Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Tarım Makineleri Bölümü Nedir?

Tarım Makineleri Bölümü nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; tarım makine satışı, bakımı, onarımı yapabilecek yetkin kişi yetiştiren bir bölümdür. Tarım Makineleri Bölümü, tarım ülkesi Türkiye'de kamu kurumları ve özel kuruluşlarda çalışmak üzere sektöre profesyoneller yetiştirir. Üretime ilgi duyan, çevre ve doğa bilincine sahip, girişimci ruha sahip, insan ilişkileri ve iletişim yönü gelişmiş bireyler için uygundur. Tarım Makineleri Bölümünü tercih edecek veya eden öğrencilerin teknik ve fen bilimlerine ilgi duyması oldukça önemlidir. Bölümle alakalı eğitimleri tamamlaman kadar staj yapman da büyük bir önem taşır. Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği staj yerleri, genellikle eğitim aldığın kurum tarafından sınırlandırılır. Fakültenin staj koşullarında yer alan kurum türlerine göre nerede staj yapmak istediğini belirleyebilirsin. 

Tarım Makineleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tarım Makineleri bir ön lisans programıdır. Tarım Makineleri Bölümü 2 yıllık yani 4 dönemlik eğitim süresine sahiptir. Bazı üniversitelerde eğitimin ikinci öğretim seçeneği de bulunmaktadır. Tarım Makineleri taban puanları ilgili seneye ve üniversiteye göre değişiklik gösterir. Tarım Makineleri Bölümü öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı'na girerek belirli bölümlere geçiş yapma hakkına sahiptirler. DGS sınavından yeterli puan alan öğrencilerin tercih yaparak yerleşebilecekleri bölümleri şu şekilde sıralamak mümkündür: 

Eğer tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği yüksek lisans yapmayı düşünürsen eğitim alacağın sürenin değişeceğini bilmelisin. Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği yatay geçiş gibi durumlarda eğitim süreni etkileyebilir. 

Tarım Makineleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite sınavının ardından tercih yaparak bölümde eğitim görmeye hak kazanan öğrenciler Tarım Makineleri Bölümünde teknik ve mesleki pek çok dersten sorumlu olacaklar. Sorumlu olacakları tüm dersler mesleki yaşamlarında uzman olmalarını sağlar. Tarım Makineleri Bölümü öğrencilerinin mezun olabilmek için 4 (dört) dönem boyunca sorumlu olacakları dersleri başarı ile tamamlamaları ve üniversitelerin mezuniyet şartlarını eksiksiz yerine getirmeleri beklenir. Öğrencilerin alanda bilgi sahibi ve bölüm mezunu olabilmek için başarı ile tamamlamaları gereken 2 yıllık tarım makineleri bölümü dersleri şunlardır: 

  • Endüstriye dayalı öğretim
  • Sistem analizi ve tasarımı
  • Hayvan yetiştirme
  • Kariyer planlama
  • Tarımsal mekanizasyon
  • Toprak bilgisi ve bitki yetiştirme
  • Bilgisayar destekli çizim
  • Hasat öncesi tarım makineleri
  • İmalat işlemleri
  • İş Sağlığı ve güvenliği
  • Pazarlama
  • Sulama sistemleri ve makineleri
  • Tarım makineleri bakım ve onarımı
  • Termik motorlar bakım ve onarımı
  • Test ve kalibrasyon teknikleri

Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği çift anadal sürecinde alacağın derslerde değişiklikler olabilir. Bahçe bitkileri, tarla bitkileri, toprak bilimi ve bitki besleme, tarımsal yapılar ve sulama, zootekni ya da makine mühendisliği gibi bölümlerde çift anadal yapabilirsin. 

Tarım Makineleri Mezunu Ne İş Yapar?

