Çalışanlara, kendilerini daha özgür hissettikleri, yaratıcılıklarını kullanabildikleri çalışma ortamları sunmak oldukça önemli. Bunu nasıl sağlayabileceğinizi merak ediyorsanız, DE&I kavramından yararlanabilirsiniz. Peki, DE&I kavramı nedir?

Günümüz iş hayatında, çalışanların kendilerini rahatlıkla ifade edebildikleri bir çalışma ortamı yaratmak oldukça önem taşıyor. Öyle ki çalışanların şirketlerde yeni çalışma modelleriyle daha üretken bir şekilde çalışmayı tercih ettiklerini gözlemleyebiliyoruz. İşte tam bu noktada değişen şeylerden biri de şirketlerin attığı cesur adımlar diyebiliriz.

Önceden insan kaynakları tarafından her pozisyon için belirli bir profil resmi çıkarılır, bu şekilde norm kadrolar doldurulurdu. Fakat artık insan kaynakları da farklı bir gözle bakıyor şirket içerisine. “Nasıl daha verimli bir ekip kurulabilir, nasıl daha dinamik bir şirket kültürü oluşturulabilir, nasıl daha keyifli ve üretken bir çalışma iklimi kurulabilir?” gibi sorular son zamanlarda bolca vakit ayırılan sorular oldu. Sonuç olarak değişime ayak uyduran, daha dinamik yapılar oluşturmaya olanak sağlayan bir kavram olan DE&I (Çeşitlilik, Eşitlik & Kapsayıcılık) insan kaynaklarında göz önüne alınan bir olgu olarak hayatımıza girdi.

Peki nedir bu DE&I?

Özetle: Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık, geçmişte yeterince temsil edilmeyen veya geçmişleri, kimlikleri, engellilikleri vb. nedeniyle ayrımcılığa maruz kalan topluluklar da dahil olmak üzere, özellikle iş yerinde herkesin adil muamele görmesini ve tam katılımını teşvik eden kavramsal bir çerçevedir.

Eğer İK olarak şirket içerisinde güçlü bir şirket kültürü oluşturmak istiyorsanız, özellikle DE&I kavramının şirket içerisinde aktif olarak yer aldığı ve yaşadığı fiziksel bir ortam kurmayı başarmanız gerekecektir. Peki şirket içerisinde DE&I kavramını daha etkin bir şekilde yaşatabilmek için atılabilecek adımlar nelerdir?

  • Ekip liderleri ile bir fikir atölyesi oluşturmak ve liderleri bilişsel ve duygusal olarak hazırlamak,
  • Şirket içi empati ikliminin yaygınlaşmasını sağlamak,
  • Şirket içi eğitim kapsamlarının içerisine DE&I kavramını ekleyerek bakış açısının tüm şirket genelinde pozitif yönde değişimini sağlamak,
  • Seçme ve yerleştirme politikalarında önyargılardan uzak farklı alternatifleri değerlendirmek,
  • Ekip içerisindeki karakter ve pozisyon dağılımlarını bu bakış açısıyla tekrar değerlendirmek,
  • Ekipler arası yapılan rotasyonlar ve farklı uygulamalar ile (Atölye çalışmaları workshoplar vb.) ekipler içerisinde pozitif iletişim kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak,
  • Çalışma ikliminde pozitif, yardımsever, keyifli ve problemden çok çözüm odaklı bir havanın hakim olmasını sağlamak.

İnsan kaynaklarının zor da olsa üstesinden gelebileceği bu yöntemler ile şirket kültürüne katabileceği kazanımlar, hem şirket için hem de ekipler için büyük bir önem taşımaktadır. Bu kazanımların başlıcaları şunlardır;

  • Şirket için tüm hak ve fırsatlara eşit bir yaklaşım olması,
  • Farklılıkların benimsenmesi ve ekip içerisinde bu farklılıkların fırsata çevrilmesinin önünün açılması,
  • Yenilik odaklı bir bakış açısının hakim olması,
  • Daha yaratıcı ve daha verimli iş fikirlerinin ortaya çıkması,
  • Organizasyonel esneklik, uyum sağlayabilme kapasitelerinin artması,
  • Çatışma yönetiminde pozitif bir tutumun hakim olması,
  • Bireysel farklılıklara saygı duyulması ve kurum kültürünün bu temel üzerine inşa edilmesi.

Yukarıda bahsettiğimiz kazanımlar, bir şirketin hedefleri doğrultusunda güçlü ve disiplinli bir şekilde ilerlemesini sağlayacak önemli kazanımlardır. Bu kazanımlar sayesinde hem ekipler arası iletişim kanallarının aktif olmasını sağlayabilir hem de daha adil eşitlikçi, değişime açık, hızlı adaptasyon kurabilen bir şirket kültürüne sahip olabilirsiniz.

Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet / Talent Recruitment Partner

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.