Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz blockchain teknolojisi, bu alanda bilgili ve yetenekli kişiler için oldukça iyi bir kariyer süreci vadediyor. Peki, nedir bu blockchain ve beraberinde getirdiği kariyer fırsatları neler? Sana yeni fikirler verecek tüm detaylar bu yazımızda!

Sağlık, finans, imalat ve daha pek çok sektördeki işverenler, blockchain’in ticari avantaj sağlama potansiyeline odaklanırken, bu durum blockchain teknlojisinden anlayan kalifiye personel ihtiyacını da beraberinde getiriyor.

Blockchain nedir?

Blockchain’le beraber ortaya çıkan mesleklerden bahsetmeden önce blockchain nedir, onu açıklayacak olursak, blockchain; para, imza vb. metaların, büyük dağıtık bir kayıt sisteminde toplandığı, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan veri kayıt sistemi anlamına geliyor. Blockchain, bir veri tabanı gibi çalışmadığından, kaydedilen bilgiler değiştirilemiyor ya da silinemiyor. Zaten teknoloji adını da bu özelliğinden alıyor. Eklenen her veriyi birikimli olarak her bir bloguna kaydediyor ve böylece bir blok zinciri oluşturuyor.

Blockchain’in yaratacağı meslek alanlarına dair bir rapor sunan BusinessStudent’a göre “Blockchain’in iş piyasasında büyümesi paralelinde bu alanda bilgili ve yetenekli kişiler için de oldukça iyi bir kariyer süreci başlayacak.”

Blockchain meslekleri

Blockchain Stajyeri

Öncelikle bu alanda kariyerine başlayacaklar için bu staj süreci, hayatlarını şekillendirecekleri bir deneyim olacak gibi görünüyor. Blok zinciri çözümleri tasarlamak ve geliştirmek gibi görevleri olan blockchain stajyerlerinin, bu görevleri yerine getirebilmek için NodeJS, Go RESTful, API’ler, React, Java, C ++, Solidity, Truffle, CSS ve HTML gibi programlara da hakim olmaları bekleniyor.

Blockchain Proje Yöneticisi

Blockchain teknolojisinden faydalanmak isteyen şirketler, ilk etapta taleplerini bu alanda deneyimli bir blockchain firmasına iletme ihtiyacı duyacak. Blockchain firmalarının ise artan talebi karşılamak ve her projeyle titizlikle ilgilenebilmek için proje yöneticilerini ekiplerine dahil etmesi gerekecek. Proje yöneticileri ise blockchain projelerinin yürütülmesini planlamak ve işleyişini denetlemekle görevli olacak.  

Blockchain Geliştiricisi

Bankalar, devlet kuruluşları, sigorta ve teknoloji şirketleri müşterilerine daha iyi hizmet vermek için blockcahin’i deneyimlemek isteyecek. Bu noktada ise Blok zinciri teknolojisini kullanmadan önce geliştiricilerin gerekli platformları ve programları oluşturması gerekiyor. Başarılı bir blockchain geliştiricisinden beklenen teknik program yetkinliklerinden bazıları ise şöyle; Microsoft SQL Server, Visual Studio, .NET, MVC, AJAX, SQL, C, C ++, C #, Javascript, Node.js, JQuery, SOAP, REST, FTP’dir. , HTML, XML, XSLT, XCOD, Yapay Sinir Ağları, Regresyon, Çevik Scrum, MYSQL.

Blockchain Kalite Mühendisi

Blockchain teknolojisi geliştirme ortamındaki tüm kalite alanlarından sorumlu olan kişi kalite mühendisleri olacak. Otomasyon testleri, manuel testler ve gösterge panoları dahil olmak üzere geliştirme ortamındaki tüm kalite alanlarından sorumlu olan kalite mühendisleri, karmaşık blockchain projelerinin planlanması ve tamamlanması sürecinde görev alacak.

Blockchain Avukatı

Blockchain teknolojisiyle ilgilenen şirketlerin sayısı artarken, blockchain alanına yönelik yasal hizmet isteyen şirketlerin de sayısı artacak. Şirketler, blok zinciriyle finansal teknoloji projelerini başlatırken, karşılaşabilecekleri yasal sorumluluklar konusunda bir bilene danışmak isteyecek. Bu noktada da blockchain teknolojileri ve yasal mevzuatları konusunda kendini geliştirmiş avukatlara ihtiyaç duyulacak.

Blockchain Tasarımcısı

Şirketler, blockchain’ i kullamaya başladıklarında bunu web siteleri aracılığıyla müşterileriyle paylaşmak isteyecek, blockchain’le yaşadıkları yeniliği sayfalarına da yansıtmaya çalışacaklar. İçerik, operasyon ve pazarlama ekipleriyle etkin bir şekilde iletişim kurabilen, Sketch, PS ve Figma programlarına hakim bir kullanıcı arabirimi tasarımcısı bu iş için aranan kişi olacak.

Blockchain Mühendisi

Blockchain teknolojilerini kullanan şirketler için dijital çözümler oluşturmaktan ve uygulamaktan sorumlu olan blockchain mühendislerinin, çalıştığı şirketlerin teknoloji ihtiyaçlarını sürekli incelemeleri gerekecek. Bu çalışma sürecinde ise bir blockchain mühendisinden; Hyperledger Fabric, Ripple, Solidity, Python, bitcoin, Oracle Identity ve erişim yönetimi çözümlerinde yüksek düzeyde uzmanlığa sahip olması beklenecek.

Blockchain’in hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan bu 7 mesleğe, teknoloji gelişmeye devam ettikçe yenileri eklenecek gibi duruyor. Dünyadaki gelişmelere duyarsız kalmadan takipte kalman kariyer yolculuğunda bir adım önde olmanı sağlayacak.