Li&Fung iki yıldır tüm ofislerinde standart eğitim faaliyetleri yürütmek amacıyla e-öğrenme uygulamalarına başladı. Türkiye İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Eda Çepni, teknik ve yabancı dil içerikli e-öğrenme modüllerine çok önemsedikleri sürdürülebilirlik konusu da ilave ettiklerini belirtiyor. Çepni, üst düzey yöneticiler içinse Stanford ve Hong Kong Üniversitesi işbirliğiyle Liderlik Programı başlattıklarını söylüyor.

Tedarik zinciri yönerimi firması Li&Fung’un 300 ofis ve 28 bin çalışanı var. Şirketin İstanbul ofisi ise bu organizasyonun 10 merkez ofisten biri ve İstanbul Hub’a bağlı 445 kişi görev yapıyor. Ofiste ev tekstili, cam, seramik eşya tedariği yapan birimler, lojistik, İnsan Kaynakları, finans ve muhasebe, bilgi sistemleri, kurumsal hizmetler ve sosyal uygunluk bölümlerini içine alan destek hizmetler bölümleri yer alıyor. Li&Fung Türkiye İnsan Kaynakları ekibi; Portekiz, Fas, Mısır ve Ürdün’deki İK politikalarının sorumluluğunu yürütüyor. Şirketin Türkiye İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Eda Çepni, yürüttükleri İK süreçleri ve kapsamlı eğitim çalışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

 

İK bölümünüz ne zaman kuruldu ve kaç kişilik bir ekibiniz var?

İK bölümümüz bugünkü yapısına 2002 yılında kavuştu. Altı kişilik bir ekibimiz var. Ücret ve yan haklar, işe alım, eğitim ve gelişim, performans değerlendirme, çalışan ilişkileri İK bölümümüzün sorumluluğunda olan süreçler. İki arkadaşımız ücret ve yan haklar, bütçe ve raporlamadan sorumlu, üç arkadaşımız ise işe alım, eğitim, performans yönetimi ve çalışan ilişkileri görevlerini yürütüyor.

 

İşe alım süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Adaylar hangi aşamalardan geçiyor?

İşe alım sürecimiz öncelikle departman ya da bölüm müdürünün talebiyle başlıyor. İhtiyaç duyulan özellikler doğrultusunda önce kendiözgeçmiş bankamızı araştırıyoruz. Ayrıca referans olarak direkt insan kaynaklarıyla paylaşılan güncel özgeçmişler de bize yardımcı oluyor. İşe alım sürecinde Kariyer.net’ten destek alıyoruz. Kriterlerimize uygun adaylarla öncelikle İnsan Kaynakları olarak görüşüyor, şirketimizve pozisyon hakkında detaylı bilgi veriyoruz. Adayın iş tecrübesi ve nitelikleri aranan pozisyona uygun ise adayı, departman müdürü ve bölüm müdürüyle tanıştırıyoruz. Nihai kararı verecek olan bölüm müdürleri olduğu için onlarla yorumlarımızı paylaşıp tercihleri doğrultusunda iş teklifi edeceğimiz adayı belirliyoruz. Referans kontrollerini yaptıktan sonra resmi iş teklifimizi yapıyoruz. Aday işe başladığı hafta bir seri oryantasyondan geçiyor. Oryantasyonu biten arkadaşlarımız bölümlerindeki yerlerini alıyorlar.

 

En çok hangi pozisyon için işe alım yapıyor ve adaylarda hangi özellik ve yetkinliklere dikkat ediyorsunuz?

En çok tekstille ilgili müşteri temsilciliği ve kalite departmanları için eleman arayışımız oluyor. Hizmet verdiğimiz müşterinin ihtiyaçlarına göre değişen özelliklerde arayışlarımız olsa da sözlü ve yazılı iletişim becerisi, problem çözme, stres altında zamanında görevini yerine getirebilme olmazsa olmaz yetkinliklerimizden. Uluslararası bir ortamda, dünya markaları için çalıştığımız için iyi İngilizce bilgisi de öncelikli bizim için.

 

Terfi süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz, uluslararası ne gibi terfi imkanlarınız var?

Şirket içinde geleceğin yöneticilerini yetiştirmek için tasarlanmış Yönetici Geliştirme  programımız var. Uzun ve titiz bir eleme sürecinden geçen, en az üç sene iş deneyimli adaylar, uluslararası bir yıllık yoğun eğitim ve staj sürecinden sonra ihtiyaç duyulan herhangi bir Li&Fung ofisinde orta düzey yönetici olarak göreve başlayıp beş sene içinde üst düzey yöneticilik pozisyonlarına gelebiliyorlar. Bunun dışında terfi süreçlerimiz çalışanların performansı ile doğru orantılı olarak yürütülüyor.

