Daha iyi bir deneyim için uygulamada aç
Ormandan elde edilen ana ürünler, farklı işlemlere tabi tutulur ve dönüştürülür. Palamut, defne, odun, reçine gibi orman ürünlerinin işleme tabi tutulduğu yer, bu alanda hizmet veren çeşitli fabrika ve atölyelerdir. Orman ana ürünleri belirli işlemlere tabi tutularak parke, karton, levha gibi farklı ürünlere dönüştürülür. Orman endüstri mühendisleri de, orman ana ürünlerinden elde edilen malzemelerin üretimini ve tasarımını yapan, bu malzemelerin kalite kontrolü ve pazarlama işlemlerinin yürütülmesini sağlayan kişilerdir. Orman endüstri mühendisi olarak orman ürünleri işleyen birçok farklı kurumda görev alabilirsin. Orman endüstri mühendisi olarak mesleğini icra edebilmek için orman endüstri mühendisi iş ilanları sayfasını ziyaret ederek iş başvurusunda bulunabilirsin.
Çeşitli kurumlarda orman endüstri mühendisi olarak mesleğini icra ederken yapacağın bazı işler bulunur. Güncel orman endüstri mühendisi iş ilanları arasında yer alan alımların detaylarında, orman endüstri mühendisinin yaptığı işler hakkında genel bilgi verilir. Orman endüstri mühendisi olarak temel görevlerin arasında orman ana ürünlerinin işlenmesi için gerekli olan tasarım işlemini gerçekleştirmek yer alır. İşlenmek üzere bekleyen orman ürünleri için belli bir standart belirlemeli ve bu ürünleri işleme hazır hale getirmelisin. Bunun yanı sıra işlenmek üzere bekleyen orman ürünlerinin kalitesini denetlemek, orman endüstri mühendisi olarak görevlerin arasında yer alır. Orman endüstri mühendisinin görev ve sorumluluklarından bir diğeri ise firmanın planlayıcı ve yürütücü faaliyetleri konusunda fikir sunmak ve bu faaliyetleri düzenlemektir. Planlayıcı ve yürütücü faaliyetler üzerinde söz sahibi olarak, firma içerisinde gerçekleştirilen işlerin düzenli ve planlı bir şekilde işlemesini sağlamalısın. Orman endüstri mühendisleri işlenmiş olan orman ana ürünlerinin satış ve pazarlaması için çeşitli araştırmalar yapar ve bu doğrultuda bağlı olduğu firmayı yönlendirir. Aynı zamanda mesai içerisinde bulunduğu diğer personellerin çalışmalarını koordine etmek ve stok kontrolü yapmak da orman endüstri mühendisi olarak görevlerin arasında yer alır. Orman endüstri mühendisi olarak kesme, kaplama ve soyma gibi işlemler için diğer personellere teknik destek vermelisin. Orman endüstri mühendisi iş ilanları yeni kategorisinde yayınlanan alımlara göz atarak ilgili ilanlara iş başvurusunda bulunabilir, orman endüstri mühendisi olarak çalışma imkanı yakalayabilirsin.
Orman endüstri mühendisliği iş ilanlarına başvuracak olan adaylardan birtakım özelliklere sahip olmaları istenir. Orman endüstri mühendisi olarak sahip olman gereken özellikler:
Orman endüstri mühendisi alımı yapan firmaların sunduğu iş ilanlarına başvuruda bulunmadan önce birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Orman endüstri mühendisi iş ilanlarına başvururken öncelikle genel nitelikler ve iş tanımı başlığı altında yayınlanan kriterlere göz atmalısın. Bu kriterler doğrultusunda başvuru yaparak işe alınma ihtimalini artırabilirsin. Orman endüstri mühendisi arayanların sunduğu kriterler, firmadan firmaya göre farklılık gösterebilir. Bu kriterler çoğu zaman deneyim süresi, yaş, eğitim seviyesi ve sahip olunması gereken genel özelliklerden oluşur. Bunların yanı sıra iş başvurusunda bulunacağın ilanın yaşadığın şehre hitap etmesine dikkat etmen gerekir. Örneğin Konya orman endüstri mühendisi iş ilanlarına başvurabilmek için Konya’da ikamet ediyor olmak önemlidir. Orman endüstri mühendisi iş ilanlarına başvurmadan önce dikkat edilmesi gereken detaylar arasında şirketin sunduğu sosyal güvenlik hakları, ulaşım imkanı ve yabancı dil yeterliliği yer alır. Aynı zamanda orman endüstri mühendisi iş ilanları bayan gibi ilanlara başvurabilmek için uygun niteliklere sahip olman gerekir.
