Bol bol fotokopi çektirilen, getir görür işlerinin yaptırıldığı stajlar artık çok eskilerde kaldı. Üniversite ve sanayi işbirliğinin artmasıyla yetenek savaşları hız kazandı. İş başvuruları da özellikle yeni mezun alımlarında artık daha çok staj veya yetenek programlarına kayma eğilimi gösteriyor.

Üniversitede okuyorsunuz ya da yeni mezun oldunuz. Hangisi olursa olsun bir an önce çalışma hayatına atılmak ve doğru yerde profesyonel kariyerinize başlamak istiyorsunuz. Üniversite ve sanayi işbirliğinin artmasıyla artık stajın fotokopi çekmekten ibaret olduğu günler eskide kaldı. Yetenek savaşlarının giderek hız kazandığı bugünlerde birçok şirket, yetenekleri mezun olur olmaz bünyesine katabilmek için stajı da kapsayan yetenek programları düzenliyor.

Bu tür programlarda adaylar yarışma ya da proje sunumu gibi değerlendirme süreçlerinin ardından kampa alınıyor. Yapılan değerlendirmeler sonrası staj, eğitim ve daha sonrasında da tam zamanlı işe alım süreci başlıyor.
İşte staj ve yetenek programlarına girerek profesyonel iş hayatına başlamak isteyen öğrencilerin ve yeni mezunların yapması gereken 4 madde:

1- Fırsatlara açık olun
Eğer amacınız doğru bir şirkette, hayal ettiğiniz bir pozisyonda kariyerinize başlamaksa fırsatlara açık olun. Çalışmak istediğiniz firmaları takip listenize alın ve firmaların iş ilanlarına, web sitesine, sosyal medya hesaplarına bakarak yetenek – staj programlarını araştırın.

2- Profesyonellerle buluşun
Profesyonellerle buluşma etkinlikleri zihninizde yeni kapıların aralanması sağlar. Bu nedenle üniversitelerde sıklıkla duyuruları yapılan kariyer buluşmalarını takip edin ve profesyonellerden merak ettiklerinizi öğrenin.

3- Kariyer günlerini kaçırmayın
Birçok üniversitede güz ve bahar ayrında düzenlenen kariyer odaklı etkinlikleri takip edin. Bu tür etkinliklere gitmeden öce hangi kurumların katılacağını öğrenin, ilgilendiğiniz kurumları belirleyin ve sormak istediğiniz soruları hazırlayın.

4- Deneyimsizlik sorununu ortadan kaldırın
Deneyim eksikliği, iş bulma sürecinde hem yeni mezunların hem de üniversite öğrencilerinin karşısına en çok çıkan sorunların başında yer alıyor. Bu nedenle üniversitede okurken staj yapan, part-time çalışan, sivil toplum kuruluşlarında veya öğrenci kulüplerinde görev alan adaylar büyük bir avantaj elde ediyor. Bu tür çalışmalar sorumluluk alabilen adayların bireysel marka algıları da olumlu yönde değişiyor.

gorsel2

Yeni mezunlar ve öğrenciler için program düzenleyen firmalardan bazıları:

Hayat Kimya, staj programı “Hayat’ı Keşfet”in bu yıl ikincisini düzenliyor. Program, üniversitelerin lisans 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kapsıyor. Programla, üniversite öğrencilerinin iş dünyasına hazırlığı ve potansiyeli yüksek üniversite öğrencilerinin kariyerlerine yön verecek deneyimler kazanması amaçlanıyor. Başvuru dönemi sonrasında farklı aşama ve görüşmeleri geçerek programa katılma fırsatı yakalayan 3.ve 4. sınıf öğrencileri, yaz döneminde 2 ay staj yapabiliyor. Temmuz – Eylül ayları arasında gerçekleşecek staj programında öğrencilerden danışmanları eşliğinde bir proje hazırlamaları bekleniyor ve stajlarını başarıyla tamamlayanlar, Hayat Kimya’da tam zamanlı çalışma şansına sahip oluyor.

– BimSA, bilişim sektörüne adım atmak ve bu alanda kariyer yapmak isteyen genç yeteneklere fırsat sunuyor. BimSA, Sabancı Üniversitesi Kariyer ve Staj Ofisi ile başlattığı “BimSA Genç Yetenek Programı” ile Sabancı Üniversitesi öğrencilerine BimSA’da part-time çalışma fırsatı sunuyor. Programın diğer ünversitelerde de uygulanması amaçlanıyor.

BSH Grubu, Generation BSH Programı ile kariyer fırsatı sunuyor. BSH Grubu, her yıl Nisan ayının son haftası yeni Generation BSH adayları ile bir araya geliyor. Etkinliğin sonunda staj programına katılmak isteyen öğrenciler, staj programlarına dahil ediyor.

Ford Otosan’ın Koç Holding’in Ülkem İçin projesi kapsamında, Uçan Süpürge ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesi, 81 ilde 81 lisede eğitim gören kız öğrenciler mühendis olma yolunda teşvik ediyor. İki yıl boyunca farkındalık eğitimleri ile sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğinin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından beş yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek. Proje sonunda üniversitelerde mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere, Ford Otosan’da staj imkanı da sunulacak.

Coca-Cola iki farklı staj programı uygulanıyor. Bir yıl süren uzun dönemli staj programı Career Express 365’te öğrenciler Pazarlama, Finans, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, IT gibi çeşitli departmanlarda çalışabiliyor. Bir ay süren Career Express ZIP’te ise öğrenciler İstanbul ofisindeki operasyonların nasıl yönetildiğini gerçek vakalar üzerinden deneyimleme şansını yakalıyor.
Öğrencilere ve yeni mezunlara staj – yetenek programları ile yarışmalar düzenleyen birçok firma bulunuyor. Daha fazla kariyer fırsatı hakkında bilgi sahibi olmak için Kariyer Kampüste’yi takipte kalın…