Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (MYO) Bölümü

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü Nedir?

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü; satışı perakende olarak yapılan ürünlerin, mağazalarda müşterilere tanıtımını ve satışını gerçekleştiren kişileri yetiştirmektedir. Bu kişiler, aldıkları eğitimler sonucunda çalıştıkları firmanın hem satış miktarını artırmak hem de sektördeki yerini güçlendirmek amacı ile müşteri odaklı çalışmalar gerçekleştirir. Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi taban puanları, üniversitelere göre değişir. Ayrıca öğrencilerin tercih etme yoğunluğuna bağlı olarak taban puan farklılık gösterir. 

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi yatay geçiş bölümleri; halkla ilişkiler, bankacılık, reklamcılık, iletişim bilimleri, lojistik gibi bölümler olarak sayılabilir. Yatay geçiş yapılan bölümlere göre, ders içerikleri ve eğitim alanları da değişiklik gösterebilir. 

Bu bölüm, genel hatları ile mağaza yönetimi ve pazarlamacılığın temellerini içerir. Mağazalarda yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesinde ve problem çözmede yetkin bireyler yetiştirilir. Aynı zamanda öğrencilere, perakende konusunda stratejik bakış açıları da kazandırılır.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü ön lisans programıdır ve bölümde 2 yıl eğitim verilir. Perakende satış ve mağaza yönetimi yüksek lisans programı bulunmaz. Diğer yandan bölümden mezun olan kişilerin DGS'den aldığı başarılı sonuç ile lisans programlarına geçiş yapma imkanı vardır. Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü mezunları; Ekonomi ve Finans Bölümü, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, İşletme Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. 

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi DGS geçiş bölümleri; halkla ilişkiler, pazarlama, reklam tasarımcılığı, uluslararası ticaret, iktisat, kamu yönetimi şeklinde sıralanabilir. Bu bölüm hakkında detaylı bilgilere, perakende satış bölümü araması yapılarak ulaşılabilir.

Öğrenciler, 2 yıllık eğitimin ardından, “Perakende satış ve mağaza yönetimi bölümü ön lisans diploması” almaya hak kazanır. DGS sınavı ile başka bir bölüme geçen öğrenciler ise eğitim süresini 4 yıla tamamlayabilir.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü öğrencileri 4 yarıyıl boyunca farklı dersler alır. Bu derslerin içerisinde, uygulamaya yönelik eğitimler de bulunur. Uygulamaya yönelik eğitimler sayesinde, çalışılan alanlarda, sorun çözme becerisi ve yönetim kabiliyeti gelişim gösterir. Üniversitelere göre bazı seçmeli dersler farklılık göstermekle birlikte genel olarak bölümde verilen dersler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Perakende Yönetimi
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  • Türk Dili
  • İşletme Fonksiyonları
  • Organizasyonlarda Davranış
  • Kişisel Satış Teknikleri
  • Perakendeciliğe Giriş
  • Marka İletişimi
  • Tüketici Hukuku
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi
  • Mağaza Atmosferi
  • Satış Yönetimi
  • Tüketici Davranışları
  • Perakendecilikte Ürün Yönetimi
  • E-Perakendecilik
  • Sosyal Medya

Yukarıda sayılan dersleri alan öğrencileri bu bölümün teorik ve pratik kısmı hakkında donanımlı bir hale gelir. Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi açıköğretim olarak da okunabilir. Açıköğretim fakültelerinde bu bölümü tercih ederek, yukarıda yazılı olan dersleri görebilmek de mümkün olur.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Perakende satış ve mağaza yönetimi ne iş yapar sorusunun yanıtı geniş kapsamlıdır. Bu bölümü bitiren kişiler öncelikli olarak çalıştıkları firmalara ait satışı yapılacak olan tüm ürünlerin giriş kayıtlarını ve etiketleme işlemlerini gerçekleştirir. Daha sonra ürünleri sınıflandırarak kullanılmayacak durumda olanların ayrımını yapar. Sınıflandırılan ürünler, vitrin düzenlemesi yapılarak ilgili raflara yerleştirilir. 

Ürünler ile ilgili işlemlerin dışında, mağaza yönetimini sağlayabilmek için müşteriler ile doğru iletişim kurmaları gereklidir. Satılan ürünlerin fişlerinin düzenlenmesi, stok takibi, günlük ciroların kontrolü ve mal çıkış defterlerinin takibi yapılır. Ayrıca bölüm mezunlarının başarılı olabilmesi için; personel, satış ve müşteri yönetimleri gibi konularda kendilerini sürekli olarak geliştirmeleri gerekmektedir. Her sektör kendi içinde farklı dinamikleri barındırır. Bu nedenle perakende satış ve mağaza yönetimi mezunları çalışmak istedikleri sektör doğrultusunda kendilerini geliştirmelidir.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler ise kendi iş yerlerini açarak bu konuda danışmanlık hizmeti de verebilir. Türkiye içerisinde yer alan pek çok zincir market olduğu için, perakende satış konusu oldukça önemlidir.

Markalar, hem dijital hem de fiziki ortamda, satışlarını verimli bir şekilde yapabilmek için, bu bölümden mezun olan kişilere ihtiyaç duyar. Bu sebeple Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi staj yerleri oldukça fazladır.Yine aynı şekilde, mağaza yönetimi konusunda da yetkin olan kişiler, zincir marketlerde ve büyük çaplı markaların mağazalarında yönetici konumunda çalışabilir.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi okuyanlar genellikle özel şirketlerde iş bulabilmektedir. Genel olarak orta ya da büyük ölçekli mağazalarda çalışmaktadırlar. Yabancı markaların mağaza yönetiminde çalışacak mezunların İngilizceye hakim olması onlara avantaj sağlar. Bu alanda çalışmak isteyen mezunlar Kariyer.net üzerinden mağaza satış yöneticisi yönetmeni iş ilanlarına ulaşabilir ve kendilerine uygun seçeneklere başvurabilir.

Perakende satış ve mağaza yönetimi bölümünü tamamlayan kişilerin iş olanakları, devlet ve kamu olmak üzere ikiye ayrılabilir. Kamuda görev alacak olan adayların, KPSS sınavında belirli bir başarı sağlaması gerekir. Sınav başarısının akabinde, mülakatta da başarılı olan adaylar, devlet kurumlarında görev alabilir.

Özel sektörde çalışacak mezunlar ise marketlerde reyon sorumlusu, yöneticilik, depo sorumlusu gibi alanlarda da iş imkanı bulabilir. Bununla birlikte perakende satış ve mağaza yönetimi bölümü mezunları; giyim, aksesuar, gıda ve teknoloji mağazalarında çalışma imkanı da bulabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Anadolu ÜniversitesiPerakende Satış ve Mağaza Yönetimi (Açıköğretim) (Açıköğretim) (2 Yıllık)TYT420258,145611,513,040
2Sakarya Uygulamalı Bilimler ÜniversitesiPerakende Satış ve Mağaza Yönetimi (2 Yıllık)TYT54249,30771,664,696

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Perakende
%14.59
2. Mağazacılık (Tekstil)
%7.84
3. Gıda
%7.08
4. Mağazacılık (Ticaret)
%4.89
5. Tekstil
%4.82

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Satış
%32.12
2. Yönetim
%12.52
3. Pazarlama
%7.26
4. Hizmet
%5.07
5. Muhasebe
%3.51
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!