İş bulamama korkusu sadece üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların yaşadığı bir sorun değil. Deneyimli ya da deneyimsiz pek çok kişi günümüzde bu sıkıntıyı yaşıyor. Peki, iş bulamama korkusunu aşmak için ne yapmanız gerekiyor? İşte üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların kişisel gelişimine yardımcı olacak 7 tavsiye.

Bugün pek çok genç, kariyer basamaklarının henüz en başında olması nedeniyle işverenlerin kendisine şans vermeyeceğinden endişe ediyor ve uzun süre işsiz kalmaktan korkuyor. Ancak üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların kendilerini geliştirebilmeleri ve istedikleri alanda çalışabilmeleri için önlerinde uzun bir gelecek bulunuyor. Gençlerin bilhassa bu süreci çok iyi bir şekilde değerlendirmesi, kendi eksik taraflarını tamamlaması gerekiyor.

İş bulamamaktan korkanların kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak 7 tavsiye:

Bakış açınızı değiştirin

İş bulamama korkusu nedeniyle öncelikle bulduğunuz ilk işe girme çalışmayın. Öncelikle kendinize zaman tanıyın ve pek çok kişinin sadece faturalarını, kirasını ödeyebilmek için sevmediği bir işte çalıştığını; bu nedenle de kariyerlerini hayal ettikleri şekilde yönetemediğini unutmayın. Bunun yerine panik yapmayı bırakın ve bir liste yapın. Oluşturacağınız listede öncelikle kendinize “Yaparken zevk aldığın iş gerçekte nedir?”, “Kira, fatura gibi şeyleri ödemek zorunda olmasaydın zevk aldığın hangi işi yapmak isterdin?”, “Sorumluluk aldığın ve başarılı olduğun hangi aktivitelerde bulundun?” sorularını sorun. Bu listenin sonunda eğer hep aynı şeyi hayal ediyorsanız kendinizi o alanda yetiştirmeye ve o alana kanalize olmaya çalışın.

Teknolojiden faydalanın ancak aşırıya kaçmayın

Yeni teknolojilerin ve sosyal medyanın kariyeriniz için sağladığı avantajların farkında olun ancak bilgisayarınızla ya da telefonunuzla geçirdiğiniz zamanın insanlarla geçirdiğiniz zamandan daha fazla olmamasına gayret edin. Hayalinizdeki işi bulabilmeniz için daha çok kişiyle temas kurmanız ve network oluşturmanız gerektiğini unutmayın. Teknolojiyi de aynı şekilde kendinizi geliştirmek, kariyerinize ve size katkı sağlayacak kişilerle network kurmak için kullanın. Profesyonel bakış açınızı ve çalışmalarını göstermek amacıyla kişisel bir web sitesi ya da blog açarak ne ile ilgilendiğinizi ve çalışmalarınızı burada gösterin.

Yarınınız için bugününüzden fedakarlık yapın

Amacınız kariyerinizi hayallerinize göre inşa etmek ise bunun kolay bir yol olmayacağını kabullenin ve yolunuza bunu göze alarak devam edin. Kendinizde gördüğünüz eksiklikleri vaktinizi doğru kullanarak tamamlamayın. Ne kadar erken başlarsanız ona göre yol alacağınızı ve rakiplerinize o oranda fark atacağınızı unutmayın. Yarınınızın iyi olması için bugünden fedakarlık yaparak kendinizi geliştirin ve her zaman büyük resme odaklanın.

Gerçekçi olun

Eğer deneyimsizseniz ya da kariyerinizin henüz çok başındaysanız amacınız para kazanmaktan çok, deneyim kazanmak olmalı. Bu nedenle kariyeriniz için önemli olan ancak maaşı düşük olan işleri hemen geri çevirmeyin. Size sunulan işin, kariyer haritanızda varmak istediğiniz noktaya ulaşmanıza katkı sağlayabileceğini unutmayın.

Stajları değerlendirin

Birçok kişi stajları zorunluluk olarak görür ve gereken önemi vermez. Ancak unutmayın ki stajlar ileride hem yapmak isteyeceğiniz işi hem de yapmak istemeyeceğiniz işi belirlemenize yardımcı olur. Staj yaparken elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Bağlı olduğunuz yöneticilerinizin size yeni kapılar açabileceğini, size referans olabileceklerini hesaba mutlaka katın.

Daha çok dili ve daha çok kültürü öğrenin

Yeni kültürleri tanımanın ve yeni bir dil öğrenmenin size katacağı avantajların farkında olun. Bugün artık pek çok şirketin hem yabancı dil bilgisi olan hem ufku geniş olan hem de şirkete katkı sağlayabilecek olan çalışanları işe aldığını göz ardı etmeyin. Kendi imkanlarınız dahilinde buna yönelik çalışmalara katılın ya da çeşitli burs alternatiflerine bakarak kendinizi geliştirmeye çalışın.

Gönüllü çalışmalara katılın

Gönüllü çalışmalar birçok şeyi öğrenmenize ve işin temel mantığını kavramanıza yardımcı olur. Gönüllü çalışmalarda bulunanlar aynı zamanda işverenler ve İK uzmanları tarafından da olumlu olarak değerlendirilir. Bu nedenle iş arama sürecinde de vaktinizin boşa geçmemesine dikkat edin ve gönüllü çalışmalarda bulunun. Örneğin Matematik Bölümü mezunuysanız gönüllü olarak ders verebilirsiniz. Bu yolla hem yetkinliğinizi geliştirmiş hem de zamanınızı boş durarak geçirmemiş, kendi alanınızda deneyim kazanmış olursunuz.