Ekip yöneticisi olarak çalışanlarınızın işleriyle ilgili heyecanlarını nasıl artırabilirsiniz? Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi, çalışanınızı bir görüşmeyle işinden yeniden heyecanlanır hale getirebilmeniz için önerilerini sizin için paylaştı.

Özellikle performansının düşük olması, sürekli takip altında olması, yaptığı işlerle ilgili kendi fikirlerinin dikkate alınmaması gibi nedenlerle çalışanların çoğunun işlerine karşı heyecan duymadığı bir dönemden geçiyoruz. Dünyada bu heyecanı duyan çalışan ortalaması yüzde 22, Türkiye’de yüzde 14. Ekip yöneticisi olarak en zor işlerinizden biri bu heyecanı yaratmak veya geri getirmek diye düşünüyorum.

Bu yazıda beş ifade ve iki soru ile çalışanınızla yapacağınız bir ikili görüşme ile bu heyecanı geri getirebilmenize yardımcı olmak istiyorum.

Yılın sonuna kadar ekibimizin hedefleri ve büyük resimdeki amaçları şunlardır…

Burada ekibin o ana kadarki çalışmaları ve sonraki dönemle ilgili büyük resmi anlatıyoruz. Biliyoruz ki bir çalışan kendini ilgili hissettiğinde bu büyük resme bağlılığı artıyor.

Ekibimiz bu yıl, şirket gelirinin %80’ini yaratan satışları gerçekleştirmeyi ve müşterilerimizin sıkıntılarını doğrudan çözmeyi amaçlıyor.

Senin ekibimizin bu büyük resminde yer aldığın bölüm şurası…

Burada çalışanın kendi işini büyük resimle doğrudan ilişkilendiriyoruz.

Sen bu ekip içinde tüm tekliflerin doğru şartlarla ve uygun fiyatlarla müşteriye ulaşmasını sağlayan kilit bir roldesin.

Şu anda ekibimize katkı yapmanı sağlayan kilit üç becerini şöyle görüyorum.

Bu bölümde çalışanımızın en çok katkıyı yaptığı, kendini en iyi hissettiği, en rahat başardığı ve gösterdiği becerileri ifade ederek aynalıyoruz, takdir ediyoruz, onun da hangi becerilerinin “iyi” olarak göründüğünü bilmesini sağlıyoruz.

Senin ekibe katkı verirken en beğendiğim ve değer yaratan özelliklerin; detay odaklılık, zaman yönetimi ve müşteri odaklılık olarak göze çarpıyor.

Senin kendini geliştirebileceğin ve bir üst seviyeye çıkabileceğini düşündüğüm beceriler ise…

Bu bölümde olabildiğince spesifik olarak çalışanın keskinleştirmesi ve geliştirmesinin ekibe en çok katkıyı vereceğini düşündüğünüz becerileri ifade ediyoruz. Bunlar da çalışanın gelişim alanları ile ilgili netleşmesine yardımcı oluyor.

Önümüzdeki dönemde daha da geliştirip ekibe daha çok katkı verebileceğini düşündüğüm becerilerin ise yeni fikirlere açıklık, pazar koşullarına daha süratli uyum ve ekiple iletişim sıklığının artırılması diye görüyorum.

Kariyer yolculuğunda senin sonraki adımını ve gerekli beceri setini şöyle görüyorum…

Bu bölümde kariyer gelişimi açısından çalışanın ona uygun sonraki rol ile ilgili sizin öznel görüşünüz ve olası yeni rolde gerekecek beceri seti ile ilgili bilgilendirme yer alıyor. Bu da sonraki adımları planlamak ve işiyle ilgili heyecan duymak açısından çok faydalı olabilir.

Senin sonraki dönemde finans tarafında ilerleyebileceğini ve bir projenin sadece fiyatlandırılması ve tekliflendirilmesi değil, tüm finansal süreçlerini yürütebilecek bir rolde olabileceğini değerlendiriyorum. Bunun olabilmesi için finans yönetimi alanında bir sonraki seviyeye gelmen için birlikte çalışabiliriz.

Müdürün olarak sana ne tür bir rehberlik vermemi isterdin?

Tüm bu resim içinde çalışanın sizden istediği rehberlik ve desteğin onun kelimeleri ile netleşmesi için bu soru değerli…

Sonraki rolün ve beceri gelişimin açısından sen neler düşünüyorsun, kendini gelecekte hangi rolde görüyorsun, hangi becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorsun, ben bu konuda nasıl yardımcı olabilirim?

Bu soru da tüm bu konuşmaların ardından çalışanın kendi kariyer yolculuğu konusundaki düşüncelerinin ortaya çıkmasına ve birlikte bir planlama yapmanıza imkan verebilir.

Bu akışın faydalı olmasını diliyorum.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!