SFA ELECTRIC İnsan Değerleri ve Organizasyonel Gelişim Müdürü Gözde Doğan ile şirketin çalışan bağlılığı çalışmalarını, İK uygulamalarını, gelecek planlarını ve daha fazlasını konuştuk.

Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu an bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

SFA ELECTRIC, elektromekanik sektöründe 2015 yılında kurulan ve ALFANAR Group iştiraki olarak faaliyet gösteren bir şirket. Sektörde önemli deneyime sahip olan firmamız, ürünlerini ilgili ulusal/uluslararası standartlara ve teknik şartnamelere uygun bir şekilde geliştirmekte ve 2017 yılında TASARIM MERKEZİ unvanını alarak bu alandaki liderliğini pekiştirmiştir. Uluslararası bir firma olarak, hızlı büyüme eğiliminde olan SFA ELECTRIC, ihracat performansıyla sektör sıralamasında ilk 100 içinde yer almayı başardı.

Alfanar Group ve SFA Electric olarak, insan odaklı sistemleri sağlamak ve geliştirmek amacıyla çalışma kültürümüze büyük önem veriyoruz.

İnsan Değerleri ve Organizasyonel Gelişim Departmanı; şirket hedeflerimizin bütünsel stratejik önceliklere ulaşabilmesi için organizasyonel gelişimi merkeze alan yetenek kazanımı ve lider potansiyeli ortaya çıkarmak adına çalışıyor.

Şu anda organizasyonumuzda 300 kişi bulunuyor. Türkiye’deki organizasyonumuz hem global hem de ulusal pazardaki güçlü duruşu ile insan hayatına değer katmayı ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla toplumsal fayda sağlamayı sürdürüyor.

Firmanızdaki İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

Departmanımız, şirket değerleri ile çalışan değerlerinin uyumlu olduğu bir ortamı kurmayı amaçlayarak adım atıyor; çünkü verimli iş modeli, bu değerlere yakın ortamda, çalışma arkadaşlarımızın yaşadıkları, hayata iz bıraktıkları alanda gerçekleşiyor.

İş stratejimize tam uyumlu bir çalışma modelini geliştiriyoruz. Aynı zamanda bu uyumun, çalışanlarımızın günlük iş yaşamlarına entegre edildiği bir yapı haline getirilmesi öncelikli amacımız. İnsan Değerleri ve Organizasyonel Gelişim Departmanı olarak, bu sistemi sürdürmeyi hedefleyerek önemli adımlar atmaktayız. Bu süreçte vazgeçilmez ölçümlemeleri ve sistemleri hayata geçiriyoruz.

İşe alım sürecinde ise tercih edilebilirlik noktasında çok daha iyi bir konumda olduğumuzu görüyoruz ve işe alım sürecimiz Yetenek Avcısı (Head Hunter) olarak sektörde en iyi öz geçmişe sahip adaylarımız ile devam ediyor. Organizasyonel Gelişim kurgumuzu,

  • Akademi anlayışıyla oluşturacağımız Eğitim Planlaması,
  • Yıllık performans değerlendirme sistemimizin geliştirilmesi ve kariyer gelişimi takibi sisteminin hayata geçirilmesi,
  • Yetenek yönetimine odaklandığımız uygulamalar,
  • Hızlı değişen dünyamızda etkin altyapı çözümleri sunan IT ve OT fonksiyonumuz,
  • “Mutlu Ortam – Mutlu Çalışan” mottosuyla çalışan İdari İşler süreçlerimizle bir bütün oluşturarak tamamlıyoruz.

Bütün bu sistemlerin içinde temelde çalışana verdiğimiz önem, onların hayatlarına duyduğumuz saygı ve toplumsal fayda bulunuyor.

Son gerçekleştirdiğimiz ve 2024 yılında da devam edecek olan sosyal sorumluluk projemiz ‘Kadın Ayak İzi’ ile üretimde çalışan kadınlarımızın başarılarına ve kadınların her alandaki başarısına olan inancımızı samimiyetle paylaşıyoruz.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Bahsettiğim gibi, şirket değerlerimizle adayın değerlerinin uyumlu olması bizim için en önemli noktalardan. Her aday bizim için özel bir misafir olarak kabul edilmekte ve önceliğimiz, adayın hayatına dokunarak onda öz farkındalık yaratmaktır.

İlerleyen aşamada, adayın iş hayatındaki beklentileri ve pozisyon bazlı gereklilikler samimiyetle konuşulduğunda işe alım sürecimiz aidiyet duygusu ile başlıyor.

