Teknoloji ve yazılım sektöründe çalışmak istiyorum. Hangi bölümleri okuyabilirim? Mutlaka bilgisayar mühendisliği mi okumalıyım?

Günümüzde hemen her mühendislik dalı kendi teknolojisini yaratmakta ve çalışmalarını geliştirdiği teknolojik aygıt ve araçlarla çok daha verimli ve hızlı bir şekilde sürdürmektedir. Teknoloji ve yazılım alanına dayalı çoğu meslekte de disiplinlerarası iş birliğini gözlemliyoruz. Artık makine, otomotiv, robotik, haberleşme ve mobil teknolojiler gibi tüm teknolojiye dayalı uzmanlık alanları yazılımsal arka plana hep ihtiyaç duyuyor. Kullandığın her teknolojik aygıtın mutlak bir yazılımsal desteğe ihtiyacı var. 

Teknoloji ve yazılım sektöründe çalışma isteğin geleceğin doğru meslek alanlarında çalışma hedefin açısından doğru bir tercih ve doğru bir yaklaşım. Gelecekte insanın yaptığı çoğu işi robotlar ve makineler yapacak olsa bile bu makinelerin tasarlanması, programlanması ve kusursuz çalışır hale getirilmesi için insan beynine ve zihnine hep ihtiyaç duyulacak. İnsanın erişemeyeceği veya beceremeyeceği pek çok işi elektronik ve mekanik aygıtlara devretmeye adım adım yaklaşıyoruz.  

Ülkemizdeki üniversitelerde de bu mesleki yetkinliği kazanabileceğin pek çok program ve üniversite var. Bu alanda kariyer yapabilmenin ilk koşulu teknoloji alanında meslek erbabı yetiştiren tüm programların sayısal puanla öğrenci alması ve senin de sayısal ağırlıklı bir aday olmandan geçiyor. Matematik, Fizik, Kimya ve okuduğunu anlama ve yorumlama bakımından sağlam bir Türkçe bilgisine sahip olman, literatürü tarayabilmen ve teknolojideki gelişmeleri iyi takip edebilmen için de özellikle iyi bir İngilizce bilgisine sahip olman gerekiyor. 

Elektronik ve haberleşme sektöründe çalışacaksan Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve haberleşme mühendisliği artı değer katabilecek programlar. Otomotiv ve makine teknolojileri sektöründe çalışacaksan Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği gibi programları seçmende hiç sakınca yok. 

Tüm bunların yanında yazılım, donanım ve yapay zekâ gibi sektörlere ilgiliysen burada da Yazılım, Bilgisayar ve Yapay Zekâ mühendislikleri tam bu beklentine cevap verecek programlar.  

Yazılım sektöründe çalışmak için mutlaka Bilgisayar mühendisliği programından mezun olmak zorunda değilsin. Elbette Bilgisayar Mühendisliği programının iki ana segmentinden biri yazılım diğeri de donanım bilgisi. Ancak doğrudan yazılım mühendisliği ve yapay zekâ mühendisliği gibi alanlardan mezun olarak bu işi rahatlıkla yapabileceğin gibi daha disipliner bir dal olan Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri gibi lisans dallarının yanında Bilgisayar Programcılığı gibi önlisans dallarından da bu hedefini gerçekleştirebilme olanağını yakalayabilirsin.  

Teknoloji, bilişim ve yazılımla ilgili programları seçerken dikkat etmen gereken bir diğer konu hangi özel alanda çalışma istediğin ve bunun eğitimini alacağın üniversitenin bu programı hangi nitelikte verebileceği. Teknolojik altyapısı güçlü üniversiteleri öncelikle tercih etmelisin. Uluslararası iş birliği ağı geniş üniversitelere öncelik vermelisin. Sektörel altyapısı sağlam şehirlerdeki üniversiteleri dikkate almalısın. 

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği gibi teknolojik dalların trendine kapılarak yapacağın seçimler seni her zaman başarılı kılmayabilir. Bu alanla ilgili yaratıcı bir zihnin ve hayallerin olmalı. Ayrıca disiplini çalışmaya uygun bir kişilik özelliğinin de olması beklenir.