine uygun olan mesleği seçeceğin kritik dönemlerden biridir. Ancak tercih yapmadan önce hangi mesleğe yatkın olduğunu bilmeli, nasıl bir kariyer yolculuğuna çıkmak istediğine karar vermelisin. Bunu belirlemenin en kolay yolu ise hangi bölümden tercih yapacağına karar vermendir. Eğer sayısal yeteneklere sahip bir öğrenci isen, bu süreçte en çok tercih edilen 4 yıllık üniversite taban puanları sayısal bölümleri incelemen faydalı olur. İşte en çok tercih edilen sayısal bölümler: 

  • Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği: Günümüzün popüler ve hızla gelişmekte olan bölümlerden biridir. Bu bölümde; yazılım geliştirme, yapay zeka, veri bilimi, oyun geliştirme ve ağ teknolojileri gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşabilirsin. Dijital dünyanın temelini öğrenmeni sağlayan bu bölüm, kariyer olanakları açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği taban puanı 306,02528’dir. 
  • Elektrik ve Elektronik Mühendisliği: Enerji sistemlerinden elektronik cihazların tasarımına kadar çok çeşitli bir alanda çalışma fırsatları sunar. Elektrikli araçlar, iletişim teknolojileri gibi çağdaş konularla ilgili eğitimler verilir. Bu bölüm, teknolojik gelişmelere yön verme potansiyeli ile ilgi çekici bir tercihtir. Örneğin; Koç Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği taban puanı 546,19564 iken, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesinde aynı bölümün taban puanı 541,58154’dir. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği taban puanı ise 539,42958’dir.
  • Endüstri Mühendisliği: İş süreçlerini iyileştirmek için kullanılan matematiksel ve analitik yöntemlerle ilgili eğitim verir. Üretim sektöründe verimliliği artırmak, kaynakları etkili kullanmak ve maliyetleri azaltmak gibi konuları kapsar. Endüstri mühendisleri, iş dünyasında çeşitli pozisyonlarda görev alabilir ve farklı sektörlerde kariyer yapabilir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Endüstri Mühendisliği taban puanı 528.1832, Galatasaray Üniversitesi taban puanı ise 521,08887’dir.
  • Fizik: Temel bilimlerden biri olan fizik, doğanın temel prensiplerini anlamayı amaçlayan bir disiplindir. Bu bölümü okuyarak; kuantum mekaniği, nükleer fizik, parçacık fizik ve astrofizik gibi farklı alanlara yönelebilirsin. İlgili bölümden mezun olman durumunda üniversitelerde akademisyenlik yapabilir, özel eğitim kurumlarında ve araştırma merkezlerinde çalışabilirsin. Koç Üniversitesi Fizik bölümü taban puanı 545,63926’dir. Gazi Üniversitesi ise aynı bölüme 298.82989 puan ile alım gerçekleştirmiştir.
  • Matematik: Problem çözme, soyut düşünme ve analitik becerilerin işlendiği bir alandır. Bu bölümü okuman durumunda, ekonomi, bilgisayar bilimi, finans, veri analitiği gibi çeşitli alanlarda matematiksel modeller tasarlayıp bunları analiz ederek çalışabilirsin. Bu bölümü tercih edeceksen Boğaziçi Üniversitesi taban puanlarına göz atabilirsin.
  • İstatistik: Verileri toplama, analiz etme, yorumlama ve sonuç çıkarma proseslerini içeren bilim dalına istatistik denir. Veri bilimi, sosyal bilimler, pazarlama, sağlık ve endüstri gibi birçok alanda istatistikçiler yer alabilir. Marmara Üniversitesi taban puanlarına bakarak İstatistik bölümünü tercih edip etmeyeceğine karar verebilirsin.
  • Kimya: Madde ve moleküllerin yapıları, özellikleri ve etkileşimlerini yakından inceleyen bir bilim dalıdır. Analitik, organik, inorganik ve biyokimya gibi çeşitli alanlarda kendini geliştirerek ilaç, gıda, enerji ve çevre alanlarında çalışabilirsin. En düşük sıralamayla alım yapan üniversite, Kimya bölümü taban puanı 268.02002 ile Van Yüzüncü Yıl’dır.
  • Biyoloji ve Biyoteknoloji: Canlı organizmaların yapıları, işlevleri ve evrimini inceleyen bir disiplindir. Biyolojik organizmaları kullanarak teknolojik ve endüstriyel çözümler üretmeye yönelik alan ise biyoteknolojidir. Sağlık, çevre, genetik ve tarım gibi alanlarda çalışma imkanları vardır. Selçuk Üniversitesi Biyoteknoloji ve Biyoloji Bölümü taban puanı 276.67’dir. Mersin Üniversitesi taban puanı ise 270.33 olarak bildirilir.

