Gastronomi ve Mutfak Sanatları Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Adıyaman ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ40332,0809210,306
2Afyon Kocatepe ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ69371,4919280,117
3Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Yüksekokul) (4 Yıllık)SÖZ37329,96576219,956
4Akdeniz ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ91395,7696737,164
5Akdeniz ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ79427,626619,999
6Alanya Alaaddin Keykubat ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ69386,7749250,685
7Alanya ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ17241,39869951,714
8Alanya ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ17280,0985556,775
9Alanya ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ4392,148442,198
10Alanya ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ4404,4820226,946
11Altınbaş ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ7412,2953919,659
12Altınbaş ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ34223,159151,134,806
13Anadolu ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ69419,126314,688
14Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (M.T.O.K.) (4 Yıllık)SÖZ23355,96608120,890
15Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (4 Yıllık)SÖZ73399,4756632,565
16Ankara Medipol ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ12433,566837,550
17Ankara Medipol ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (İngilizce) (%25 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ63288,393484,860
18Antalya Belek ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (Ücretli) (4 Yıllık)SÖZ4247,80395883,325
19Antalya Belek ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ27258,05443774,597
20Antalya Belek ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ7382,1283758,690

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır. Verilen eğitimler sonucunda sektöre nitelikli çalışan sağlama ana amaçtır. Bu bölümde yer almak isteyenler için yemek ve yemek sanatlarına ilgisi olması eğitim hayatlarına yardımcı olur. Bölümde okurken yemek yapmanın yanında yemek sunumu, mutfak sanatları, gıda güvenliği ve hijyeni alanında dersler alırsın. Bu sebeple yemek yapmayı sevmenin yanında estetiğe önem veren ve yemek kültürüne meraklı bir yapının olması gerekir. Böylece merakın ve sanatını bir araya getirerek gastronomi ve mutfak sanatlarında ilerlemeni mümkün kılar. Geniş eğitim kapsamı ile tüm bu süreçte doğru bir eğitim alabilir, kariyerine adım adım ilerleyebilirsin. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Taban Puanları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfak ve mutfak sanatlarına ilgisi olan öğrenci adaylarına dört yıllık akademik lisans programıdır. Yiyecek ve içecekler hakkında verilen eğitimler neticesinde sektöre nitelikli personel kazandırma amacı taşır. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, öğrencilerine teorik derslerin yanı sıra ağırlıklı olarak pratiğe dayalı uygulama derslerini de bünyesinde barındıran bir eğitim programı sunar. Taban puanı, bir önceki sene bölüme yerleşim sağlayan en son kişinin yani bölümün kabul ettiği en son adayın puanını temsil eder. Bu nedenle gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim sunan bu bölümü tercih listene eklemek istiyor ve gelecekte bu alanda bir kariyer inşa etmek istiyorsan öncelikle gastronomi ve mutfak sanatları bölümü taban puanları seçeneklerini incelemen gerekir. Gastronomi ve mutfak sanatları taban puanları listesini öğrenmen, üniversite sınavında elde ettiğin sonuçları bu puanlarla karşılaştırarak tercih edebileceğin üniversiteleri belirlemen açısından yol gösterici olacaktır. Türkiye’de son yıllarda tercih edilme oranı yükselişte olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne dair merak ettiğin sorular hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan gastronomi ve mutfak sanatları sayfasını ziyaret edebilirsin.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tercih Puanları

Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM'nin tercih kılavuzlarını yayınlaması ile birlikte tüm üniversite adayları için resmi olarak tercih süreci başlar. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, sözel puan türünde öğrenci kabul eden bir lisans programıdır. Tercih listesini belirleyen etmenlerden biri de ilgili bölümün taban puan incelemesidir. Gastronomi ve mutfak sanatları üniversite taban puanları, ilgili bölümün önceki  senelere ait üniversite yerleştirme puanlarını temsil eder. Bu sene elde ettiğin üniversite sınavı puanını bu taban puanlarla kıyaslayarak ilerleyebilirsin. Gastronomi ve mutfak sanatları tercih puanlarını kendi puanınla kıyasladığın bu aşama, üniversite ve bölüme dair daha net bir bakış açısı geliştirmene yardımcı olur. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü puanları hakkında bilgi edindikten sonra bölümün başarı sıralaması ve üniversite seçimi konularına ağırlık verebilirsin.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Başarı Sıralaması

