Konfor alanından çıkma söylemi son yıllarda kurumsal çevrelerde en çok tartışılan ve böylelikle popülerleşen konulardan biri haline geldi. Peki nedir bu hem ‘kişinin terk ettiğinde kendisine hayattaki en büyük iyiliği yaptığı’ söylenen hem de bir yandan ‘kişinin kendi mutluluğu ve iyilik halinin sürdürülebilirliği için koruması gerektiği’ ileri sürülen konfor alanı meselesi?

Konfor alanını kabaca tanımlayacak olursak; insanın bulunduğu mevcut ortamda yani tanıyıp sürdürdüğü düzen içerisinde, her şeyi kontrol edebildiği düşüncesini benimsediği ve olumlu olumsuz sınırları net bir şekilde bilerek kendini içinde rahat hissettiği psikolojik bir alan olduğunu söyleyebiliriz. Her bireyin kendi hayat düzeni içerisinde oluşturduğu belli konfor alanları mevcut. Bunu bazen günlük yaşam rutinlerini sürdürürken bazen romantik ilişkilerini sürdürürken bazen aile yaşantısında bazen de iş düzeninde görürüz. Peki bu alanın içinde olmak insanlara neden iyi hissettirir? Gelin ‘konfor alanı’ denilen kavramı enine boyuna ele alalım.

Bilinmeyenden korkmak ya da korkmamak…

Aslında hepimiz bu yaşa kadar belli öğrenme kalıpları ve bir hayat düzeni içerisinde geliriz. Hepimizin öğrendikleri ve sahip olduğu şartlar birbirinden farklılık gösterir; ama ortak özelliğimiz, genelde hepimiz bilinmeyenden korkarız ve kimimiz bunu tecrübe etmekte daha kolay adımlar atarken kimimiz için bu adımları atmak biraz daha zordur. Bu yüzden bildiğimiz bir düzen içerisinde olmak daha tanıdık ve güvenli gelir.

Sınırları bilinen bir alanın rahatlığı ve o sınırdan çıkmanın stresi

Konfor alanının bireye sınırlarını bildiği rahat bir alan sunup, riski azaltan olumlu özelliğinin yanında bazı olumsuz özelliklerinden bahsetmek de mümkün… Bireyin günlük yaşantısında ilerlemesini, yeni fikirlere ve deneyimlere açık olmasını, bazense mevcut durumdan daha iyi koşullara sahip olmasını sınırlaması olumsuz özelliklere örnek gösterilebilir. Konfor alanı dışına çıkmak üzerimizde strese ve baskıya sebep olabileceği için acaba hayatımızda bu olumsuzluklara biz de rastlıyor olabilir miyiz?

Konfor alanının iş başarısı üzerindeki etkisi

Sürdürülebilir başarıyı yakalayan bireylere ve kurumlara baktığımız zaman; var olanla yetinmeme, yeniliğe ve gelişime açık olma özellikleri ile karşılaşırız. Var olanın dışına çıkmak yani aslında alıştığımız konfor alanı dışına çıkmak ise stres ve kaygıyı beraberinde getirir. İş yerinde yaşanılan bir olay ya da durumda yaşanılan stres, belli bir düzeyde kontrol altına alınabilirse, bu bize öğrenme gücünü ve disiplini getirir. Ancak stresi kontrol altına alamadığımız takdirde panikleyebilir, duygu ve düşüncelerimizle baş etmekte zorlanabiliriz.

İş yerinde yönetmekte zorlandığımız stres; potansiyelimizin altında bir pozisyonda çalışarak daha az kazanmamız, fiziksel olarak bizi rahatsız hissettirecek semptomların ortaya çıkması, kendimize duyduğumuz güvenle alakalı bazı yanılsamalar yaşamamıza ve insan ilişkilerimizin zedelenmesine sebep olabilir. Bu iş yerinde yaşayabileceğimiz olumsuzluklar ise hayatımızın diğer alanlarına da yansıyabilir. Konfor alanı içinde insan kendini daha rahat hissettiği için ilerleyişinin durduğunu veya sahip olabileceklerinden uzaklaştığını fark etmez..  Stresin tamamen yok olması gerçekçi bir hedef ve beklenti olmaz; stresi sağlıklı bir şekilde kontrol etmeyi ve duygu düzenlemeyi öğrenmek gerekir. Peki iş yaşantımızda daha başarılı olmak için stres ve kaygıyla baş etmeyi nasıl öğrenebiliriz?

