Bir iş görüşmesinin birden fazla aşaması ve her aşamada da üzerinde durulması gereken ayrıntılar bulunuyor. Uzmanlar iş görüşmesinin 5 farklı aşamasını kolayca geçebilmeye dair püf noktalarını adaylarla paylaşıyor.

İşe alım süreci son yıllarda geliştirilen yeni teknolojiler ve online iş arama siteleri nedeniyle hızla değişti ve değişmeye devam ediyor. Sürecin en kritik aşaması elbette iş görüşmeleri. Aday işe başvurduğunda karşısındaki firmanın görüşmeyi nasıl yapılandırdığını, en çok neleri önemsediğini ve İnsan Kaynakları uzmanının ondan tam olarak neleri beklediğini her zaman kestiremiyor. Adayın aynı iş için kaç defa görüşmeye gideceği sektörden sektöre değişiyor. Totaljobs’a göre İK uzmanları sektöre göre değişse de genelde sürecin 5 aşama şeklinde ilerlediğini belirtiyor.

İşte uzmanlara göre bu 5 aşamayı geçmenin püf noktaları:

Danışman firmayla telefon görüşmesi

Michael Page Direktörlerinden Chris Lyons, danışman firmayla yapılacak telefon görüşmesiyle ilgili şu tavsiyeleri veriyor: “Telefon görüşmesi ilk aşama olması açısından çok önemli. Adayın danışman firmanın temsilcisinin telefondan onun kişiliğini, teknik becerilerini ve beklentilerini az çok anladığını ve görüşmeye de bu şekilde referans olduğunu unutmaması gerekiyor. Adayın bu telefon görüşmesinde pozisyonu iyice anlaması da çok önemli. Bu şekilde kendisine uygun olmayan bir pozisyon için vakit kaybetmemiş olur.”

İnsan Kaynaklarıyla telefon görüşmesi

İş görüşmeleri genelde telefon görüşmesiyle başlıyor. Adaya başvurusu sonrası eğer pozisyona uygun olabileceği düşünülüyorsa söz konusu kurumun İK departmanı tarafından telefon ediliyor. İK uzmanları şirket kültürünü ve yöneticilerin ne beklediğini en iyi bilen kişiler. Perkbox İnsan Kaynakları departmanından uzmanlar adaylara bazı tavsiyelerde bulunuyor: “Detaylı bir telefon görüşmesi ortalama 15 dakika sürüyor. İK genelde maaş beklentisi, teknik beceriler ve adayın kariyer hedefi şeklinde üç parametre belirliyor. Adayın bu süreçte stres yapmaması, kendisini iyi ifade etmesi ve sorulan spesifik sorulara detaylı ve örneklerle cevap vermesi çok önemli.

Yöneticiyle Skype görüşmesi

Bazen mesafe ve zaman gibi nedenlerle adayın direktörle yüz yüze görüşme yerine Skype görüşmesi yapması gerekebilir. Uzmanlar adayı iyi tanımak amacıyla öncelikle yöneticiyle şartlara bağlı olarak Skype görüşmesi yapıldığını ve bu görüşmenin 45 dakikadan fazla sürmemesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlara göre Skype görüşmesinin başarılı olması için adayın rahat olması önemli. Bunu sağlayan en önemli etken de kurumla ve pozisyonla ilgili yeterince bilgi sahibi olmak. Ne istediğini iyi bilen aday Skype görüşmesinde de rahat davranarak beklentilerini iyi ifade edebiliyor.

Yöneticiyle yüz yüze görüşme

Bu görüşmede adayın kurumda istenen saatte ve sektöre uygun kıyafetle bulunması gerekiyor. Yüz yüze görüşme aday üzerinde çoğu zaman stres ve heyecan yaratıyor. Adayın seri bir şekilde kendisine sorulan sorulara yanıt vermesi, pozisyonu iyi anlaması ve kendi beklentilerini de ifade etmesi şart. Uzmanlara göre bu görüşme de maksimum 45 dakika saat sürmeli. Adaylara özellikle soru sormaktan çekinmemeleri tavsiye ediliyor. Aday ne kadar ilgili soru sorarsa bir sonraki görüşme ya da kabul için şansını o derece artırıyor.

Direktörle görüşme

Pek çok şirket önceki aşamaları geçen adayı direktörle görüştürmek ve nihai kararı bu şekilde vermek istiyor. Bu son aşamada aday genelde kendisi gibi seçilen birkaç adayla birlikte değerlendiriliyor. Bu nedenle direktör üzerinde bırakılan izlenim belirleyici olması açısından oldukça önemli. Adayın bu görüşmede ilk görüşmede olduğu gibi ilgisini ve heyecanını koruması, hazırlıklı olması ve örneklerle kendisini ifade etmesi son derece kritik. Uzmanlara göre adayların bu aşamada elenmelerinin en büyük nedeni şirket hakkında bilgi sahibi olmamaları ve görüşmede sessiz kalmaları.

Bu aşamaların hepsinde ya da en az birinde mutlaka siz de bulundunuz. Aşağıda deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!