İletişim Tasarımı Bölümü

İletişim Tasarımı Bölümü Nedir?

İletişim Tasarımı, görsel iletişimin yaygın hale geldiği platformlar hakkında, multidisipliner bir anlayış ile teknolojik yükselişe ayak uydurarak, estetik duygusu barındıran tasarımların gerçekleştirilmesini amaçlayan bir bölümdür.

Bu eğitim programında birbirinden farklı konseptlere sahip alanlarda tasarım yapma becerisini pekiştirmeye yarayacak her türlü teknik, teknolojik ve teorik bilgiye yer verilir. Böylelikle tasarım süreçleri doğru yönetilir ve tasarımsal ihtiyaçlar giderilebilir.

Bu alanda eğitim almak isteyenler için, ileri düzeyde bilgisayar kullanımı, yaratıcı düşünme becerisi ve estetik anlayış önemli bir avantaj sağlar. Bu yetenekler, bölümdeki eğitim sürecinde başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

Bu yeteneklerin yanı sıra, iletişim becerilerinin güçlü olması, problem çözme yeteneğinin gelişmiş olması ve takım çalışmasına yatkın olma gibi özellikler de önemlidir. Ayrıca, trendleri takip etme ve teknolojik gelişmelere açık olma, sürekli öğrenmeye ve kendini yenilemeye istekli olmak da başarılı bir iletişim tasarımcısı olmanın önemli unsurları arasındadır.

İletişim Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İletişim Tasarımı bölümü, farklı üniversitelerde Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım, İletişim veya Mimarlık ve Tasarım gibi çeşitli fakültelerin bünyesinde yer alan, sözel puan türünden öğrenci kabul eden bir lisans programıdır. Bu bölümde eğitim almak isteyenler, TYT sınavına ek olarak sözel alan sınavına da girmekte ve bu sınavlardan başarı elde etmeleri gerekmektedir. Sözel sınav sonuçlarına göre belirlenen taban puan ve başarı sıralaması, üniversitenin türü, öğretim dili, öğretim şekli, burs olanakları ve yıllara göre değişiklik gösterebilir.

Görsel İletişim Tasarımı açıköğretim programı da sunmaktadır, bu da öğrencilere dersleri evlerinden takip etme imkanı sağlar. Üniversitelerin istediği taban puan ve başarı sıralaması, bölümün eğitim kapsamına aldığı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Ders programı genellikle iletişim teorisi, grafik tasarım, görsel medya, dijital tasarım ve sanat tarihi gibi konuları içerir. Öğrenciler, bu dersler aracılığıyla iletişim becerilerini geliştirirken, teknik ve teorik bilgiye sahip olurlar. Ayrıca, bölüm genellikle staj imkanları sunar, bu da öğrencilere gerçek dünya deneyimi kazandırır ve iş dünyasına daha hazır hale gelmelerini sağlar.

İletişim Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Aday öğrenciler bu bölüme üniversite tercih listelerinde yer verdiği takdirde;

  • İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama,
  • Sanat ve İletişim Amaçlı Bilgisayar Kullanımı,
  • Medya ve İletişim Teorileri,
  • Tipografi,
  • Hareketli Grafikler,
  • Görsel ve İşitsel Tasarım,
  • Kullanıcı Arayüzü Tasarımı,
  • Etkileşimli Sanatlar ve Tasarım,
  • Etkileşim Tasarımı İlkeleri,
  • Psikolojinin Temelleri

Gibi birçok dersten sorumlu olacaklar demektir. Öğrenciler 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde bu dersleri başarı ile tamamladıkları takdirde “İletişim Tasarımı lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. 

Görsel İletişim Tasarımı gibi bölümler, öğrencilere iletişim becerileri, grafik tasarımı, etkileşim tasarımı ve sanat gibi konularda eğitim verir. Öğrenciler genellikle dört yıllık bir eğitim süreci boyunca bu dersleri alırlar. İlk yıllarda iletişim becerileri ve temel kavramlar üzerine odaklanılırken, ikinci yıl genellikle grafik tasarımıyla ilgili derslere ağırlık verilir. Üçüncü yılda, öğrenciler etkileşim tasarımı konularını daha derinlemesine inceleyebilir ve son yılda ise etkileşimli sanatlar gibi daha spesifik alanlarda dersler alırlar.

Ayrıca, bazı üniversiteler mezuniyet şartı olarak stajı koşul olarak belirler. İletişim tasarımı staj yerleri arasından sana uygun yerleri seçerek zorunlu stajını da tamamlayabilirsin.

