Adalet (MYO) Bölümü

Adalet Bölümü Nedir?

Adalet Bölümü; mevcut sosyal adalet konularını yasal sistemler, hukuk ve kültürün arka planında inceleyen yenilikçi bir sosyal bilim programıdır. Hukukun ve hukuk metodolojisinin temelinde var olan hukuki problemlerin çözülmesinde önemli rol oynayan; devleti oluşturan anayasada yer alan ve bütünlüğü koruyan ilkeleri benimseyen bir anlayışa sahip yetkin profesyonel personellerin yetiştirildiği bölümdür.  Adalet Bölümü; genellikle adalet sistemleri, hukuki ilkeler, etik ve toplumsal adalet konularını inceleyen bir akademik disiplindir. Bu disiplin; hukuk sistemlerini, ceza adaletini, insan hakları, etik ve toplumsal adaleti anlamak için teorik ve pratik bir temel sağlamayı amaçlar. Adalet Bölümü, öğrencilere hukukun işleyişi, suç ve ceza, insan hakları, etik değerler ve toplumsal eşitsizlik gibi konularda bilgi kazandırarak, adaletle ilgili konuları ele alma ve çözme yeteneklerini geliştirmeyi hedefler. Adalet Bölümü, öğrencilere hukuk ve adalet sistemleriyle ilgili derinlemesine bilgi sağlamakla birlikte, genel olarak analitik düşünme, eleştirel değerlendirme ve etik konulara duyarlılık gibi genel beceriler de kazandırmayı hedefler.

Adalet Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Adalet bölümü 2 yıllık bir önlisans (meslek yüksekokulu) programıdır. Bu bölümde adalet sisteminde görev alan hakim ve savcılara birçok konuda destek sağlayacak ara personel yetiştirilmesi amaçlanır. Ara personeller zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilirler. Bu süre, öğrencilere temel hukuk, ceza adaleti, etik, insan hakları ve toplumsal adalet konularında geniş bir eğitim sunmayı amaçlar. Ancak, bu süreç ülkeye ve eğitim kurumuna göre pek çok farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı ülkelerde ya da programlarda bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu nedenden ötürü, öğrencilerin başvurdukları üniversitenin veya eğitim programının belirlediği özel program gereksinimleri ve eğitim süresini kontrol etmeleri oldukça önemli bir konudur. Adalet Bölümü mezunları, çeşitli kariyer yollarını takip edebilirler. Bu bölüm doğrultusunda ilgi alanlarına göre kişinin yönelebileceği pek çok çeşitli iş kolu vardır. Siz de Adalet Bölümü hakkında yapacağınız detaylı araştırmalar sonucunda, bu bölümden mezun olduktan sonra yöneleceğiniz alanı kolaylıkla belirleyebilirsiniz. 

Adalet Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Adalet bölümü mezunları iş konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiplerdir. İlgili bölümden mezun olan kişiler;

  • Mahkemelerin yazı işleri,
  • İcra memurluğu veya yardımcılığı,
  • İnfaz kurumlarında,
  • Resmi veya özel bankalarda,
  • Çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşları,
  • Özel hukuk büroları,
  • Noter büroları,

gibi kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca mahkeme salonlarında ve adliyelerde zabıt katipliği, infaz ve koruma merkezlerinde çeşitli görevlerde bulunabilirler. Tabii burada bahsi geçen iş imkanlarının büyük bir kısmı yeterlilik sınavlarından alınan puan neticesinde atama ile gerçekleşir. Hukuk büroları sözü geçen devlet nezdinde gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarını gerektirmez. Adalet bölümü mezunları, çeşitli kariyer yollarını takip edebilirler. Bunlar arasında adalet hukuk geçişi değerlendirenler; avukat olabilirler. Adalet sistemlerinde çalışmak, hukuk firmalarında danışmanlık, sivil toplum kuruluşlarında çalışmak ve kamu sektöründe hukuki görevlerde bulunabilirler. Her iş fırsatının gerektirdiği yetenekler ve sorumluluklar farklılık gösterir. Mezunlar, kendi ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun olarak bu çeşitli sektörlerden herhangi birinde kariyer planlamalarını gerçekleştirebilirler. İş bulma sürecinde staj deneyimi, ağ kurma ve ilgili sertifikalara sahip olmak da bu alanda oldukça faydalı olabilir.

Adalet Bölümü Dersleri Nelerdir?

Adalet programında öğrenci olmayı tercih ederseniz;

  • Kamu hukuku,
  • Özel hukuk bilgisi,
  • Hukuk usulü bilgisi,
  • Ceza ve ceza usulü bilgisi,
  • İcra-iflas bilgisi,
  • Avukatlık ve noterlik mevzuatı,
  • Mali mevzuat,
  • Hukuk dili,
  • Adli tıp,
  • İnfaz bilgisi,
  • Kalem mevzuatı

gibi hukuki eğitimin yanı sıra; daktilograf, muhasebe, işletme yönetimi, arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı derslerden de sorumlu olacaksınız demektir. Bu derslerin yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından zorunlu kılınan bazı derslerden de sorumlu olacaksınız ve tabii bu bölüme programında yer veren üniversitelerin tercihlerine göre yabancı dil eğitimi de söz konusu olacaktır. Bu programdan mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitiminizi adalet 4 yıllığa tamamlama ile Hukuk Bölümüne geçiş yapabilir ve süreç sonucunda avukat olabilirsiniz. Bölümün üniversite adayları üzerinde sağladığı bazı kolaylıklar mevcuttur. Adalet uzaktan eğitim bu bağlamda kişiye tanınan kolaylıklardandır. Adalet açıköğretime girdiğin zaman bulunduğun her yerden eğitimini sürdürebilirsin.

Adalet Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Adalet Bölümü mezunları, aldıkları çeşitli eğitimlerle farklı sektörlerde ve ilgili pozisyonlarda çalışabilirler. Bu meslek, iş bulma konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahip bir iş koludur. Mezun olan bireyler hukuk, ceza adaleti, kamu yönetimi, insan kaynakları gibi alanlarda çeşitli kariyer yollarını takip edebilirler. Adalet Bölümü, hukuk sisteminde görev alan ve adaleti sağlamayı amaçlayan kişilere bilgi ve belge sağlayarak yardımcı olur. Adalet DGS geçiş bölümleri, ilgili bölümden mezun olduktan sonra belirli ön lisans programlarına dikey geçiş yapma hakkına sahiptirler. Bu geçiş, hedeflenen programın öğrencinin Adalet Bölümünden alınan derslere ve kredilere uygun olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Adalet Bölümü mezunları, özellikle hukuk, kamu yönetimi, işletme gibi pek çok alanda rahatlıkla dikey geçiş yapabilirler. Bu programa dahil olan bölümler; Hukuk, Kamu Yönetimi, İşletme ve İşletme Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileridir.

Adalet (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Karabük Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Adalet (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Muhasebe Elemanı

Adalet (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

50 bin+Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%5.68
2. Eğitim
%5.08
3. Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık
%4.71
4. İnşaat
%3.51
5. Gıda
%3.12

Adalet (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Muhasebe
%8.69
2. Satış
%8.49
3. Eğitim
%6.78
4. Hizmet
%6.61
5. Finans
%5.7
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!