Daha iyi bir deneyim için uygulamada aç
Medya ve İletişim, medyanın işlevi üzerine yeterli bilgilere sahip, donanımlı öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Medya ve İletişim Bölümü okuyan öğrencilere, iletişim alanında aktif rol alabilecekleri bilgiler öğretilir. Bu bölümde öğrenciler; yeni medya, gazetecilik, iletişim hukuku gibi farklı alanlarda bilgi alarak iletişim sektörüne faydalı bireyler olarak yetişirler. Bölüm, sektörde yaşanan gelişmelere paralel olarak nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi hedefler. Bu bölümü okumayı düşünen adaylardan öncelikli olarak yenilikçi, yaratıcı, esnek çalışma koşullarına ve kolektif işlere uyumlu, medya sektörüne ilgili olmaları beklenir.
Bu bölümün ön lisans ve lisans programları bulunur. Ön lisans programlarının eğitim süresi 2 yıldır. Lisans programları ise 4 yıllık bir eğitim sürecini içerir. Bölümün ön lisans programında mezuniyet koşulu olarak 120 AKTS ders kredisini tamamlamak gerekir. Lisans programında ise 240 AKTS'nin tamamlanmasıyla mezun olunabilir. Medya ve İletişim taban puanları tercih edeceğiniz ön lisans veya lisans programına göre şekillenir. Medya ve İletişim 2 yıllık taban puanları başvuru yapılacak seneye göre değişiklik gösterebilir. Medya ve İletişim 4 yıllık taban puanları da aynı şekilde seneye ve üniversiteye göre farklı olabilir. Her iki program için de başvuru yapacağınız dönemde, başarı durumununuz göre Medya ve İletişim sıralama aşamasını da dikkate alarak üniversitelerin sunduğu şartları sağlamanız gerekir.
Bölümün ders programında temel iletişim bilgilerinin yanı sıra medya sektörünün birçok alanını içeren dersler bulunur. Genel olarak, Medya ve İletişim 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans programlarında mevcut olan dersler şu şekilde özetlenebilir;
Medya ve İletişim ne iş yapar sorusu şu şekilde cevaplanabilir; bu bölümden mezun olanlar için geniş bir iş imkanı mevcuttur. İletişim alanında farklı sektörlerde iş bulma olanağına sahip olacak adaylar, bu alanda kendilerini geliştirebilirler. Mezunlar, kamu veya özel radyo ve televizyon kuruluşlarında kameraman, yönetmen, yapımcı, metin yazarı, editör olarak görev alabilecekleri gibi kurumsal firmaların iletişim departmanlarında da çalışabilirler. Ayrıca bölüm mezunlarının; gazete, reklam ve dergicilik sektöründe de görev almaları mümkündür. Bu bölümden mezun olan bireylerin bir diğer çalışma alanı ise internet yayıncılığı olabilir. Mezunlar, teknolojik ilerlemelere paralel olarak bölümde verilen yeni medya eğitimleri sayesinde sosyal medya platformlarında uzman olarak da görev alabilirler.
Genel olarak bu bölümün mezunları radyo, televizyon, basın departmanları, dijital medya, post prodüksiyon veya yapım şirketlerinin iş ilanlarına başvurabilir. Bölüm mezunlarının iş olanakları arasında sosyal medya uzmanlığı, habercilik, fotoğrafçılık, iletişim uzmanlığı, reklam yazarlığı gibi farklı alanlarda seçenekler bulunabilir. Ayrıca bu bölümden mezun olanlar, aldıkları eğitim doğrultusunda kurgu operatörü olarak da görev alabilirler. Şirketlerin iletişim departmanlarında, iletişim uzmanı olarak görev alacak Medya ve İletişim Bölümü mezunlarına da ihtiyaç duyulabilir. Medya ve İletişim maaşları da çalışılan sektöre ve kişinin yetkinliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler sosyal medya uzmanı iş ilanı seçeneklerini Kariyer.net üzerinden inceleyebilir, kendilerine uygun ilanlara başvuruda bulunabilirler.