Gastronomi ve mutfak sanatları taban puanları incelemesinden sonra değerlendirilmesi gereken bir diğer konu da gastronomi ve mutfak sanatları başarı sıralamasıdır. Başarı sıralaması, kişinin üniversite sınavında ilgili puan türlerinde kaçıncı sırada bulunduğunu gösteren sayısal bir veridir. Üniversitelerin başarı sıralamaları çeşitli değişkenlere göre değişkenlik gösterebilir. Eğitim uzmanlarına göre başarı sıralaması oldukça önemlidir. Yine aynı görüşe göre puandan ziyade başarı sıralaması dikkate alınarak tercih yapılması tavsiye edilir. Bu aşamada gastronomi ve mutfak sanatları başarı sıralaması listesini incelemen faydalı olacaktır. Gastronomi ve mutfak sanatları sıralama listesi  bölüme yerleşim sağlayan öğrencilerin geçen senelere ait olan başarı sıralamalarını temsil eder. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümüne dair ilgili puan türünde belirtilen başarı sıralamasının içerisinde olman durumunda bu bölümü tercih edebileceğin anlamına gelir. Gastronomi ve mutfak sanatları puanları üniversite ve yıllara göre değişir. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 816096, en yüksek 1178'dir. Başarı sıralamasına dair net bir fikir elde ettikten sonra bölümü tercih edebileceğin üniversiteleri sıralamak için araştırma yapmaya başlayabilirsin. Bu araştırma için üniversiteler sayfası üzerinden gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim veren üniversiteleri listeleyebilir ve lisans programlarına dair daha detaylı bilgiye erişebilirsin.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tercih

Gastronomi ve mutfak sanatları taban puanlarını incelediysen sıra, tercih aşamasındadır. Bilindiği üzere üniversite sınavından sonra öğrenci adayları için başlayan sürecin son aşaması tercihlerdir. Gastronomi ve mutfak sanatları tercihi nasıl yapılır sorusu bu açıdan önemlidir. Üniversite tercihlerinin ilk ve en önemli aşaması, ÖSYM tarafından yayınlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun incelenmesidir. Kılavuzun incelenmesi ile birlikte özel koşul ve açıklamalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, daha sağlıklı bir tercih listesi oluşturmak açısından oldukça önemlidir. Üniversitelerin statüsü, başarı durumu vb. tercih nedenlerinin yanı sıra kişilik özelliklerin, yetenek ve ilgi alanların doğrultusunda tercih yapman da önemlidir. Uzman görüşlerine göre sadece puan değil, kişinin kendi ilgi alanına ve istediği mesleğe yönelik tercihler yapması daha sağlıklı olacaktır. Gastronomi ve mutfak sanatları taban puanları, başarı sıralaması, tercih kılavuzunda bulunan şartlar, üniversite seçimi, ders programı, akademisyen araştırması vb. konuların yanı sıra tercih listesi hazırlarken lokasyon, akademik başarı, staj imkanları, yan dal ve ÇAP imkanları, burs seçenekleri, Erasmus ve yurtdışı imkanları, kampüs güvenliği ve yaşamı, sosyal koşullar, mezuniyet koşulları ve özelli koşullara dikkat etmen gerekebilir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kontenjan

Tercih döneminde taban puanı, başarı sıralaması vb. kavramların yanı sıra kontenjan kavramı da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Kontenjan, üniversitelerin ilgili eğitim döneminde alabileceği maksimum öğrenci sayısını temsil eder. Üniversitelerin her yıl fakülteler ve bölümler özelinde belirlediği bir kontenjan sayısı bulunur. Gastronomi ve mutfak sanatları kontenjanları sayısal olarak değişebilmekle birlikte her tercih döneminde bölümün yer aldığı üniversitelerin tercih kılavuzlarında belirtilir. Boş kontenjan oluşması durumunda ise öğrenci adayları bu kontenjanları dikkate alarak tercihte bulunabilir. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde her üniversitenin farklı kontenjan sayısı olabilir. Bu aşamada tercih edilecek üniversitelerin gastronomi ve mutfak sanatları kontenjan listesinin incelenmesi ve içerisinde bulunan eğitim döneminde üniversite tarafından açılan kontenjan sayısının tespit edilmesi gerekir. Bu aşamada güncel verilere erişmek için tercih edilecek üniversitelerin ÖSYM'nin resmi web sitelerinin incelenmesi daha doğru bilgiye erişmek açısından önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Taban Puanları Nedir?

4 yıllık lisans bölümleri arasında yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, pek çok üniversite bünyesinde yer alır. 403,7592 ile İstanbul Kent Üniversitesi yüksek taban puanına sahip olan okullardan biridir. 467,89386 ile Yeditepe Üniversitesi tam burslu şekilde alım yapan ve yüksek taban puanına sahip olan okullar arasında yer alır. Ordu Üniversitesi ise 346,63699 taban puanıyla alım yapar. 379,02188 taban puanına sahip olan Mersin Üniversitesi de tercih edilebilecek okullar arasında yer alır....