Her bölümde olduğu gibi sayısal alanda da 4 yıllık üniversite taban puanları TYT ve AYT sıralamaları ile incelenir. Eğer sıralaman ve puanın çeşitli üniversitelerin taban puanlarının üzerinde ise bu bölümler senin için uygun olabilir. Bu süreçte tercih edeceğin bölümü seçerken ilgi alanlarını, hedeflerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurman da oldukça önemlidir. İyi bir araştırma yaparak ilgi alanlarına ve hayallerine yönelik en uygun bölümü seçebilirsin.

4 yıllık üniversitelerin taban puanları ve sıralamalarına göre en çok tercih edilen sözel bölümler nelerdir?

Sözel bölümler, birbirinden farklı beceriler sunar. Bu bölümler sayesinde öğrenciler, iletişim becerilerini geliştirir ve eleştirel düşünme yeteneklerini kazanır. Edebiyat, tarih, coğrafya gibi disiplinler sayesinde kültürel farkındalık artar ve çeşitlilikle başa çıkma becerileri güçlenir. Yazı yazma ve sunum yapma becerileri gelişerek etkili bir iletişim sağlarlar. Sözel bölümler, araştırma yeteneklerini güçlendirir ve bilgiye ulaşma becerisi kazandırır. İşte tercih edebileceğin popüler 4 yıllık üniversite taban puanları sözel bölümler: 

  • Türk Dili ve Edebiyatı: Bu bölüm, çeşitli dönemlerdeki edebi eserlerin analizini yapar ve dil üzerine odaklanır. Dilin yapısı, dilbilgisi ve tarih gibi konular incelenir. Bu bölümde eğitim görenler, yazar, eleştirmen, yayıncı ve eğitmen olarak uzmanlık yapabilirler. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı taban puanı 456,650 iken, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ise 406,200’dür.
  • Sosyal Hizmetler: İlgili bölümde okuyanlar, ihtiyaç sahibi bireylerin ve grupların refahını artırmak, sosyal adaleti sağlamak ve toplumsal sorunlara çözümler bulmak üzerine eğitim görürler. Sosyal hizmet uzmanları, psikososyal danışmanlık, müdahale ve yönlendirme gibi becerileri kullanıp ihtiyaç sahibi gruplara destek olurlar. Toplumun ihtiyaçlarına duyarlılık ve empati gösteriyorsan, sosyal hizmetler bölümünü tercih edebilirsin. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler taban puanı 359,711 iken, Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümü taban puanı ise 376,924’tür.
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık: Halkla ilişkiler ve reklamcılık, kurumların ve markaların kurumsal bir imaj oluşturması, hizmetlerini etkin bir şekilde tanıtması ve hedef kitle ile etkileşimde bulunması için planlamalar geliştiren önemli bir bölümdür. Bu alanda eğitim görenler, kreatif ve stratejik düşünce ile müşteri sadakati oluşturma ve markaların rekabetçi bir pazarda başarılı olmasına katkı sağlama konusunda kritik rol oynarlar. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık taban puanı 375,350 iken, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi taban puanı ise 401,750’dir.
  • Radyo, Sinema, Televizyon: Görsel ve işitsel medyanın temel alanlarını içeren, öğrencilere radyo yayıncılığı, film yapımı, televizyon programcılığı gibi alanlarda eğitim veren bir bölümdür. Bu bölümde eğitim gören öğrenciler, sinema ve televizyon prodüksiyon tekniklerini öğrenir, radyo yayıncılığı ve sunuculuk becerilerini geliştirir ve medyaya yönelik kreatif çalışmalar üretirler. RST, dijital medya alanında kariyer yapma imkanı sunarken aynı zamanda sinema ve televizyon dünyasının toplumsal etkilerini anlama fırsatı verir. Yeditepe Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon taban puanı 403,200 iken, bu bölümün Ankara Üniversitesi taban puanı ise 440,150’dir.
  • Tarih: Geçmiş olayları, medeniyetleri ve yapıları inceleyen bir bölümdür. Tarihçiler, geçmişin anlaşılmasına ve günümüzün şekillenmesine destek olurlar. İlgili bölümde okuyanlar, arşivler, akademik çevreler ve medya gibi çeşitli alanlarda çalışma imkanları bulunur. Koç Üniversitesi Tarih bölümü taban puanı 443,789 iken, Boğaziçi Üniversitesi taban puanı ise 445,600’dür.