Yine bazı üniversitelerde Görsel İletişim Tasarımı uzaktan eğitim şansı bulunurken, bazı üniversiteler yüzyüze eğitimi zorunlu tutar.

İletişim Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Mezuniyet dönemine gelmiş olan öğrenciler kariyerlerine iletişimin hemen hemen her alanında devam edebilirler. Televizyon kanalları, gazeteler, radyolar başta olmak üzere çeşitli medya ve haber ajanslarında içerik üretimi konusunda rol sahibi olabilirler. İletişim tasarımcıları ayrıca kendi hazırlamış oldukları tasarımları doğrudan ihtiyaç sahipleriyle buluşturabilirler.

Reklam şirketleri, özel firmalar, medya kuruluşları, web siteleri ve kamu kuruluşlarında çalışabilirsin. Ayrıca eğitmenlik, iletişim uzmanlığı, web tasarımı, yaratıcı yönetmenlik, proje yöneticiliği, oyun tasarımı, mobil uygulama tasarımı gibi alanlarda da kariyer yapabilirsin. Üniversitede akademik kariyer yapmak istersen Görsel İletişim Tasarımı yüksek lisans eğitim programlarına başvurabilirsin.

İletişim Tasarımı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İletişim Tasarımı çalışma alanları, mezunların geniş bir yelpazede kariyer fırsatlarına sahip olmasına katkıda bulunur. Bu alanda içerik uzmanı ve tasarımcı olarak çalışabileceğin bazı ana sektörler şunlardır:

  • Medya ve Haber Ajansları: Televizyon kanalları, gazeteler, dergiler ve dijital haber platformları gibi medya kuruluşlarında içerik üretici grafik tasarımcı olarak çalışabilirler.
  • Reklam ve Pazarlama Ajansları: Reklam kampanyaları, marka kimliği tasarımları, dijital pazarlama materyalleri gibi reklam ve pazarlama alanlarında çalışabilirler.
  • Tasarım Ajansları: Grafik tasarım, web tasarımı, marka danışmanlığı gibi hizmetler sunan tasarım ajanslarında görev alabilirler.
  • Film ve Televizyon Prodüksiyon Şirketleri: Film prodüksiyonları, televizyon programları ve dijital içeriklerin tasarımı ve prodüksiyonunda yer alabilirler.
  • Kurumsal İletişim Departmanları: Büyük şirketlerin iletişim ve pazarlama departmanlarında içerik üretimi, görsel tasarım ve marka yönetimi gibi alanlarda çalışabilirler.
  • Eğitim Kurumları: Üniversiteler, eğitim kurumları ve özel dershanelerde görsel iletişim dersleri verebilirler veya eğitim materyalleri tasarlayabilirler.
  • Serbest Çalışma: Freelance olarak çalışarak kendi müşterileriyle doğrudan çalışabilirler ve çeşitli projelerde yer alabilirler. Web içerik tasarımcı pozisyonu bu alanda sık değerlendirilir.

İletişim Tasarımı mezunları, yaratıcılıklarını ve teknik becerilerini kullanarak görsel iletişim tasarımcı gibi pozisyonlarda alanlarda başarılı kariyerler yapabilir. Kariyer.net sitesini ziyaret ederek bu benzer pozisyonları değerlendirebilir, araştırmaların sonucunda sana en uygun pozisyona başvuruda bulunabilirsin.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Alanya Üniversitesiİletişim ve Tasarımı (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ17Dolmadı-
2Alanya Üniversitesiİletişim ve Tasarımı (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ4350,50753138,258
3Anadolu Üniversitesiİletişim Tasarımı ve Yönetimi (4 Yıllık)SÖZ91357,3725116,610
4Antalya Belek Üniversitesiİletişim ve Tasarımı (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ22200,314761,314,241
5Antalya Belek Üniversitesiİletişim ve Tasarımı (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ5337,58862186,624

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin İletişim Tasarımı mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Nişantaşı Üniversitesiİletişim TasarımıSÖZ32.0

İletişim Tasarımı Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

İletişim Tasarımı Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

İletişim Tasarımı Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Reklam ve Tanıtım
%8.3
2. Medya
%6.33
3. Eğitim
%4.5
4. Reklamcılık
%3.94
5. Basım - Yayın
%3.8

İletişim Tasarımı Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Tasarım / Grafik
%16
2. Reklam
%10.67
3. Pazarlama
%9.33
4. Satış
%7.73
5. Halkla İlişkiler
%6.13
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!