İslami İlimler Bölümü

İslami İlimler Bölümü Nedir?

İslami İlimler bölümü, sözel puan türüyle öğrenci alan lisans programlarından biridir. Bu bölüm, öğrencilere İslam dininin temel ilkelerini ve İslam dinine ilişkin konuları tüm yönleriyle öğretme amacı taşır. Topluma İslam dinini öğretecek ve dini konularda rehberlik edecek din görevlisi ihtiyacını karşılamak, cami, Kur’an kursu ve mezarlık gibi alanlardaki personel ihtiyacını karşılamak, öğrencilerine araştırma becerisi kazandırmak, din alanında derinlemesine inceleme yapıp, araştırmalar yapacak uzman ya da akademisyenler yetiştirmek de bölümün amaçları arasındadır. Bölümde farklı din ve inançlara ilişkin de çeşitli dersler verilmektedir. Lisans eğitimini bu alanda yapmak isteyen öğrencilerin genel olarak sosyal bilimler başta olmak üzere dini konular hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca manevi ve soyut konularla uğraşmaya ilgi duymalı, sözel ifade ve güçlü iletişim yeteneğine de sahip olmalıdır. İmam hatip lisesi mezunlarının yanı sıra diğer lise türlerinden mezun olan öğrenciler de bu bölümü tercih edebilirler. İslami ilimler taban puanları ve 2 yıllık İslami ilimler taban puanları her yıl öğrencilerin sayısı, başarısı ve tercihlerine göre değişiklik göstermektedir.

İslami İlimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İslami ilimler kaç yıllık sorusu 4 yıl şeklinde cevaplanabilir. Bölüm öğrencileri, 4 yıllık lisans eğitiminin ardından İslami İlimler lisans diploması almaya hak kazanır. Bazı üniversitelerde eğitim Arapça olarak verilmektedir. 2 yıllık ön lisans mezunları her yıl ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek 4 yıllık lisans bölümüne geçme imkânına sahiptir. Mezunların, DGS sonrası bazı üniversitelerde uzaktan eğitim imkanı veren İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programına geçme hakkı da bulunmaktadır. İLİTAM lisans tamamlama programının süresi iki yıldır. Eğitimin uzaktan verildiği sistemde sınavlar ise bazı merkezlerde yüz yüze yapılabilir.

İslami İlimler Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslami ilimler dersleri ile ilahiyat bölümü derslerinin çoğunluğu aynıdır. Bu bölümde okuyanların eğitim süreleri boyunca alacakları bazı dersler şunlardır:

  • Kur'an-ı Kerim ve Tecvid
  • Arapça
  • Osmanlı Türkçesi
  • Tefsir
  • Dinler Tarihi
  • İslam Mezhepleri Tarihi
  • Hadis
  • Siyer
  • Akaid
  • Kelam
  • İslam Hukuku
  • Din Felsefesi
  • Din Sosyolojisi
  • Din Psikolojisi

Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına ve üniversitenin müfredatına göre seçmeli dersler de alabilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İslami ilimler nedir sorusunun cevabını tam anlamıyla kavrayabilmek için mezunlarının ne iş yaptığını bilmek gerekir. Bölüm mezunları da İlahiyat mezunları ile aynı iş imkanlarına sahiptir. İslami ilimler ne iş yapar, sorusu öğretmen, din görevlisi, üniversitelerde öğretim görevlisi olma, belediyelerde, farklı devlet kurumlarında ve özel sektörde istihdam imkanına sahiptir. Bu bölümden mezun olan kişiler, ilgili kurumlarda bulunan pozisyonlara başvuruda bulunabilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur’an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İlgili sınavlara girerek Diyanet İşleri Başkanlığında imam, müezzin, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ya da müftü olarak görev alma imkanı mevcuttur. Bölüm mezunları için başka bir seçenek de yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek öğretim görevlisi olmaktır. Mezunlar, belediyeler ya da farklı kamu kurumlarında da istihdam imkanı bulabilir, hac, umre hizmeti yürüten turizm şirketleri gibi bazı özel sektör kuruluşlarında da çalışabilirler. Bölüm mezunları Kariyer.net üzerinden yayınlanan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ve benzeri pozisyonlar için yayınlanan ilanları takip ederek uygun ilanlara başvuru yapabilirler.

İslami İlimler Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Selçuk Üniversitesi
İslami İlimler (İÖ) SÖZ 50 311,70668 274.194
2
Adıyaman Üniversitesi
İslami İlimler SÖZ 60 307,5374 299.235
3
Afyon Kocatepe Üniversitesi
İslami İlimler SÖZ 90 276,56419 539.314
4
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
İslami İlimler SÖZ 135 249,19076 821.889
5
Aksaray Üniversitesi
İslami İlimler SÖZ 108 262,28219 680.046

İslami İlimler Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

İslami İlimler Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

İslami İlimler Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Eğitim
  • 2 Kamu / Devlet
  • 3 Okullar
  • 4 Medya
  • 5 Giyim