İçindekiler
Süt ve ürünleri üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasına kadar geçen süreçlerde görev alırlar. Bölümden mezun olduğundan tekniker ünvanını alırsın. Hem kamu hem de özel sektörde kendine kariyer yapabilirsin.
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi bölümünden mezun olduktan sonra süt işlemesi konusunda uzman olacağın için dilersen kendi işini de açabilirsin. Bölümden mezun olduktan sonra akademisyenlik yapabilir ya da araştırma görevlisi olarak da kariyer basamaklarını tırmanabilirsin.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi, süt işleme, depolama, ayırma, homojenleştirme ve pastörize etme işlemlerini içerir. Bu işlemler aynı zamanda yoğurt, tereyağı ve peynir üretiminde de önemli bir rol oynayan akademik bir disiplindir.
Sıvı süt üretimi, işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili ilke ve uygulamaları kavrar. Sütün bileşenleri, temel süt işleme prensipleri (örn. Pompalama, pastörizasyon, ayırma), depolanması ve dağıtımı ve sütün güvenliği ve kalitesi incelenir.
Süt ve Süt Ürünleri bölümünde okumak için alana ilgin olması dışında disiplinli ve düzenli çalışmaya ayak uyduran bir yapının olması gerekir.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi, üniversitede meslek yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca TYT puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Bölümü tercih listene aldınsa TYT sınavından Süt ve Süt Ürünlerini eğitim programına dahil eden üniversitelerin başarı sıralaması ve taban puanına yakın sonuçlar alman gerekir. Bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerin taban puanları yıllara, eğitim programına göre değişkendir.
Mesela aynı üniversitenin bölüm için istediği taban puanı ve sıralama birinci ve ikinci öğretim programları için aynı olmaz. O sebeple bölümü eğitim programına dahil eden üniversiteleri dikkatle incelemeli ve tercihini sonuçlarına en uygun üniversiteye yapmalısın.
Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen üniversite ve istenen başarı sıralaması da yıllara ve üniversitelere göre değişkenlik gösterir.
Süt ve Süt Ürünleri Bölümünde okumak istiyorsan taban puanı ve başarı sıralaması dışında üniversitelerin bölüm için ne kadar kontenjan açtığına da dikkat etmen gerekir. Bölüm için en fazla kontenjan açan üniversiteyi özellikle de puanın biraz düşükse tercih edebilirsin. Bu sayede şansın biraz daha artar.
Süt ve Süt Ürünleri Bölümü açıköğretim fakültesi eğitim kapsamında bulunmaz. Bu sebeple bölümü eğitim kapsamına alan Pamukkale Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi gibi üniversitelerin örgün öğretim programlarını tercih etmelisin.
Üniversitede süt ve ürünleri teknolojisi üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;
ve daha birçok dersten 4 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Süt ve Teknolojisi Önlisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.
Bazı üniversiteler bölümden mezun olmak için staj şartı koyar. Eğer okuduğun üniversitenin mezuniyet şartları arasında staj da varsa Süt ve Süt Ürünleri staj yerleri arasında olan süt işletmeciliği yapan fabrikalarda staj yapabilirsin.
2 yıllık önlisans diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ndan elde edecekleri puan ile;
gibi bölümlere geçiş yaparak Süt ve Süt Ürünleri lisans tamamlama yapabilir.
Eğer okuduğun üniversiteden memnun değilsen ya da farklı alanda kariyer yapmak istiyorsan yatay geçiş hakkını da kullanabilirsin. Bölümde 2 dönem okuduktan sonra yatay geçiş sınavına girerek Süt ve Süt Ürünleri yatay geçiş bölümleri olan üniversitelere geçiş yapabilirsin.
Üniversitede kalmak istiyorsan yüksek lisans ve doktora eğitim programlarına katılarak akademisyen olabilir ya da araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunabilirsin.
Süt ve Süt Ürünleri bölümü çalışma alanları;
olarak sıralanabilir. Ayrıca devletin ilgili bakanlıklarının bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşlarda kariyerlerine devam edebilirler.
Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmesi beklenmektedir.
Tarım Bakanlığına bağlı ilgili birimler, gıda laboratuvarları da bölümden mezun olduktan sonra iş bulabileceğin yerler arasındadır.
Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş da hangi alanda kariyer yapacağına göre değişir. Tekniker olarak peynir ya da yoğurt fabrikasında çalışırken alacağın maaşla araştırma görevlisi olarak çalışırken alacağın maaş bir olmaz.
Yine kamu ve özel sektörde çalışırken de aynı maaşı almazsın. Özel sektörde peynir üretim fabrikasında çalıştığını farz edersek her fabrika da çalışanına aynı maaşı vermez. Maaşının değişiminde iş tecrübenin de etkisi olur.
Sen de bu alanda kariyerini şekillendirmek istiyorsan kariyer.net sitesine giderek şirket ve fabrikaların verdiği tekniker ilanlarını inceleyebilirsin.