 

Türkiye’den yönetici geliştirme programınıza yılda kaç kişi seçiliyor?  Seçim kıstaslarınız neler oluyor?

Bunun için belirli bir kota yok. Programın amacı uluslararası kariyer yapmak isteyen, vizyon sahibi, gelişmeye açık genç liderler yetiştirmek. Bu amaca uygun, en az üç sene iş tecrübesi olan herkese program açık. Detaylı, bir kaç ay süren bir seçim süreci var. Dil ve genel yetenek testleri, vaka çalışmaları, online ve yüz yüze mülakatlarla seçim yapılıyor.

 

Çalışanlarınıza ne gibi eğitim imkanları sunuyorsunuz?

Son iki senedir tüm Li&Fung ofislerinde standart eğitim faaliyetleri yürütmek amacıyla e-öğrenme uygulamalarına başlandı. Ağırlıklı olarak teknik ve yabancı dil içerikli e-öğrenme modüllerine şirketimiz için çok önemli olan sürdürülebilirlik konuları da ilave edildi. Bunların yanı sıra Harvard ile e-öğrenme yönetici eğitimleri için de işbirliğimiz devam ediyor. Bunun dışında kendini geliştirmek ve ilerlemek için İngilizce öğrenmek isteyen çalışanlarımızın anlaşmalı üç eğitim firmasından eğitim almalarını destekliyor ve gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Üst düzey yöneticilerimiz için ise değişen piyasa koşullarına uyum ve yönetim becerilerini geliştirmeye yönelik Stanford ve Hong Kong Üniversitesi işbirliğiyle Liderlik Programı uygulanıyor. Bu programın üst düzey yönetim tarafından 2013 senesi sonunda tamamlanmasının ardından, orta düzey yöneticilerin de katılımı sağlanacak. Eğitici eğitimi alan gönüllerimiz, düzenledikleri seminerlerle teknik bilgilerini ve farklı alanlardaki birikimlerini diğer çalışma arkadaşlarımıza aktarıyorlar. İnsan Kaynakları ekibi olarak bizler, koçluk, sunum teknikleri, müzakere teknikleri ve kuşakları anlama eğitimlerini veriyoruz. Eğitimlerimizi genel olarak şirketimizdeki konferans salonunda gerçekleştiriyoruz. Sadece teknik ya da kişisel gelişim konularında değil, işin uzmanından, hayata dair sağlıktan hukuğa, spordan güzelliğe kadar pek çok konuda 2 – 3 saatlik seminerler düzenliyoruz.

 

Liderlik ve yönetici geliştirme eğitimleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şirketimiz her zaman yöneticileri için gelişim programlarına önem verdi. Bu projeye yaklaşık üç sene kadar önce başlandı. Proje sadece eğitim almalarına yönelik değil, değişik ülke ve kültürlerden çalışanların bir araya gelerek, Pazarlama, Çapraz Satış, En iyi hizmet veren şirket olma, Parekendecilik, Sürdürülebilirlik, İmalatçı yönetimi ve IT sistemleri gibi konularda projeler hazırlayıp sunmalarına da olanak verdi.

 

Ne zamandır Li&Fung Türkiye’de görev yapıyorsunuz?

1995 yılından bu yana Li&Fung bünyesinde çalışıyorum. 1998 yılına kadar Finans, İdari İşler ve İK fonksiyonlarını birlikte yürüttüm. Büyüyen yapımızda 1998 yılında finansı, 2002’de idari işleri başka arkadaşlara devredip sadece insan kaynakları fonksiyonunu yönetmeye başladım. 1998 yılındaki yapılanma sürecinde fonksiyonları ayırma kararı aldık ve İK ya da finansla muhasebeyi seçmem istendi. İnsan Kaynakları bölümünü seçtim ve hayatımı şekillendiren, sevdiğim işi yapmama olanak sağlayan çok doğru bir karar almış oldum. Europe Sourcing isimli şirket, 2000 yılında bünyemizde katıldı ve sonrasında beş satın alma ve birleşme projesinde bizzat İK ayağını yürütmek üzere görev aldım. Geçtiğimiz 13 yılda satın alma ve birleşmeler konusunda uzmanlaştım diyebilirim.