Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu tarafından altı yıldır devam ettirilen; toplamda 61 eğitim ve 109 oturum ile Türkiye’nin en büyük kişisel gelişim kongresi olma özelliğini taşıyan “Kariyerimin Kontrolü Bende” projesi, 30 Eylül – 5 Ekim tarihlerinde Adıyaman ve Harran Üniversiteleri’nde gençlerle buluştu.

Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu’nun “Kariyerimin Kontrolü Bende” Kişisel Gelişim Kongresi 6. yılında gençlerle buluştu. Üniversitelerin 3. ve 4. sınıfında okuyan ve mezun olmaya hazırlanan öğrencilere ihtiyaç duydukları kariyer ve gelişim fırsatını sunmayı amaçlayan “Kariyerimin Kontrolü Bende” Kişisel Gelişim Kongresi bu yıl 30 Eylül – 3 Ekim tarihlerinde Adıyaman Üniversitesi’nde, 2 – 5 Ekim tarihlerinde ise paralel olarak Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

 

Kariyer.net’in iletişim destekçisi olarak yer aldığı kongre kapsamında; Türkiye’nin alanında başarılı, araştırmacı ve profesyonel 40’a yakın eğitmeni bir hafta süresince, gençlere rol model olabilmek ve onları kariyerlerinde bir adım öne geçirebilmek için gönüllü olarak kişisel gelişim eğitimleri verdi. Kongrenin Adıyaman’daki açılış ayağında ünlü Aktör Ediz Hun, Şanlıurfa’da ise başarılı Radyo ve TV Programcıları Cenk & Erdem kendi kariyer yolculuklarından söz ederken gençlere, “Ne istediğinizi iyi bilin, kendinizi, zayıf ve güçlü yönlerinizi iyi tanıyın ve geliştirin, kariyerinizle ilgili kararları veren siz olun” tavsiyesinde bulundu.

 

Öğretim görevlileri de eğitim aldı

Adıyaman Üniversitesi’nde 1241, Harran Üniversitesi’nde ise 1897 genci kariyer yolculuklarına hazırlayan projede bu yıl gençlere; “Etkili Sunum Teknikleri”, “Takım Çalışması”, “Özgeçmiş Oluşturma ve Mülakatta Başarı”, “Kariyer Planlama”, “Bireysel İmaj”, “Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama”, “Girişimcilik” gibi birçok farklı konuda eğitim verilirken “Liderlikle Gelişmek ve Geliştirmek” başlıklı oturum da öğretim görevlilerine özel olarak düzenlendi. Kariyer.net Eğitim Müdürü Seyhan Üner tarafından gerçekleştirilen “Kariyer.net’ten Kariyer Tüyoları” sunumu ise etkili bir özgeçmiş için dikkat edilmesi gerekenler, mülakat aşamasında adayları neler bekliyor, mülakatta beden dilinin önemi gibi konularda öğrencileri bilgilendirdi. Bugüne kadar 43 öğrencinin yararlandığı özel staj imkanı da bu yıl Adıyaman ve Harran Üniversitesi öğrencileri için sunulmaya devam edecek. Özel Sektör Gönüllüler Derneği üyesi 70’e yakın şirketin açacağı kontenjanlardan faydalanacak öğrenciler, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde benzersiz bir staj fırsatı yakalayarak öğrendiklerini hayata geçirebilecek. Özellikle Anadolu’daki üniversite öğrencilerine kariyer planlamalarında destek olmayı ve rol model yaratmayı hedefleyen proje, genç işsizliğinin yüzde 17’lerde olduğu Türkiye’de, gençlerin istihdama katılamama sorununa da dolaylı da olsa çözüm sunuyor.

2008’de 60 öğrenciyle başladı

Projeyi 2008 yılında ilk olarak hayata geçirdiklerinde iki eğitmenle 60 öğrenciye ulaştıklarını söyleyen Bilim İlaç İnsan Kaynakları Müdürü Dilek Mete, bugün aynı anda iki üniversitede 40’a yakın profesyonel eğitmenin desteği ile, en az 3500 öğrencinin hayatına dokunan; tüm öğrencileri ve tüm öğretim görevlilerini kucaklayan, her katılımcının kendi kariyerine bir şeyler katabildiği ve hepsinden önemlisi dev bir gönüllü ordusunun emeğiyle gerçekleşen benzersiz bir kişisel gelişim kongresine dönüştüğünü anlatıyor. Dale Carnegie Eğitim Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Bodur, “İş hayatında bu çocuklara çok fazla dokunma şansımız olmuyor. Bölgeler arasında kültür farkları olmasına rağmen işlediğimiz konuların her kültüre hitap ettiğini görmekten ve yüksek katılımdan çok etkilendim. 4 yıldır projeye katılan PDR HR İşe Alım Proje Yöneticisi Nurdan Terazi ise projenin iki yönlü bir çalışma olduğunu düşünüyor. Terazi’ye göre, hem çocuklar, hem de onlarla birlikte projeye katılan eğitmenler zenginleşiyor.

 

“Saatlerce konuşsanız dinleyebilirler”

Kariyer.net Eğitim Müdürü Seyhan Üner, “Daha üniversite sıralarındayken öğrencilerin hem kişisel anlamda gelişimleri hem de kariyer planlamalarında ışık tutacak bilgilerin tamamen gönüllülük çerçevesinde sağlanıyor olması bu projeyi önemli kılıyor. Projede Kariyer.net olarak yer almaktan, genç arkadaşlarımıza bir nebze de olsun fayda sağlayabildiğimiz için kendim ve şirketim adına çok mutlu olduğumu dile getirmek isterim. Bu tip projelerin çoğalarak daha fazla öğrenciye ulaşmasını umuyorum.” Sosyal Medya ve İtibar Yönetimi Danışmanı Yaprak Yapsan, projenin mutlaka medya ve sosyal medyadan katkı alması ve özellikle başta sağlık sektörü olmak üzere rol model olması gerektiğine inandığını dile getiriyor. MCT Danışmanlık Danışmanı Fazıl Oral ise deneyimlerini şöyle aktarıyor: “Biz batıdaki genç insanlara katkıda bulunmaya çalışıyoruz ama doğudaki gençlerin de onlardan hiçbir farkı yok. Öğrenciler muhteşem, pırıl pırıl gözlerle bakıyorlar, dikkatle takip ediyorlar her söylediğinizi. Saatlerce konuşsanız dinleyebilirler…”

“Hatalarımı gördüm”

Kongrede görev alan gönüllü asistan öğrencilerinden Harran Üniversitesi Gönüllü Öğrenci Lideri Semra Nur Balkesen, “Karşılaştığım tüm öğrencilere ‘ben dördüncü sınıf oldum, dört yıldır böyle eğitimler dizisi görmedim’ dedim ve bunu söylemekten bıkmadım. Artık Kariyerimin kontrolü, ekip içindeki liderlik vasıfları, bir ekibi organize etme bilinci ‘Bende” yorumunu yapıyor.

Gönüllü öğrenci Hüseyin Özçiftçi ise Kariyerimin Kontrolü Bende Projesi’ne katıldığı için kendini şanslı ve eğitmenlerden aldığı tavsiyelerle bir adım önde hissettiğini dile getiriyor.