İçindekiler
Yurt dışında gerçekleşen ticaretlerin çok yoğun olması Uluslararası İşletmecilik bölümünün önemini her geçen gün artırmaktadır. Günümüzde işletme sahibi olup yurtiçi ve yurt dışı pazarları içerisinde çalışabilmenin önemli bir etkendir.
Uluslararası İşletmecilik bölümünün amacı işletmecilik yöntemlerine ve uygulamalarına kolay ayak uydurup, aldığı eğitimi, mesleki hayatında etkili bir şekilde kullanabilen ve çalıştığı kurumu finansal açıdan geliştirebilecek öğrencileri yetiştirip sektöre kazandırmaktır. Uluslararası İşletmecilik bölümü mezunu bireyler işi için başvurduğu şirketlerin aradığı özellikler disiplinli, lider, sorumluluk sahibi, iletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına uygun, sosyal becerileri gelişmiş olması aranan özelliklerden bazılarıdır.
Bu bölüm, küresel ekonomiye odaklanarak uluslararası pazarlarda işletme faaliyetlerini yönetmeyi ve uluslararası ticaretin karmaşıklıklarını anlamayı amaçlar. İlgili alanda eğitim almak isteyen öğrenciler genellikle lisans düzeyindeki programlara başvururlar. Uluslararası İşletmecilik programları, işletme, ekonomi ve uluslararası ilişkiler gibi disiplinlerden dersler içerir. Öğrenciler, küresel pazarlarda iş yapmanın özelliklerini, uluslararası ticaretin kurallarını, kültürel farklılıkları ve uluslararası finansmanı öğrenirler. Uluslararası işletme stratejileri, pazar araştırması ve ihracat işlemleri gibi konuları da incelerler.
Uluslararası İşletmecilik bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Program genellikle staj veya uluslararası değişim programları gibi pratik deneyim fırsatları da sunar. Öğrenciler, uluslararası işletmecilik staj yerlerinde görev alarak pratik deneyimler elde etme fırsatına sahip olabilir. Yurt dışındaki üniversitelerde bir dönem geçirerek farklı kültürleri ve iş yapma pratiklerini yakından tanıma şansı da bulabilirler.
Pazarlama, satış, finans, lojistik ve insan kaynakları gibi alanlarda çalışabilirler. İhracat, ithalat, uluslararası ticaret danışmanlığı, uluslararası pazar araştırmaları gibi alanlarda da iş bulabilirler. Bölüm mezunları uluslararası işletmecilik çalışma alanlarını inceleyerek kriterlerine uygun olana karar verebilirler.
Uluslararası İşletmecilik yatay geçiş bölümleri öğrencileri eğitim hayatları boyunca birçok sayısal, işletme, pazarlama ve ekonomi dersleri ile karşı karşıya geleceklerdir ve bu derslerden başarılı olmaları istenecektir.
Uluslararası İşletmecilik bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca başarılı olmaları istenecektir. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Uluslararası İşletmecilik Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
Uluslararası İşletmecilik bölümünde mezun bireyler çalıştıkları kurum içerisinde ekonomi ve finans bölümünden yönetim bölümüne kadar birçok farklı pozisyonda yer alabilirler. Şirket içi finans planlaması ve denetlenmesi ana görevleridir. Uluslararası işletmecilik DGS geçiş bölümlerinden mezun olanların yapabilecekleri işler şu şekilde listelenebilir:
Bazı mezunlar ise uluslararası finans ve yatırım alanlarında kariyer yapmayı tercih ederler. Uluslararası sermaye piyasalarını analiz eder, yurt dışında yatırım fırsatlarını araştırır ve küresel ekonomik trendleri izlerler.
Uluslararası İşletmecilik bölümünde mezunları kamu veya özel sektör içerisinde kendilerine yer bulabilirler. Uluslararası İşletmecilik mezunlarının çoğunlukla Bankalar, Lojistik Şirketleri, İhracat-İthalat Şirketlerinde çalışmayı tercih etmektedirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.
Uluslararası İşletmecilik Bölümü, küresel iş dünyasının karmaşıklıklarını anlamak ve yönetmek için gerekli becerileri kazandıran çok yönlü bir programdır. Bu bölümü tamamlayan mezunlar, çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda başarılı kariyerler yapabilirler. Uluslararası işletmecilik çift anadal bölümlerinin sunduğu iş olanakları şu şekilde sıralanabilir:
Uluslararası işletmecilik mezunları ayrıca kendi işlerini kurma fırsatına da sahiptirler. Küresel pazarlara açılmayı hedefleyen olarak, kendi şirketlerini kurarak uluslararası ticaret yapabilirler. Yenilikçi fikirler ve girişimcilik ruhuyla, dünya çapında başarılı işler kurabilirler. Sen de bu alanlarda çalışmak istiyorsan Kariyer.net’te yer alan iş ilanlarını inceleyebilirsin. Güncel iş ilanlarını inceledikten sonra kriterlerine uygun olana başvuru yapabilirsin.