Adaylarımızla kurduğumuz bu aidiyet, iş birliği ve başarıyı beraberinde getirip, global standartlarda etkili bir iş birliği ortamı oluşturmamıza katkı sağlıyor.

Elbette ki global bir firmada çalışmanın getirdiği bazı gereklilikler var. Bu kapsamda, İngilizce dil bilgisinin iyi seviyede olması ve bazı pozisyonlar için SAP farkındalığının önemi öne çıkıyor.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız?

Bu konuda büyük bir heyecan içerisindeyiz. İş hayatının hızlı temposunda ve yoğunluğunda, küçük mola ve farklılıkların ruhumuzu şarj edebileceği inancını taşıyoruz.

Şirketimizde, çalışanlarımızın motivasyonunu arttırmak için çeşitli uygulamalara önem veriyoruz. Bunlar arasında, kahve istasyonu oluşturarak günlük rutini renklendirmek, mevsim geçişlerini özel günlerle kutlamak (örneğin, son düzenlediğimiz waffle şenliği gibi), “Emeğe Saygı Günleri”ni coşkuyla kutlamak ve önerilerin desteklendiği ödüllendirme süreçleri yer alıyor. Özel gün kutlamalarında ise kitap günü, kadınlar günü gibi güncel etkinlikleri/önemli günleri atlamıyoruz. Bu uygulamalar, çalışma ortamımızda daha canlı, etkileşimli ve motivasyonu yüksek bir atmosfer kurmamıza yardımcı oluyor.

Pandemi süreci İK uygulamalarınızı nasıl şekillendirdi? Çalışan bağlılığını arttırmak adına hangi uygulamaları hayata geçirdiniz?

Pandemi, hepimiz için birçok öğrenme fırsatı sundu, bu gerçeği göz ardı etmek mümkün değil. Her şeyden önce, çalışanlarımızın sağlığını düşünen bir şirket olarak hızlı aksiyon alarak, uzaktan çalışma sistemlerini geliştirdik ve evden çalışmaya geçiş sürecini yönettik. Bu süreçte göz ardı edilmemesi gereken en önemli etkenin, mevcut ortamın yarattığı psikolojik etkiler olduğunu gözlemledik. Pandemi döneminde kurduğumuz dayanışma ve duygusal destek ortamı, çalışan bağlılığını güçlendirmede etkili oldu.

Yeni mezun programlarınız var mı, genç yetenekleri şirketinize katmak için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Şirketimize genç yetenekleri kazandırmak amacıyla çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Staj programları ile öğrencilere staj imkanları sunarak, öğrencilerin sektör deneyimi kazanmalarına ve şirketimizin iş yapısını daha yakından tanımalarına olanak sağlıyoruz.

Genç yeteneklere yönelik düzenlenen etkinlikler; gençlerin teknik ve kişisel becerilerini artırmalarına destek oluyor. Bu etkinliklerle gençlerin, uzmanlık alanlarında daha etkili ve güvenli bir şekilde çalışmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Üniversitelerle iş birliği yaparak kariyer günleri, fuarlar ve işe alım etkinlikleri gibi platformlarda genç yeteneklerle buluşma fırsatları yaratmayı hedefliyoruz.

Ayrıca, genç yeteneklere yönelik mentorluk programları ile kariyer hedeflerine yönelik rehberlik almalarını ve şirket içindeki ağlarını güçlendirmelerini sağlıyoruz. Bu süreçler, genç yetenekleri şirketimize kazandırmada ve onların uzun vadeli başarılarını desteklemede önemli rol oynuyor.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Alfanar çatısı altında faaliyet gösteren SFA Electric olarak, sürdürülebilir projelerimizle operasyonel verimliliği artırmayı, iş süreçlerimizi akıllı ve etkili hale getirecek dijital çözümleri entegre etmeyi planlıyoruz.

Eğitim programımızla fark yarattığımız, oluşturduğumuz ‘Kadın Ayak İzi’ projesi ile kadın çalışanlarımızın hayata izlerini bırakacakları çalışma alanı sağlamayı hedefliyoruz.

Aynı zamanda, yeni mezun gelişim programlarımızla kariyerlerinin başında olan genç yetenekleri organizasyonumuza kazandırarak, gelişim odaklı ve potansiyel lider çalışmalarımızla organizasyonel büyümeyi tam ve bütünsel bir seviyeye getirmeyi amaçlıyoruz.