İçindekiler
Moda Yönetimi bölümü; modanın kültürü, pazarlama ve iletişim teknikleri, ürün yönetimi ve proje oluşturma evrelerini ele alan bir ön lisans programıdır. Moda yönetimi nedir sorusuna verilebilecek en net yanıtlardan biri budur. Bu bölümün amacı; tekstil sektöründe ve üretim, planlama, koleksiyon hazırlama aşamalarında görev alacak nitelikli yöneticiler yetiştirmektir. Moda Yönetimi bölümünde; sektörün işleyişi, markalar, moda tarihi gibi konularda bilgi aktarımı yapılır.
Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi bölümü, öğrencilere pazarlama, perakende, tasarım, üretim, satın alma ve marka yönetimi gibi moda sektörünün farklı yönlerini kapsayan dersler sunar. Ayrıca, iletişim becerileri, trend analizi, tedarik zinciri yönetimi ve sürdürülebilir moda gibi konular da programın bir parçasını oluşturabilir.
Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi staj yerleri veya stajyerlik fırsatları ile pratik deneyim kazanırken, birçok program aynı zamanda endüstri profesyonelleriyle bağlantılar kurma fırsatı da sunar. Böylece, öğrenciler mezun olduklarında moda endüstrisindeki iş fırsatlarına daha hazır olurlar.
Moda yönetimi iki yıllık eğitim süresine sahip bir ön lisans programıdır. Bu bölümler üniversitelerin meslek yüksekokulu çatısı altında eğitim verir. Moda Yönetimi taban puanları, her yıl bu bölümü tercih eden öğrenci sayısına ve bu öğrencilerin aldıkları puanlara göre değişmektedir. İki yıllık bu ön lisans programından mezun olanlar Dikey Geçiş Sınavı’nda başarı sağladıkları takdirde eğitim hayatlarına lisans programlarıyla devam edebilirler. DGS’de başarılı olan mezunlar; Moda Giyim Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil Mühendisliği ve Moda Tasarımı gibi lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans programını başarıyla bitiren öğrenciler, moda yönetimi yüksek lisans eğitimi alabilirler.
Moda Yönetimi Bölümü, öğrencilere yaratıcı ve iş odaklı becerileri bir araya getirerek moda sektöründe başarılı bir kariyere yönlendirmeyi amaçlar. Bu bölümde eğitim alan mezunlar, moda markaları, perakendeciler, moda ajansları, satın alma departmanları ve daha fazlası gibi çeşitli kariyer olanaklarına sahip olabilirler.
Moda Yönetimi bölümü ders programı dört yarıyılı kapsar. Dört yarıyıl boyunca öğrenciler, birçok zorunlu dersin yanı sıra seçmeli olarak da çok çeşitli dersler alırlar. Bu bölümü okuyan öğrencilerin dördüncü yarıyılda zorunlu staj uygulaması vardır. Bölüm dersleri ise şu şekildedir;
Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi yatay geçiş bölümleri mevcut değildir. Öğrenciler yeterli puana sahip olarak Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi DGS geçiş bölümlerini değerlendirebilir.
Moda yönetimi ne iş yapar sorusu, çeşitli cevaplar verilerek yanıtlanabilir. Bu bölümden mezun olanlar, özel firmalarda stilist, marka yöneticisi, blogger, moda tasarımcısı gibi unvanlarla çalışabilirler. Bu mezunlar gelişen moda akımlarını takip etmelidir. Bunun yanı sıra müşterilerin beklentilerini ve taleplerini karşılayacak tasarımlar ortaya çıkarmaları gerekir. Bunun yanı sıra bu mezunlar satın alma departmanlarında da çalışabilir. Burada çalışanlar ham madde alımı işi yaparlar. Bununla birlikte ortaya çıkan ürünlerin fotoğraflanması gibi süreçleri yürütürler. Perakende süreçlerin yönetimi ile portfolyo hazırlama gibi işler de bu alanda çalışan kişilerin sorumluluğundadır.
Moda yönetimi mezunları, moda endüstrisinde geniş bir yelpazede kariyer fırsatlarına sahiptirler. Bu alanda eğitim görenler, moda sektöründe işletme, pazarlama, satış, perakende ve üretim gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşma fırsatı bulurlar.
Bir moda yönetimi mezunu, bir moda markasının operasyonel yönetimi üzerine odaklanabilir. Bu kişiler, üretim tesislerinin yönetimi, tedarik zinciri operasyonları, envanter yönetimi ve lojistik gibi işlevlerde çalışabilirler. Ayrıca, moda markalarının satış ve pazarlama stratejilerini geliştirmek ve uygulamak için de yeteneklidirler. Bu, markanın tanıtımı, reklamı, sosyal medya yönetimi ve perakende stratejilerini içerebilir.
Aday öğrencilerin merak ettiği bir başka konu ise moda yönetimi iş olanakları konusudur. Bu bölümden mezun olanlar için birçok iş imkânı bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar, özel sektörde görev alabilirler. Tekstil alanında faaliyet gösteren birçok firma bu mezunları istihdam etmektedir. Bu mezunlar özel sektörde firmalarda çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabilirler.
Moda yönetimi mezunlarının kariyer yolları arasında moda etkinliklerinin organizasyonu da yer alır. Moda defileleri, fuarlar, etkinlikler ve tanıtımlar gibi organizasyonlarda çalışarak, markaların ve tasarımcıların görünürlüğünü artırabilirler. Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi çalışma alanları geniştir. Öğrenciler, Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi yüksek lisans imkanını da değerlendirebilir.
Bu bölümü başarıyla bitiren mezunlar, tekstil firmalarında; moda editörlüğü, tekstil tasarımcılığı ve marka uzmanlığı yapabilirler. Bunun yanı sıra yine tekstil firmalarının mağaza müdürü ve perakende müdürü pozisyonunda iş bulabilirler. Bunların yanı sıra müşteri temsilcisi, marka tasarım yöneticisi ve marka iletişim yöneticisi işlerini de yapabilirler. Yine kendi işlerini kurmak isteyen mezunlar stil danışmanlığı gibi alanlara yönelebilirler. Moda yönetimi maaş konusu ise çalışılan pozisyona ve deneyime göre değişiklik göstermektedir. Bu alanda çalışmak isteyen adaylar Kariyer.net üzerinden yayınlanan tekstil tasarımcısı iş ilanlarını takip edebilirler.
Ege Üniversitesi
İzmirMarmara Üniversitesi
İstanbulİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
İstanbulSinop Üniversitesi
SinopFaruk Saraç Tasarım Meslek YüksekOkulu
İstanbul