Orman endüstri mühendislerinin görev aldığı başlıca yerler çoğunlukla orman ürünleri üretimi alanında hizmet veren fabrikalardır. Orman endüstri mühendisi olarak mobilya ve kağıt fabrikalarında, ilgili firmaların üretim, kalite kontrol, yönetim ve tasarım bölümlerinde görev alabilirsin. Özel orman işletmelerinde orman endüstri mühendisi olarak çalışma şansı yakalamak için orman endüstri mühendisi arayan firmaların iş ilanlarına iş başvurusunda bulunabilirsin.
Orman endüstri mühendisi olmak için öncelikle ilgili üniversitelerin Orman Fakültesi’nde yer alan Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü başarı ile tamamlamalısın. Eğitimini tamamladığın takdirde sahip olduğun orman endüstri diploması ile orman endüstri mühendisi olarak görev almaya başlayabilirsin. İstanbul orman endüstri mühendisi iş ilanları gibi geniş bir kitleye hitap eden iş ilanlarına başvuruda bulunarak endüstri orman mühendisi olarak çalışma imkanı yakalayabilirsin.
Orman endüstri mühendislerinin iş imkanı oldukça geniştir. Endüstri ve sanayi sektörlerinin gelişmeye devam etmesi, orman ürünlerine olan ihtiyacı arttırır. Dolayısıyla orman ana ürünleri hususunda görev alan orman endüstri mühendislerine olan ihtiyaç da giderek çoğalır. Orman endüstri mühendisi olarak özel orman işletmeleri başta olmak üzere çeşitli fabrikalarda, selüloz ve kağıt enstitüsü gibi alanlarda iş imkanı bulabilirsin. Orman endüstri mühendisi iş ilanları bay ve bayan şeklinde yapılan alımlara iş başvurusunda bulunabilirsin.
Orman endüstri mühendisi iş ilanlarına ulaşabilmek için öncelikle kariyer.net ana sayfasında yer alan ‘İş Ara’ adlı kısma tıklayarak iş ilanları sayfasına gelmen gerekir. İş ilanları sayfasında yer alan filtreleme bölümünden pozisyon olarak orman endüstri mühendisi kısmını seçerek ilgili ilanlara ulaşabilirsin. Örneğin Ankara’da yaşıyorsan Ankara orman mühendisi iş ilanları sayfasına gelmek için şehir kısmından Ankara’yı seçmen gerekir.
İş ilanları; eleman, stajyer, yeni başlayanlar, uzman, uzman yardımcısı, yönetici adayı, orta düzey yönetici ve üst düzey yönetici gibi seviyelere göre açılır. Orman endüstri mühendisi iş ilanlarında da birçok pozisyon seviyesinde alım bulunur. Orta düzey yönetici pozisyonu da bunlardan biridir. Orta düzey yöneticiler; bölüm yöneticilerine, kıdemsiz personele ve müşterilere işletme adına konuşma yetkisine sahiptir. Orman endüstri mühendisi mezunu olarak bu pozisyonda görev alabilmek için ilgili alanda belli tecrübeye sahip olmak en önemli kriterlerdendir.
Günlük hayatta çok sık kullanılan karton ve parke gibi ürünler, fabrika ve kurumlarda üretilerek piyasaya sunulur. Bu tür fabrikalarda görev alan çalışanlardan biri de orman endüstri mühendisidir. Ağaçların bu tür ürünlere dönüşme sürecinde oldukça etkili olan orman endüstri mühendisi, fabrikaların tasarım sürecinden işletilmesine kadar her adımda görev alır. Orman endüstri mühendisinin iş tanımı, ormandan elde edilen ürünlerin; işlenme, kalite kontrol ve pazarlama sürecini kapsar.
Fabrikalarda orman endüstri mühendisi olarak çalışmak isteyen adayların bazı kriterleri karşılayabilmesi beklenir. Bu kriterlerin başında iş planlamasını en etkili şekilde yapmak ve zaman yönetimi noktasında iyi olmak gelir. Çalışma sırasında detaycılığa önem vermek ve sektördeki yenilikleri takip etmek gerekir. Bunun yanı sıra gerekli bilgisayar programlarına hakim olmak da adaylardan talep edilir. Diğer yandan adayların üniversitelerin ilgili bölümünü başarı ile tamamlaması şarttır.
İstanbul, Samsun, Bolu ya da İzmir gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan fabrikalarda orman endüstri mühendisine ihtiyaç duyulur. Bu pozisyonda çalışma isteyen adayların üniversitelerin lisans programını tamamlaması gerekir. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları bu alanda çalışabilir. Adaylar yüksek lisans eğitimi de alabilir. Mühendis ya da yüksek mühendis unvanını ile bu rolde görev alınabilir.