İK uzmanlarının mülakatta adaya yönelttiği ve adayın bir iş yerindeki olası motivasyon alanlarını öğenmesi için kritik değer taşıyan sorulardan biri de “Eski işinde en çok ne zaman mutlu oldunuz?” sorusudur. Çünkü böylece İK uzmanı çalışanın geçmiş iş yerindeki mutluluğunun ne olduğunu öğrenir ve   şimdiki iş yerindeki mutlu olabileceği alanları belirlemek ister. O nedenle bu sorunun cevabı da iş görüşmesindeki aday tarafından planlanarak verilmelidir. 

Yetenek yönetiminin İnsan Kaynakları dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olduğu günümüzde doğru yeteneği mülakatta belirlemek çok önemli. Bu nedenle artık İnsan Kaynakları uzmanları mülakatlarda, adayın problemlere ve olaylara yaklaşımını ölçmek, motivasyon alanlarını belirlemek amacıyla stratejik sorular yöneltir. İK uzmanlarının sorduğu “Eski işinizde en çok ne zaman mutlu oldunuz?” sorusu da aslında “Siz nasıl bir çalışansınız?”, “Bu adayın eski iş yerinde mutlu olduğu alanlar burada da olacak mı?” sorularının cevaplarını aramak için sorulur.

Adayların bu soruyu doğru bir şekilde yanıtlaması için dikkat etmesi gereken üç önemli nokta bulunuyor. İşte bunun için üç öneri:

  • Çözdüğünüz bir problemi anlatın

Bu soruya cevap verirken yapmanız gereken ilk şey, kararlılığınızı, yeteneklerinizi, kendinize duyduğunuz güveni ve diğer pozitif yönlerinizi vurgulayacak bir başarı hikayesi anlatmanız. Ancak bunu yaparken egosu yüksek bir profil çizmekten kaçınmalısınız. Unutmayın, işe alım uzmanlarının sizden duymak istediği şey, egonuz değil, zor durumda kaldığınız fakat üstesinden başarıyla geldiğiniz bir durumu örnekle anlatmanız.

basari524

  • İşverene nasıl bir fayda sağladığınızı gösterin

“İşinizde en memnun olduğunuz an nedir?” veya “İşinizde en mutlu olduğunuz an nedir?” tarzındaki sorulara verdiğiniz yanıt, kişiliğiniz ve olaylara yaklaşımız hakkında İK uzmanına önemli ip uçları içeriyor. Bu nedenle anlattığınız hikayede çalıştığınız şirkete nasıl bir katma değer sağladığınız ve bunun sonucunda ne tür bir başarı elde ettiğinizi vurgulamanız gerekir. Ayrıca elde ettiğiniz başarı nedeniyle yöneticinizden aldığınız takdiri ifade etmeniz de oldukça önem taşıyor.

odul6252

  • Kararlılığınızı ve işinize olan tutkunuzu gösterin

Bu soruya cevap verirken elde ettiğiniz başarı sonucu aldığınız bir ödülden söz edebilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki İK uzmanı aldığınız ödülden çok, sizi bu başarıya götüren nedenleri görmek ister. Bu soruyu cevaplarken örneğin başarıya ulaşmanızı sağlayan kararlılığınızı ve işinize olan tutkunuzu ön plana çıkarabilirsiniz. “En iyi işi, işini seven ortaya çıkarır” sözünden hareketle, İK uzmanını işinizi severek ve isteyerek yaptığınızı hissettirmeniz, sizi mülakatta bir adım  öteye taşıyabilir.