Konfor alanından çıkabilmek için ne yapmak gerekir?

Stresle baş etmek için psikolojik danışmanlık almak en işlevsel yöntemlerin başında geliyor. Stresle başa çıkabilmek için atılacak ilk adım; temelde zorlandığımız strese sebep olan ana düşünce ve duyguya ulaşıp bunu irdelemekle başlar. Burada başarının önüne geçen stresli düşünce ve duygu için bireye iç görü ve farkındalık kazandırmak hedeflenir. Aslında belli alternatifler değerlendirilerek bireyin orada başvurduğu kaçınma davranışı yerine, bu alternatiflerle kaygısının üzerine giderek, baş etmeyi öğrendiği alan sayesinde konfor alanından çıkması sağlanır. Yeni öğrenmeler gerçekleştirmesi de başarıyı beraberinde getirebilecek büyük bir adımdır. Psikolojik danışmanlık iş stresini tamamen yok etmez, ama stresle baş etmenizi sağlayarak konfor alanından çıkmanızı sağlar. Konfor alanından çıkmak ise başarıya ulaşmanıza destek olur. Konfor alanınız iş başarınız önünde bir engelse öncelikle konfor alanı dışına çıkmak için bir adım atmalısınız.

Konfor alanından çıkmak için önce kendini tanımak gerek!

Psikolojik danışmanlık hizmeti, kişinin iç dünyasını anlamak, kendini tanımak, potansiyelini keşfetmek ve kendine güvenini artırmak için yardımcı olabilir. Danışmanlık hizmeti alan kişiler, konfor alanlarından çıkmak için gereken cesareti ve özgüveni kazanarak, yeni deneyimler yaşama ve kendilerini geliştirme konusunda daha istekli hale gelebilirler. Ayrıca, psikolojik danışmanlık hizmeti almak, kişinin stresle başa çıkma becerilerini geliştirerek, iş hayatında daha verimli ve başarılı olmasına da yardımcı olabilir. Bir araştırmaya göre, psikolojik danışmanlık hizmeti alan kişiler, iş hayatlarında daha fazla gelişim gösterme eğilimindedirler. Aynı araştırmada, konfor alanını terk etmekte zorluk yaşayan kişilerin psikolojik danışmanlık hizmeti aldıklarında daha fazla motivasyona sahip oldukları ve kendilerini daha güçlü hissettikleri de ortaya konulmuştur.

Yoğun iş akışında profesyonel destek almak artık çok kolay!

İş hayatında konfor alanından çıkmak bazı zorluklarla karşılaşabileceğimiz bir süreçtir. Ancak, psikolojik danışmanlık hizmeti almak, bu süreçte destek alarak, kişinin kendine güvenini artırması, motivasyonunu yükseltmesi ve daha cesur olması için yardımcı olabilir.

Psikolojik danışmanlık hizmeti, size stresle ve kaygıyla baş etme becerileri kazandırarak, konfor alanınızı genişletmenize ve yeni deneyimlere açık olmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, kendinizi daha iyi tanıma fırsatı bulacak, potansiyelinizi keşfederek özgüveninizi artırabilirsiniz.. Bu da iş hayatında daha verimli ve başarılı olmanızı sağlayacaktır. Unutmayın, konfor alanınızı terk etmek de bazı zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir, ancak psikolojik danışmanlık size bu süreçte destek olacaktır.

İş hayatının koşuşturmalı akışında, psikolog seansınızı yüz yüze ve fiziksel olarak gerçekleştirmek için yeterli zamana ve şartlara sahip olamayabilirsiniz. HiDoctor’ın gelişmiş teknolojik altyapısı sayesinde, dilediğiniz yer ve zamanda, kendi özel alanınızda rahatlıkla, gizlilik ve güvenlilik esaslarına bağlı kalan uzman psikologlardan seans alabilir ve online psikolog ile kolayca görüşebilirsiniz.