Daha iyi bir deneyim için uygulamada aç
SAP, işletmelere yönelik ERP endüstri yazılımlarını sağlar. SAP danışmanı, uzmanı olduğu modüller üzerinde işletmelere yol göstererek uygulama entegrasyonunda yardımcı olur. SAP modülleri; işletme yönetimi, abap yazılım geliştirme ve basis modülleri olarak sınıflandırılır. İşletmelerin büyük kısmı SAP modüllerini ERP sistemi olarak kullanır. SAP danışmanlığı, bilgiye ve tecrübeye göre üçe ayrılır. İşe yeni başlayan ve giriş seviyesinde olan danışmanlar junior olarak nitelendirilir. Tek başına danışmanlık verebilecek ve birçok işi tek başına çözebilen kişilere medium SAP danışmanı denir. Bir ekibi yönetecek düzeyde bilgiye sahip danışmanlara senior danışman denir. SAP danışmanları, SAP modüllerine göre de kategorilere ayrılır. SAP danışmanları, şirketlerin SAP dengesini kontrol etmekle sorumludur. SAP konusunda şirket çalışanlarına eğitim vermek ve şirketin SAP geçiş sürecinin sağlıklı biçimde ilerlemesinin sağlanması SAP danışmanının sorumluluğudur. SAP danışmanları uzmanlaşacakları modülü belirler. İşletme yönetimi yapmak da SAP danışmanlarının işidir. SAP danışmanlığı yapmak isteyen adayların SAP danışmanı iş ilanları kategorisini takip ederek kendisine uygun seçeneklere başvuru yapması gerekir.
SAP danışmanı olmak isteyen adaylarda birtakım özellikler ve yetenekler bulunmalıdır. Bu durum göz önüne alındığında ilk olarak adayların SAP modül eğitimi ve sertifikasını almış olmaları gerekir. ERP bilgisi ve SAP yazılımının çalışması hakkında geniş bilgiye sahip olması adaylarda aranan temel özelliklerdir. Adayların kendilerini geliştirmeye hevesli olmasının yanı sıra yüksek bir motivasyona sahip olmaları da gerekir. Güçlü iletişim becerisi, SAP danışmanının sahip olması gereken yetenekler arasında bulunur. SAP danışmanı adayı iyi bir dinleyici olmalıdır. SAP danışmanı işletmedeki her bölümle yakın ilişkiler içinde bulunur. Bu durum göz önüne alındığında adayların ekip çalışmasına yatkın olması gerekir. SAP danışmanları yoğun bir tempoda çalışır. Bu nedenle adayların esnek çalışma saatlerine adapte olmaları gerekir. Bu alanda çalışmak isteyen adaylar, SAP danışmanlığı iş ilanları kategorisini takip edebilir ve uygun seçeneklere başvuru yapabilir.
SAP danışmanı arayanlar, danışmanlık alanında adayların istihdam edilmesine olanak sağlar. SAP danışmanlığı için farklı firmalardan farklı kriterlerde ve farklı bölgelerde iş ilanları yayınlanır. SAP danışmanlık iş ilanları yayınlayan firmalar, ilanlarında bazı kriterler bulundurur. Bazı firmalar deneyim aramazken, bazı firmalar özel uzmanlık modülünün bulunmasını şart koşabilir. Eğer siz de iş ilanlarından birine başvuruda bulunmak istiyorsanız, firmanın koşullarının size uygun olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Örneğin, SAP uzmanı iş ilanları yayınlayan firmaya başvuruda bulunmak istiyorsanız ve deneyimli değilseniz başvurunuzu başka bir firmaya yönlendirmeniz daha doğru bir tercih olur. SAP danışmanlığı için arayışta olan firmalar, diploma ve ERP sertifikası şartı ile ilan açar. Deneyimsiz ancak ERP sertifikası bulunan aday arayışında olan firmalar, iş ilanlarını yetiştirmek üzere SAP Danışmanı iş ilanları kategorisinde yayınlar. İş ilanları belirli süreler için açılır. Adayların firmaların iş ilanlarını her an güncelleyebileceğini göz ardı etmemeleri gerekir. Adaylar, güncel SAP danışmanı iş ilanları kategorisini düzenli olarak takip etmelidir. Adayların başvuruyu gerçekleştirmeden önce firmaların koşullarının kendilerine uygun olup olmadığını değerlendirmeleri, iş bulma süreçlerini kolaylaştırır.
SAP uzmanı iş ilanları yayınlayan firmalar, adayların üniversitelerin; işletme, maliye, mühendislik gibi ilgili alanlarından mezun olmasını talep eder. SAP danışmanı olmak isteyen adaylar, mezuniyetlerinin ardından SAP modülü sertifikasının alması gerekir. Adayların aldıkları eğitimi çok yönlü olarak almaları da gerekir. SAP modülü sertifikası almak için, adayların SAP modülü eğitimi almaları da firmalar tarafından aranan kriterler arasında bulunur. SAP danışmanlarının en az bir yabancı dil bilmesi SAP modül eğitiminde avantaj sağlar.
SAP danışmanı bazı modüller üzerinde çalışarak yazılım geliştirilmek ile sorumlu olur. Şirketlerin SAP dengesini kontrol etmek de SAP danışmanlarının görevidir. SAP danışmanı, şirketlerin SAP geçişini yönetmekle de sorumludur. SAP danışmanı, şirket çalışanlara eğitim verir. SAP danışmanları, uzmanlaşacakları modülü kendileri belirler. İşletme yönetimi yapmak da SAP danışmanlarının işidir.
SAP danışmanları genel olarak özel sektörde çalışma olanağı bulur. Özel sektörde genel olarak SAP danışmanları büyük ölçekli firmalarda çalışma imkanına sahiptir. SAP danışmanları, gerekli görüldüğü hallerde resmi kurumların SAP geçiş süreçlerine kurum dışından destek verebilir.
SAP danışmanları genellikle ofis ortamlarında çalışır. Ortalama çalışma saatleri 8-10 saat arasında olan SAP danışmanları, esnek çalışma saatlerine adapte olmaları gerekir. SAP danışmanları yüksek stresli ortamda yoğun tempoda çalışmak durumunda kalabilir. Ekip çalışmasına yatkınlık göstermesi SAP danışmanından beklenir. SAP danışmanlarının çalışma koşulları görev aldığı firmaya bağlı olarak değişebilir.
SAP danışmanları, çalıştıkları firmaların büyüklüğüne ve çalışma alanına göre farklı maaşlar alır. SAP danışmanlarının maaşı, tecrübesine ve becerilerine göre belirlenir. Deneyimsiz ve işe yeni başlayan bir SAP danışmanı asgari ücret düzeyinde maaş alır. Uzman bir SAP danışmanı, ortalamanın üzerinde maaş alır. Dışarıdan SAP danışmanlığı veren kişiler, ücretlerini firma ile anlaşarak belirler.