Reklamcılık Bölümü

Reklamcılık Bölümü Nedir?

Reklamcılık bölümü, öğrencilere pazarlama ve reklam becerileri kazandırmak amacıyla oluşturulmuş bir bölümdür. Reklamcılar bir ürün ya da hizmetin hedef kullanıcı kitlesine tanıtılmasını ve ulaştırılmasını sağlamakla görevlidir. Reklamcılık tanıtım ve iletişimi odağına alan bir bölümdür. Bir reklam kampanyasının oluşturulması, satışların yönetilmesi ve satış sonuçlarının izlenmesi gibi eylemler bir reklamcının temel görevleri arasındadır. Bu bölümde yaratıcı ve insanları etkileyen fikirler her zaman ön plandadır. Bu nedenle yaratıcı düşünen, etkili iletişim becerilerine sahip kişiler bu bölümü tercih edebilirler. Kişiler başta reklam ajansları olmak üzere birçok firmada iş imkanına sahiptirler. Kişinin sektör bilgisi ve tecrübesi iş olanaklarını artırabilir. Reklamcılık bölümü açıköğretim puanları bu bölümü seçmek isteyen adayların tercih edecekleri üniversiteye ve tercih yılına göre değişmektedir.

Reklamcılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Doğrudan reklamcılık ismine sahip olan 2 bölüm bulunur. Bunlardan biri iki yıllık bir ön lisans programı, diğeri ise 4 yıllık bir lisans programıdır. Reklamcılık ön lisans bölümü üniversitelerin açıköğretim programlarıyla tamamlanabilmektedir. Reklamcılık lisans ve ön lisans programlarına ek olarak Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Reklam Tasarımı ve İletişim gibi benzer 4 yıllık lisans bölümleri de mevcuttur. Eğitimlerinizi Dijital Pazarlama, Kurumsal Reklamcılık, Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi gibi çeşitli sertifika programları ile destekleyebilirsiniz. Ayrıca uluslararası bir yabancı dil sınavı ile dil yeterliliğinizi ispatlayabilir, farklı ülkelerdeki iş olanaklarını değerlendirebilirsiniz. Dileyen adaylar reklamcılık staj yerlerini araştırarak alana dair daha fazla bilgi sahibi olabilir. Bu sayede hem deneyim elde edilebilir hem de teorik bilgiler pratiğe dönüştürülebilir.

Reklamcılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Reklamcılık bölümü taban puanları tercih yapılan yıla ve okuldan okula değişmektedir. Reklamcılık bölümü hangi üniversitelerde var sorusu bu bölümü tercih etmeyi düşünen adaylar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. 4 yıllık eğitim veren reklamcılık bölümü olan üniversiteler arasında Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi yer alır. 4 yıllık Reklamcılık bölümü içerisinde öğrencilere organizasyon ve yönetime yönelik dersler verilir. İletişim kuramlarına giriş yapılır, reklamcılık tarihi öğretilir ve reklam araştırmaları alanında kapsamlı eğitimler sunulur. Reklamcılık bölümünün temellerini Reklam Metin Yazarlığı, Nöropazarlama ve Marka Yönetimi oluşturur. Bu dersler alınması zorunlu temel derslerdir. Buna ek olarak reklamcılık bölümü dersleri şu şekilde listelenir:

  • İletişim ve Medya Kuramları
  • Yönetim ve Organizasyon
  • Kitle İletişimi
  • Bütünleşik Pazarlama
  • Marka Yönetimi
  • Tüketici Davranışı
  • Reklam Yazarlığı ve Stratejisi
  • Halkla İlişkiler
  • Televizyon Reklamcılığı
  • Reklam Araştırmaları
  • Fotoğrafçılık
  • Reklam Kuramları
  • Medya Planlama
  • Duyusal Pazarlama
  • Beden Dili
  • Nöropazarlama
  • Medya ve Kültür
  • Tüketim Kültürü
  • Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar

Reklamcılık yatay geçiş bölümlerini değerlendirebilmek için başarılı olunması gereken dersler bu şekilde sıralanabilir. Lisans diplomasına sahip olmak isteyen adayların tüm bu dersleri başarıyla vermeleri durumunda reklamcılık DGS geçiş bölümlerini değerlendirmeleri mümkündür.

Reklamcılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Reklamcılık çalışma alanları ve bu bölümden mezun olanlar ne iş yapar sorusu ilgili alanı tercih etmeyi düşünen adaylar tarafından sıklıkla sorulur. Reklamcılık bölümü ne iş yapar denildiğinde akla ilk olarak televizyon kanalları gelebilir. Reklamcılar televizyon kanalları için gıdadan giyime pek çok reklam filminin çekilmesinde rol alabilirler. Reklamcılık sadece televizyon reklamcılığı ile sınırlanacak bir alan değildir. Reklamcılık bölümü mezunları reklamın çeşitli kollarında görev alabilirler. Eğer yaratıcı ve etkili yazma yetenekleri var ise bu alanda uzmanlaşarak “reklam yazarı” unvanı alabilirler. Belirli bir firmada marka direktörü olarak rol alabilirler. Bu pozisyon için belli bir süre iş deneyimi kazanılması gerekir. Eğer oldukça yaratıcı ve göz zevki olan biri ise kreatif direktör olarak bir firmada çalışma imkanı bulabilirler. Kişilerarası iletişim becerileri yüksek ise pazarlama uzmanı olarak tüketicilere yönelik strateji geliştirme sürecinde görev alabilirler. Reklamcılık bölümü mezunları olaylara farklı çerçeveden bakmayı öğrenmeli, yazma becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütmeli, pazarlama alanındaki yenilikleri yakından takip etmeli ve iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmalıdır. Reklamcılık bölümünden mezun olmak işe alım sürecinde pek çok avantaj sağlayabilir. Çeşitli sektörlerde iş bulabilir ve zaman içinde tecrübe kazanabilirsiniz. İş ve staj ilanlarını incelemek için Kariyer.net’i ziyaret edebilirsiniz. Güncel ilanlar arasından kriterlerinize uygun olana başvuru yapabilirsiniz.

Reklamcılık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Reklamcılık bölümü iş olanakları teknolojik gelişmelere bağlı olarak zaman içerisinde değişmiştir. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber reklamcılık sektörü televizyon, radyo ve gazete ile sınırlı kalmamıştır. Reklamcılık bölümü mezunları görsel üretici, dijital reklam yöneticisi, içerik editörü, metin yazarı, pazar araştırmacısı gibi ilgi alanları ve tecrübelerine bağlı olarak farklı unvanlar alabilirler. Hem kamu hem de özel sektörde reklamcılık, halkla ilişkiler ve tanıtım gibi departmanlarda veya reklam ajanslarında çalışma imkanı bulabilirler. İş yerlerinde teknolojik iletişim araçları, grafik tasarımı için bilgisayar programları gibi teknik bilgi ve beceri geliştiren ekipmanlar kullanılır. Bu nedenle sektörde ihtiyacınız olan teknik bilgiyi eğitim süresince edinmiş olmanız size işe alım sürecinde kolaylık sağlayabilir. Bu bölümden mezun olan adayların maaşları da zaman içerisinde deneyiminize, firmanızın ihtiyacına ve çalıştığınız konuma göre değişebilir. Mezunlar, Kariyer.net'te iş fırsatlarına ulaşabilir, reklamcılık iş ilanları seçeneklerini gözden geçirebilirler.

Reklamcılık Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Afyon Kocatepe ÜniversitesiReklamcılık (2 Yıllık)TYT27241,575611,801,074
2Akdeniz ÜniversitesiReklamcılık (4 Yıllık)SÖZ79348,64588144,576
3Amasya ÜniversitesiReklamcılık (2 Yıllık)TYT54240,985041,811,781
4Atatürk ÜniversitesiReklamcılık (Açıköğretim) (4 Yıllık)SÖZ718236,182751,006,219
5Atatürk ÜniversitesiReklamcılık (Açıköğretim) (Açıköğretim) (2 Yıllık)TYT513246,239321,718,564

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Reklamcılık mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Bahçeşehir ÜniversitesiReklamcılıkSÖZ37.6
2İstanbul Bilgi ÜniversitesiReklamcılıkSÖZ35.1
3Kadir Has ÜniversitesiReklamcılıkSÖZ34.7
4Kocaeli ÜniversitesiReklamcılıkSÖZ31.9
5İstanbul Aydın ÜniversitesiReklamcılıkSÖZ29.1

Reklamcılık Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Selçuk Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Reklamcılık Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Metin Yazarı

Reklamcılık Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Reklamcılık
%12.08
2. Reklam ve Tanıtım
%11.13
3. Medya
%5.07
4. Tekstil
%2.57
5. Eğitim
%2.16

Reklamcılık Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Halkla İlişkiler
1. Reklam
%26.08
2. Pazarlama
%12.59
3. Satış
%8.11
4. Halkla İlişkiler
%5
5. Müşteri İlişkileri
%4.17
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!