Havacılık sektöründe çalışmak istiyorum. Bu sektörde gelecek vadeden en iyi bölümler hangileri?

Havacılık çok kapsamlı ve bir o kadar da farklı kariyer alanlarına gereksinim duyan bir sektördür. Günümüzde havacılık ve uzay alanında çok yeni keşif ve çalışmalar da yapılmaktadır. Sektörel zenginlik akademideki program çeşitliliğine de büyük ölçüde yansımıştır. Sivil havacılıktan yer hizmetlerine, kabin hizmetlerinden uçak ve uydu teknolojilerine, pilotajdan uzay bilimlerine kadar çok geniş bir yelpazede eğitim verilmektedir.  

Gelecekte havacılığın hangi segmentinde çalışmak istiyorsan, üniversitelerin ilgili bölümünde eğitim alman en doğru yaklaşımdır. Havacılık alanında hem lisans hem de önlisans düzeyinde 20 farklı bölümde eğitim verilmektedir. Bunların bazıları yer hizmetlerine, bazıları mühendislik hizmetlerine, bazıları da uçuş hizmetlerine yöneliktir.  

Örneğin; hava trafik kontrolörü olmak istiyorsan (kule çalışanı) özel yetenek sınavına girmen ve bu sınavdaki test ve mülakatlardan başarıyla geçmen eğitime başlaman için yeterlidir.  

Yer veya kabin hizmetlerinde çalışmak istiyorsan, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri gibi 2 yıllık programlara TYT başarın ile yerleşebilirsin. Uçak teknolojisi ve insansız hava araçlarına ilgi duyuyorsan, yine 2 yıllık İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü ile Uçak Teknolojisi programlarına TYT puanın ile girebilirsin. Bunlar tekniker olarak çalışabileceğin havacılık alanlarıdır.  

Sivil havacılık yapan şirketlerde işletmeci olarak çalışmak istiyorsan, o halde Havacılık Yönetimi programı bu isteğine cevap verebilecek bir programdır. Eşit ağırlıklı puan ile öğrenci alınır bu programa. 

Uçak yapım, bakım ve onarımı ile ilgili teknik bir alana ilgiliysen ve bu alanda bir mühendis olarak çalışmayı hayal ediyorsan, yine şu alternatif bölümler işini son derece kolaylaştıracaktır. Bunlar Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Uçak Bakım ve Onarım, Uçak Elektrik ve Elektroniği, Uçak Gövde ve Motor Bakımı ile Uçak Mühendisliği.  

Bunun yanında uydu ve uzay teknolojisine yönelik bir ilgin ve kariyer hedefin varsa Astronomi ve Uzay Bilimleri, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Uzay Mühendisliği ile Uzay ve Uydu Mühendisliği programları bu hedefini gerçekleştirmede sana farklı çözümler sunabilirler. Astronomi ve Uzay Bilimleri bunların içinde en eskisi olmasına rağmen diğerlerine oranla daha teorik bir bölümdür.   

Havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili tüm mühendislik dallarına girmek için de sayısal puanın kullanılır.  

Havacılığın en gözde mesleklerinden biri ise pilotajdır. Pilotaj programına da sayısal puan türü ile yerleşirsin. Üniversitelerimiz sivil havacılık için gereksinim duyulan pilot ihtiyacını karşılayacak sayıda öğrenci mezun etmemektedir. 2022 YKS’de tüm pilotaj programlarına 326 öğrenci alınmıştır. Bu programa girebilmek için sınav başarısı ile birlikte bedensel ve psikolojik açıdan sağlıklı olunduğunun da raporla belgelenmesi beklenir. Öte yandan vakıf üniversitelerinin pilotaj bölümlerinin uçuş eğitimleri tüm diğer eğitim ücretlerinin dışında 50 bin Euro’nun üzerinde bir bütçeyi de gerektirir. 

Ülkemizde havacılık sektöründe çok sayıda askeri pilot da bulunur. Hava Harp Okulu ya da Kara Havacılık Okulu gibi askeri okullardan mezun olup Türk Silahlı Kuvvetleri’nde uçak ve helikopter pilotluğu yapan subay ve astsubaylar askeri görev sürelerini tamamladıktan sonra sivil havacılık şirketlerinde görev alabilirler. 

Havacılığa bu kadar ilgi duyup eğer akademiden bir yol bulamıyorsan, havacılıkla ilgili çeşitli kursların sertifika programlarına katılarak da kariyer alternatifini çoğaltabilirsin. Bu kurslarda da hem yer hem de uçuş hizmetlerine ilişkin çok sayıda sertifika programı bulunmaktadır. Ayrıca üniversitede eğitimi verilmeyen balon pilotluğu gibi ekstrem havacılık alanlarında da bu kurslar verilmektedir.