Raylı Sistemler İşletmeciliği (MYO) Bölümü

Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Raylı sistemler işletmeciliği, demiryolu ulaşımında çalışması için donanımlı personeller yetiştirmeyi amaçlayan bir ön lisans programıdır. Bölümün temel amacı raylı sistemlerde çağdaş uygulamaların yürütülebilmesini sağlayan öğrencileri yetiştirmektir. Demiryolu ulaşımının iyileştirilmesi ve teknolojik yeniliklere uygun bir şekilde geliştirilmesi açısından önemli bir bölümdür. Hem lojistik hem de insan taşımacılığında sorumluluk bilinci yüksek ve yeni raylı sistem teknolojisini iyi derecede bilen bireyler yetiştirir. Öğrenciler eğitim süresi boyunca işletme için önemli olan sinyalizasyon malzemeleri gibi cihazların kullanımını da öğrenir.

Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Meslek liselerinin raylı sistemler teknolojisi bölümünden mezun olan kişiler bu bölüme direkt geçiş yapabilir. Raylı Sistemler İşletmeciliği 2 yıl süren bir ön lisans eğitimidir. Bu alanda eğitim görmek isteyen kişiler raylı sistemler işletmeciliği taban puanlarını incelemelidir. Her bölüm için istenen üniversite puanı farklıdır. İlgili alanda yeterli raylı sistemler işletmeciliği puanlarını elde eden bireyler bu bölümde eğitim almaya başlayabilir. Eğitimlerini 4 yıla tamamlamak isteyen öğrenciler bölümden mezun olduktan sonra DGS sınavına girmelidir. DGS'den yeterli puanı alan öğrenciler çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri ile lojistik yönetimi gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Raylı sistemler işletmeciliği bölümünde eğitim alan öğrencilerin mezun olabilmesi için sorumlu oldukları dersleri başarıyla tamamlamaları gerekir. 4 dönem ve toplam 2 yıllık eğitim süresi boyunca öğrencilerin sorumlu olduğu dersler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedarik ve Satın Alma,
  • Raylı Sistemlere Giriş,
  • Taşımacılıkta Planlama ve Operasyonları,
  • Raylı Sistemler Trafiği,
  • Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri,
  • Raylı Sistemlerde Yük ve Yolcu Taşımacılığı,
  • Gümrük İşlemleri,
  • Depolama ve Stok Yönetimi,
  • Tren ve Vagon Planlama,
  • Sistem Analiz ve Tasarım,
  • Raylı Sistemlerde Emniyet ve Risk Yönetimi.

Öğrencilerin bölümden mezun olabilmesi için aldıkları derslere ek olarak bölüm stajını da başarıyla tamamlamaları gerekir. Bölümden mezun olduktan sonra kişiler ilgili ön lisans diplomasını ve “Raylı Sistemler İşletmeciliği Teknikeri” unvanını kazanır.

Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Raylı sistemler işletmeciliği mezunu ne iş yapar sorusuna genel olarak, raylı sistemlerin güvenli ve sistemli bir şekilde işlemesini sağlar cevabı verilebilir. Yaptığı işlerin başında iş organizasyonu gelir. Trenlerin sevk ve yönlendirme işlerini gerçekleştirir. Yeni istasyon yapımı gibi görevlerde teknik çizimler yapar. Trenlerin hazırlanmasını sağlar. Lojistik için gerekli evrakları hazırlar ve denetler. İşletme için gerekli personel ve teknik ekipmanların hazır bulundurulmasını sağlar. Yıllık ve aylık olarak bütçe belgelerini hazırlar. Sorumluluk alanını aşabilen durumları amirine veya yetkili birimlere haber verir. Sayılan bütün bu görevler raylı sistemler işletmeciliği ne iş yapar sorusunun yanıtıdır. Ek olarak görev alınan kurum veya istasyon şubesine bağlı olarak farklı görev tanımları da bulunabilir.

Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Raylı sistemler işletmeciliği bölümünden mezun olanlar kamuya bağlı demiryolu işletmelerinde görev alabilir. Çalışılan kurumların başında Türkiye Cumhuriyeti Demir Yolları gelir. Raylı sistemler işletmeciliği okuyanlar için raylı sistemlerin yoğun olarak yer aldığı şehirlerde daha fazla çalışma olanağı vardır. Bu alanda kariyer planı yapanlar Kariyer.net sitesinde bulunan iş ilanlarını inceleyerek kendilerine en uygun ilanlara başvuruda bulunabilirler. Bölüm mezunları raylı sistem işletmeleri veya raylı araç yedek parça firmalarında lojistik uzmanı olarak da görev alabilir.

Raylı Sistemler İşletmeciliği (MYO) Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Raylı Sistemler İşletmeciliği (MYO) Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Raylı Sistemler İşletmeciliği (MYO) Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Giyim
  • 2 Demiryolu Taşımacılığı
  • 3 Çağrı Merkezi Hizmetleri
  • 4 Kamu / Devlet
  • 5 Turizm