Son yıllarda profesyonel bebek bakıcılarına olan ihtiyaç arttı. Tam zamanlı bir bebek bakıcısının ücreti asgari ücretten başlayıp 7.000 TL’ye kadar çıkarken aileler de eğitimli ve profesyonel bebek bakıcılarıyla çalışmak istiyor. Peki, bebek bakıcısı olmak için ne yapmak gerekiyor?

Geçmişte anne ve babalar bebeklerinin bakımı için genellikle ailelerinden ve çevrelerinden destek alırken son yıllarda bu algı değişmeye başladı. Bugün pek çok anne ve baba, bebeklerinin bakımı konusunda profesyonel bir destek almak istiyor.

Bebek bakıcısı maaşları ne kadar?

Bebek bakıcısı ücretleri bakıcının çalışma şekline, bakıcının çalıştığı şehre, bakıcının eğitimine ve tecrübesine göre değişiyor. Tam zamanlı bir bebek bakıcısının maaşı asgari ücretten başlıyor ve 7.000TL’ye kadar çıkıyor. Kariyerini bu yönde çizmek isteyen pek çok kişinin öncelikle bu alanda eğitim alması, kendini geliştirmesi, sabırlı ve sorumluluk sahibi olması ve en önemlisi de çocukları sevmesi gerekiyor. Peki, bebek bakıcısı olmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Kendinizi eğitin

  • Bebek bakıcılığı eğitimi alın

Bebek bakıcılığı ciddi ve sorumluluk gerektiren bir iş. Bunun farkında olarak kendini geliştiren bakıcılar hem daha çok tercih ediliyor hem de ailelerin daha hızlı güvenini kazanıyor. Eğer bu alanda kariyer yapmak istiyorsan bebek bakımı konusunda özel olarak tasarlanan bir programa veya kursa katılarak kendini geliştirebilirsin.

  • İlk yardım eğitimi alın

Konu küçük yaştaki çocuklar olunca tetikte olmakta fayda var. Acil durumlara ve yaralanmalara, zamanında ve doğru bir şekilde müdahale edebilmek için ilk yardım eğitimi almak gerekiyor.

  • Temel konularda uzmanlaşın

Bebek bakımıyla ilgili temel konuları bilmek çok önemli. Örneğin bir bakıcı olarak mutlaka bez değiştirme, yemek hazırlama ve banyo yaptırma gibi temel bilgilere hakim olmalısın! Eğer bu bilgileri teoride biliyor ancak pratikte hiç uygulamadıysan çevrende bebeği olan yakınlarından rica ederek hem onlara yardım edebilir hem de pratik kazanabilirsin.

Önemli bilgileri toplayın

  • Bebek ve aileyle ilgili gerekli bilgileri öğrenin

Bebek bakıcısı olarak bir işe girmeden önce bakacağın bebekle ve ailesiyle ilgili net bir resme sahip olun.  Eğer size uymayan durumlar ya da aklınızda tereddütler varsa işi kabul etmeyin.  İşi kabul etmeden önce aşağıdaki soruların cevaplarını bildiğinizden emin olun:

-Kaç çocuğa bakacaksın? Bakacağın çocuk/çocuklar kaç yaşında?

-Ne kadar süre bebek bakıcılığı yapacaksın?

-Bebeğin/Çocuğun özel bir ihtiyacı var mı?

-Bebeğin/çocuğun bir hastalığı, alerjisi ya da tıbbı müdahale gerektiren özel bir durumu var mı?

  • İşin koşulları konusunda anlaşmaya varın

Koşullarınız konusunda net bir anlaşma yapın. Alacağınız ücret nedir, hangi saat dilimlerinde çalışacaksınız, ailenin sizden ekstra bir beklentisi var mı? Bu ve bunun gibi detaylarda bir anlaşmaya varmanız ileride yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçer. Bu nedenle görev tanımınız ve koşullarınız konusunda net olun.

  • Acil durumlar için gerekli bilgileri isteyin

İş başı yapmadan önce aileden güvenlik prosedürleri ve tıbbi bilgiler hakkında bilgi isteyin. Örneğin, ebeveynlerin iletişim bilgileri ve onlara ulaşılamayan durumlarda aranabilecek ikinci kişilerin iletişim bilgilerini isteyin. Bunun yanı sıra ilk yardım seti gibi önemli eşyaları evde nerede bulabileceğinizi öğrenin.

  • Bebeğin ve ailenin rutinini öğrenin

Bebeğin günlük rutinini öğrenmek bakıcıya avantaj sağlar. Çünkü bebekler ve çocuklar rutinlerini sever ve rutinlerine uyulduğunda kendilerini daha rahat hisseder. Örneğin, yemek saatleri nedir, hangi tür yemekleri yer, yatma saati ne zaman, hangi saatte duş alıyor? Ayrıca bebeğin alışkanlıkları hakkında bilgi edinmek de işi kolaylaştırabilir. Örneğin, bebeğin uykuya dalmak için sahip olması gereken bir oyuncak veya battaniye var mı? Bebekle ilgili ayrıntıları bilerek işe başlamak hem bebeğin size alışmasını hem de sizin bebeğe alışmanızı kolaylaşır.

Oyun saatinde etkileşim kurun

Bebekle iyi bir iletişime sahip olmak için en iyi zaman dilimi oyun saatidir. Oyun saatinde bebekle oyun oynamak, bebeğin ilgisini çekecek yaratıcı aktiviteler gerçekleştirmek, iyi bir iletişimin kurulmasına yardımcı olur.

Aileyi bilgilendirin

Günün sonunda aileye bebeğin yemek ve uyku durumu ile ilgili bilgi verebilir, o gün öğrendiği becerileri ve oynadığı oyunları anlatabilirsiniz. Günün kısa bir özetini vermek hem ailenin çocuğu hakkında bilgi edinmesini sağlar hem de sizin bebekle ilgilendiğinizi gösterir. Ayrıca, bebekle ilgili herhangi bir sorun ya da olay yaşanmışsa mutlaka aileye haber vermeli, olay hakkında onları bilgilendirmelisiniz.