Tarım Makineleri Bölümü mezunları talaşlı üretim ve talaşsız üretim faaliyeti gösteren tarım makineleri üretim sanayisi alanında çalışmaya yetkin bireyler olarak mezun olurlar. Bölüm mezunları tekniker unvanına sahip olurlar. Bünyesinde yer aldıkları kamu kurumları ya da özel kuruluşlarda tarım makinelerinin üretimi aşamasında yer alabilirler. Tarım ülkesi Türkiye'de ihtiyaç duyulantarım makineleri ve ilgili ekipmanlar için araştırma yapma yetki ve bilgisine sahiptirler. Tarım makineleri hakkında üretimi dahil pek çok bilgiye sahip teknikerlerin tarım makinelerinin bakım ve onarım aşamalarında da yer almaları beklenir. Tarım makineleri ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; tarım faaliyetlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. Tarım makinelerinin üretim, bakım ve onarımı konusunda uzman olan teknikerlerin, çiftçilere bu konuda eğitim vermeleri ve makinelerin doğru kullanımını sağlamaları beklenir. Bünyesinde yer aldıkları ya da bünyesinde yer alacakları firmalarda tarım makineleri satış temsilciliğe de yapabilirler. Girişimcilik ruhuna sahip bölüm mezunu teknikerler kendi firmasını kurarak tarım makineleri üretimi, tarım makineleri satışı vb. konularda ülkeye ve çiftçilere destek sağlayabilir. 

Tarım Makineleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Tarım Makineleri Bölümü mezunları kamu kurumları ve özel kuruluşlar, çiftlikler, tarım makineleri üreten fabrikalar, tarım faaliyeti yürüten pek çok kurum ve kuruluş bünyesinde yer alabilirler veya kendi işlerini kurabilirler. Tekniker unvanı ile mezun olan bireylerin bünyesinde çalışabileceği kamu kurumlarından bazıları şunlardır: 

  • Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü 
  • Tarım ve Orman Bakanlığı 

Diğer kurumlara ise kısaca şu şekilde örnek verilebilir;

  • Tarım Makinesi Üretimi Yapan Firmalar
  • Tamir ve Bakım İşletmeleri
  • Üniversiteler
  • Tarım Araştırma Merkezleri
  • Uluslararası Tarım Makineleri Şirketleri bunlardan sadece birkaçıdır. 

Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği çalışma alanları oldukça geniştir. Sen de nerede görev almak istediğini göz önünde bulundurarak iş imkanlarını buna uygun olarak değerlendirebilirsin. Tarım Makineleri Bölümü mezunu öğrencileri KPSS sınavı ile kamu kurumlarına atanabilirler. Mezunlar Kariyer.net aracılığıyla tarım araç ve ekipmanları iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir. Ayrıca tarım ziraat iş ilanları seçeneklerini filtreleme özelliği sayesinde çalışma şekli, pozisyon seviyesi, şehir ve ilçe gibi kategorilere göre listeleyebilirler. Listelenen iş ilanlarında belirtilen şartları inceleyerek kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilirler. Sen de sunulan iş imkanlarını değerlendirerek kariyer hayatına şekil vermeye başlayabilirsin. 

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Ege ÜniversitesiTarım Makinaları ve Teknolojileri MühendisliğiSAY28.8
2Ankara ÜniversitesiTarım Makinaları ve Teknolojileri MühendisliğiSAY27.4
3Çanakkale 18 Mart ÜniversitesiTarım Makinaları ve Teknolojileri MühendisliğiSAY27.1
4Selçuk ÜniversitesiTarım Makinaları ve Teknolojileri MühendisliğiSAY26.4
5Akdeniz ÜniversitesiTarım Makinaları ve Teknolojileri MühendisliğiSAY24.5

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Selçuk Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Makine Mühendisi

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Tarım / Ziraat
%13.55
2. Tarım Araç ve Ekipmanları
%6.48
3. Otomotiv
%5.88
4. Bilişim Makine ve Ekipmanları
%5.16
5. İnşaat
%3.3

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

AR-GE
1. Mühendislik
%18.11
2. Satış
%14.32
3. Üretim / İmalat
%12.42
4. AR-GE
%6.21
5. Pazarlama
%5.05
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!