Sözel bölümler, dil ve iletişim yetenekleri güçlü olan öğrenciler için zengin kariyer olanakları sunar. Kültür, insan davranışları, sosyal ve toplumsal yapı gibi konulara ilgi duyuyorsan bu bölümler kişisel ve profesyonel gelişimine katkı sağlayabilir. Bu bilgiler doğrultusunda sözel bölüm tercihi yapacaksan 4 yıllık üniversite bölümleri ve taban puanlarına göz atabilirsin.

4 yıllık üniversitelerin taban puanları ve sıralamalarına göre en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümü tavsiyeleri!

Eşit ağırlık alanı, öğrencilere hem sayısal hem de sözel dersleri içeren bir eğitim vererek farklı kariyer fırsatları sunar. Sosyal bilimler, ekonomi, hukuk, psikoloji gibi çeşitli alanlarda iş imkanı sunar ve farklı mesleklerde kariyer yapma fırsatı sağlar. Hem sayısal hem de sözel yeteneğin bulunuyorsa, bu alandan tercih yapabilirsin. İşte en çok tercih edilen 4 yıllık üniversite taban puanları eşit ağırlık bölümleri:

  • Psikoloji: İnsan davranışlarını, düşüncelerini, duygularını ve zihinsel süreçlerini inceleyen bilim dalıdır. Bu alanda uzman olan kişiler, insanların zihinsel ve duygusal süreçlerini anlamlandırmak, açıklamak ve değerlendirmek için psikoloji yöntemlerini kullanır. Psikologlar; klinik psikoloji, nöropsikoloji, gelişimsel psikoloji gibi farklı alanlarda çalışabilir. Koç Üniversitesi Psikoloji bölümü taban puanı 457,167 iken, Boğaziçi Üniversitesi taban puanı ise 475,781’dir.
  • Hukuk: Toplumun düzenini belirleyen ve uygulayan kuralları inceleyen bir alandır. Yasal normlar, mahkeme kararları ve anayasal düzenlemelerin temelini kapsar. Hukuk fakültelerinde okuyan öğrenciler; hukuki süreçleri, davaları, ceza hukukunu ve diğer yasal konuları öğrenir ve uygularlar. Hukuk mezunları hakim, savcı, avukat veya hukuk danışmanı olarak çalışabilir. İstanbul Üniversitesi taban puanlarını inceleyerek Hukuk bölümü için nasıl bir sonuca sahip olman gerektiğini öğrenebilirsin.
  • İç Mimarlık: Mekanların iç tasarımı ve düzeniyle ilgilenir. Bu alanda öğrencilere tasarım temelleri ve kuralları, mekan planlaması, malzeme seçimi, tasarım yazılımları gibi çeşitli alanlarda eğitim verilir. İç mimarlık mezunları mimarlık şirketlerinde, iç mekan tasarım ofislerinde veya serbest meslek olarak çalışabilir.
  • Sosyal ve Siyasi Bilimler: İnsan topluluklarını ve toplumsal olayları inceleyen bir disiplindir. Bu bölüm; sosyoloji, siyaset, antropoloji, ekonomi, iletişim ve tarih gibi birçok alt alanı içerir. Sosyal ve Siyasi Bilimler bölümünde okuyan öğrenciler; insan topluluklarının sosyal yapılarını, birbirleriyle olan siyasi etkileşimlerini, tarihini ve kültürel özelliklerini anlamak için araştırmalar yapar.
  • Kamu Yönetimi: Devletin işleyişi ve kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesiyle ilgilenen bir alandır. Bu alanda çalışan kişiler; kamu sektöründe yönetim, planlama, politika oluşturma ve uygulama, kamu hizmetlerinin doğru ve etkili bir biçimde yürütülmesi gibi konularda kendilerini geliştirir. Kamu hizmetlerinden mezun olan adaylar; devlet dairelerinde, belediyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma fırsatına sahiptir. Kamu Yönetimi taban puanlarına bakarak sana uygun olan üniversiteyi tercih edebilir, eğitim almaya başlayabilirsin.
  • İşletme: Şirketlerin yönetimi ve organizasyonunu inceleyen bir bölümdür. İşletme bölümünde eğitim gören öğrenciler; pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları gibi konularda bilgi ve yönetim becerisi sahibi olur. İşletme mezunları genellikle özel sektörde yönetici, girişimci, iş analiz uzmanı ve pazarlama uzmanı olarak çalışırlar.
  • Uluslararası İlişkiler: Uluslararası İlişkiler bölümü taban puanını tutturan öğrenciler tercih listesinde bu bölüme de yer verebilir. Bu bölümde öğrencilere uluslararası sistem, diplomasi, uluslararası hukuk ve ekonomi gibi konular öğretilir. Bu bölümün mezunları, devletler ve ülkeler arası ilişkileri değerlendirme ve analiz etme yeteneği kazanır. Uluslararası kuruluşlarda, hükümetlerde, sivil toplum kuruluşlarında, diplomatik görev gerektiren alanlarda ve özel sektörde çeşitli kariyer imkanlarına sahip olabilir. 

