İlk İş Yerinde Yöneticiyi Etkileme Yolları

İlk iş, iş dünyasına ilk adım olması nedeniyle son derece önemli. Kariyerinizin istediğiniz gibi ilerlemesi ve hayallerinizin gerçekleşmesi için ilk deneyimler burada oluşuyor. Çalışma ortamına adapte olmak ve yönetici ile iyi anlaşmak bu başlangıcın keyifli ve verimli olması için şart. Peki, hiçbir fikre sahip olmadığımız iş hayatına nasıl iyi bir başlangıç yaparız? Yöneticimizi nasıl etkileriz?

Üniversitede okurken bir an önce iş dünyasına katılıp para kazanmak isteriz. İş dünyasına atılınca da üniversite günlerimize geri dönebilmek… Maalesef her güzel şey gibi üniversite hayatı da bitiyor ve bir gün hayatımızı sürdürebilmek için para kazanmak ve bunun için de günde en az sekiz saat çalışmak zorunda kalmak gerçeği ile yüzleşiyoruz. Bu nedenle yaptığımız işi sevmemiz, çalışma arkadaşlarımızla ve yöneticimizle iyi anlaşmamız önemli.

Yapılan araştırmalar, girişimcilerin çoğunun yeni mezun çalışanların çoğunlukla ofiste nasıl hareket edeceklerini bilemediklerini ifade ettiğini bildiriyor. Girişimciler, yeni mezun çalışanın mükemmel olmasını beklemediklerini ama en azından bazı basit noktalara dikkat etmelerinin önemli olduğu noktasında hem fikir. Bu noktaları önemseyerek iş dünyasına etkili bir başlangıç yapmak mümkün.

İşte ilk işyerinde yöneticiyi etkileme yolları:

Erken kalkan yol alır
Bu çok basit kural iyi bir izlenim için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Yöneticiniz ofise gelmeden sizin ofiste olmanız sorumluluk sahibi olduğunuzu ve işi önemsediğinizi göstermenin son derece basit bir yolu.

Telefon değil not defteri
Toplantılarda telefonla uzun süre ilgilenen çalışan yöneticinin dikkatini çekiyor ve odaklanmasını zorlaştırıyor. Eğer ilk işyerinizde toplantıya katılacaksanız yanınıza mutlaka eski usul not defteri ve kalem almayı unutmayın. Not tutmak hem size çok şey kazandıracak, hem de yöneticinizin hoşuna gidecek.

2

Yalancının mumu durumu
İlk işyerinde asla ama asla herhangi bir konuda yalan söylemeyin. Zor durumda kalsanız bile her zaman dürüst olun. Eninde sonunda ortaya çıkacak o yalanın sizi ve ilk iş deneyiminizi nasıl etkileyeceğini söylemeye gerek yok.

3

Bunlar hep bahane
Eksik yaptığınız, yapamadığınız işler, üstlenmediğiniz sorumluluklar için asla bahaneler üretmeyin. Gerçek nedenleri sunun ya da mantıklı açıklamalar yapın. Unutmayın ki o bahaneler sizden daha deneyimli çalışma arkadaşlarınızın ve yöneticinizin gözünden asla kaçmaz.

Burada bir sorun var
Tespit ettiğiniz ya da neden olduğunuz sorunları asla yöneticinizden saklamayın. İş hayatında işler her zaman doğru gitmeyebilir. Sorunlarla yüzleşmek onları çözebilecek nitelikte olduğunuzu da gösterir ve bu durum yöneticinizin hoşuna gidecektir.

200

Araştırmacı gazetecilik
Sizden nasıl yapılacağını çok iyi bilmediğiniz bir iş istendiğinde mutlaka önce araştırma yapın. Elinizde yeterli veri olmasına rağmen yapamıyorsanız yöneticinize danışın. En başından “Ben bunu bilmiyorum” demek ve geri çekilmek iyi bir izlenim yaratmayacaktır.

Dedikodu tuzağı
İlk iş yerinde, hatta hiçbir işyerinde dedikodu yapmayın ya da yapılan ortamlarda bulunmayın. Başlı başına etik olmaması yanında yöneticinizin kulağına gitmesi riski de söz konusu. Yeni mezun çalışan olarak gözlemci olun, size herhangi bir konuda katkıda bulunacak kişilerle ilişki kurmaya odaklanın.