Türkiye otomotiv sanayinin halen faaliyette olan ilk üreticilerinden TürkTraktör’ün; işe alım süreçlerini, insan kaynakları uygulamalarını ve gelecek hedeflerini İK Direktörü Osman Özdemir’den dinledik.

Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Türkiye otomotiv sanayinin ilk üreticilerinden olarak 1954 yılında faaliyete geçen TürkTraktör, bugün Avrupa’nın en büyük traktör üreticileri arasında yer alıyor. Türkiye traktör pazarında 13 yıldır sürdürdüğümüz kesintisiz liderliğin yanı sıra, 130’dan fazla ülkeye yaptığımız ihracatla pazarın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundayız.

Ülkemizde güvenin simgesi olan Koç Holding ile dünyanın en büyük traktör üreticilerinden CNH Industrial’in ortak olduğu şirketimiz, 2013 yılında Case ve New Holland markalı mini yükleyici, kepçe, kompakt yükleyici, tekerlekli yükleyici, mini ekskavatör, paletli ekskavatör gibi iş makineleri ile bu pazara da girdi. 2020 yılında ise iş makinelerinin de Türkiye’de üretimine başladı.

30 Eylül 2020 tarihli yatırımcı raporuna göre, şirketimiz bünyesinde 1987 saha ve 637 ofis çalışanı görev yapıyor. Ar-Ge çalışmaları, pazar araştırmaları ve analizleri ile TürkTraktör, sektörün nabzını tutmaya, üretimin ilk aşamasından sonuna kadar Türk ve dünya çiftçisinin beklentilerini ve taleplerini göz önünde bulundurarak üretimini yapmayı sürdürüyor.

Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

Tüm çalışmalarını dinamik, yenilikçi ve sürekli gelişime inanan pozitif ve bağlı çalışanlar yaratma stratejisiyle yürüten İK bölümümüz; işe alım, staj, onboarding, yetenek yönetimi, eğitim ve gelişim yönetimi, performans yönetimi, çalışan deneyimi, çalışan bağlılığı ve memnuniyeti, İK analitiği, ücret ve yan haklar yönetimi, tanıma ve takdir, endüstriyel ilişkiler, idari işler ve bordro, iç iletişim ve işveren markası” süreçlerini yönetiyor.

Bu stratejimiz ile TürkTraktör’de çalışanların ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak İnsan Kaynakları uygulamalarını sürekli iyileştirerek devamlılığı sağlamayı hedeflerken; TürkTraktör’ün tercih edilen bir şirket olma özelliğini korumaya da oldukça önem veriyoruz.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Vehbi Koç’un “En önemli sermayemiz insan kaynağımızdır” prensibinden yola çıkarak, tüm adaylarımızı bir “yetenek” olarak değerlendiriyor ve adaylarımızın deneyimine değer veriyoruz.

Belli kriterlere göre değerlendirdiğimiz adaylarda değerlendirme önceliğimiz, her zaman uygun işe, uygun kişiyi seçip ortak hedeflerimize herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasıyla ulaşması ve tüm şirket başarılarının birlikte kutlanmasını sağlamak. Koç Topluluğu ve TürkTraktör kültür ve değerlerini benimseyerek iş birliği ve değişim odaklı ortamımızın devamlılığını sağlamak ise en önemli önceliklerimizden.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

En büyük değerimiz olan çalışanlarımızın şirketimizle ilgili değerlendirmelerini alarak, motivasyon ve memnuniyetlerini arttırmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilir bir kurum bağlılığı yaratmak üzere kurum içi iyileştirme programlarını oluşturmak amacıyla her yıl çalışan bağlılığı anketleri yapıyoruz. Anketler sonrasında bölüm bazlı analizler yapıyor, sonuca göre de iyileştirme planları yapıyoruz. Bu anketler sonrasında hayata geçen uygulamalarımızdan bazıları ise şunlar;

Agile dönüşüm ile çalışan deneyimi

“Çalışan deneyimi, kıymetli bir yolculuktur” ifadesinden hareketle, değişen dinamiklerle, çalışanlarımız ve aileleri için “İletişime, analize ve aksiyona” dayalı “Pozitif, etkili, ihtiyaç ve beklentilere uygun deneyimler tasarlamak ve hayata geçirmek” amacıyla farklı fonksiyonlardan çalışanlarımızdan oluşan çevik ekipler ile çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

Live drive

Her yeni ofis çalışanının şirkete hızlı adaptasyonunu sağlamak için “Live drive” adını verdiğimiz oryantasyon programını uyguluyoruz. Bölüm tanıtımları, yasal eğitimler, üst yönetim ile tanışma toplantıları, bayi gezileri ve güvenli traktör sürüşü etkinlikleri bu program kapsamında yapılan etkinlikler arasında.

Liderlik gelişim programı: Leadrive

“Leadrive” liderlik gelişim programları ile çalışanlar, kariyer yolunu şeffaf bir şekilde görmekte. Tüm programları sınıf içi veya çevrim içi öğrenme, sosyal öğrenme, koçluk/mentorluk ile öğrenme kapsamında tasarladık ve yapılan düzenli geri bildirim toplantılarıyla da süreci takip etmeyi amaçladık.

Performans yönetimi

Son yıllarda farklı birçok alanlarda yaşanan dönüşüm doğrultusunda TürkTraktör, geçmişi ölçmek yerine geleceği planlamaya olanak sağlayan, çalışanların yıl boyunca aktif olarak güncelleyebileceği, diyalog ve fikir alışverişini destekleyen ve geliştiren bir performans yönetim sistemi kullanmaktadır.

Koçluk süreci

Başarı sürekliliğinin, farkındalık, motivasyon ve adaptasyon ile geliştiği düşüncesinden yola çıkarak başlatılan “İç koçluk süreci” kapsamında, eğitimlerini tamamlamış ve sertifikalarını almış “İç koçlar” şirket içinde gönüllü danışanlarına eşlik etmekte.

Teknik uzmanlık süreci

Kariyer hedefleri doğrultusunda, her pozisyon ve unvan için beklenen teknik yeterlilikler ve seviyeler tanımlanmış olup çalışanların kendi teknik yeterliliklerini görebilmesi, gelişim hedeflerini belirleyebilmesi ve şeffaf bir şekilde takip edebilmesi amacıyla “Teknik uzmanlık süreci” yürütülmektedir.

Esnek çalışma ve uzaktan çalışma

TürkTraktör, çalışanlarının iş ve özel hayat dengesini korumaya özen göstermektedir. Bu kapsamda ofis çalışanları, şirket dinamiklerine göre belirlenen saatler arasında esnek çalışma uygulamasından faydalanabilmekteler. “Office free” uygulaması kapsamında önceden belirledikleri ve iş planlarının ofise gelmelerini gerektirmediği durumlarda, yöneticileri ile kararlaştırarak uzaktan çalışabilmektedir.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

TürkTraktör olarak, temel iş alanımızın yaklaşım ve stratejilerine paralel olacak şekilde İK alanındaki çalışmalarımızı da sürekli olarak geliştirmekteyiz.

İK alanındaki tüm çalışmalarımızı “İletişime, analize ve aksiyona” dayalı “Pozitif, etkili, ihtiyaç ve beklentilere uygun deneyimler” olarak tasarlayıp hayata geçirirken; önümüzdeki dönemde de geleceğin iş dünyası dinamikleri ve çalışan profillerini dikkate alarak değişim, gelişim, esneklik, etkileşim odaklı projelere odaklanmayı sürdüreceğiz.