4 yıllık üniversitelerin taban puanları ve sıralamalarına göre tercih edilebilecek yabancı dil bölümleri nelerdir?

Yabancı dil konuşabilmek günümüz dünyasında büyük bir önem taşır. Kariyer yolculuğunu yabancı dil üzerine gerçekleştirmek isteyen kişiler, tercihini yabancı dil bölümlerinden yana kullanır. Yabancı dil üzerine eğitim veren bölümlerden birini tercih etmek istiyorsan, pek çok seçeneğinin olduğunu bilmelisin. Sadece İngilizce değil, diğer yabancı dillerde de aldığın eğitim ve YKS sınavında girdiğin alan, üniversite tercihi yaparken sana yardımcı olur. Yabancı dil bölümleri dil bilgisi ve iletişim becerilerinde sağlam bir temel oluştur, üniversiteye daha hızlı adapte olmanı ve dili etkin bir biçimde kullanmanı sağlar. Bu beceriler, çeşitli kariyer olanaklarına ve talep gören niteliklere sahip olmanı sağlar. Yabancı dilde eğitim görmek istiyorsan ve bu doğrultuda tercih yapacaksan 4 yıllık bölüm taban puanlarını inceleyebilirsin.

  • Mütercim Tercümanlık: İlgili bölüm, farklı diller arasında yazılı veya sözlü metinleri anlam, anlatım ve kültürler arası aktarım açısından çeviren profesyonel çevirmenler yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilere, çeviri teknikleri, terminoloji çalışmaları ve metin analizi gibi diller arası iletişimi geliştirecek beceriler ve öğretiler kazandırır. Bu bölümün mezunları, uluslararası şirketlerde, medya sektöründe, diplomatik alanlarda ve çeviri bürolarında çalışma imkanına sahiptir.
  • İngilizce Öğretmenliği: Bu bölümde eğitim görenler, öğrencilere İngilizce dilini etkin bir şekilde öğretme ve onların dil becerilerini geliştirme yeteneği kazandırmayı amaçlar. Dil öğretme yöntemleri, dil ve öğrenci psikolojisi, dilbilgisi, edebiyat ve iletişim gibi derslerle öğrencilere donanım verilir. İlgili bölümden mezun olman durumunda, öğretmenlik kariyeri yapabilir, kamu veya özel okullarda İngilizce öğretmeni olarak çalışabilirsin. İngilizce Öğretmenliği taban puanlarını inceleyerek hangi üniversiteyi tercih edebileceğine karar verebilirsin.
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı:İngilizce dilinin tarihini, yapısal özelliklerini edebi eserler üzerinden inceler. Öğrencilere dilin yıllar boyu evrimi, edebi akımlar, şiir, roman, drama gibi çeşitli türlerde eserin analiz edilmesi ve yorumlanması öğretilir. Bu bölümün mezunları, yayıncılık, gazetecilik, akademik görevler veya kültürel/sanatsal alanlarda çalışma imkanına sahiptir.
  • Amerikan Kültürü ve Edebiyatı: İlgili bölümde okuyan kişiler, Amerikan toplumunun kültürel ve edebi yapısını tarihi olaylar çizgisinde inceler. Bu bölümde, Amerikan edebiyatı, tarih, kültür, sanat ve toplumsal incelemeler hakkında bilgi verilir. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde eğitim görmek istiyorsan Ege Üniversitesi taban puanlarına bakabilirsin. İlgili alanda eğitim gören kişiler, Amerikan kültürüne ve edebiyatına dair kendi görüşlerini veya İngilizce bilgilerini yayıncılık, akademik çalışmalar, araştırmalar ve medya sektöründe kariyer yapma fırsatına çevirebilirler.

Tüm 4 yıllık üniversite taban puanlarını incelemek için üniversite taban puanları sayfamızı inceleyebilirsin.

Kaynak: 12