Gelecek vadeden dijital meslekler

Uzun bir süredir dijital topluma doğru dönüşüm devam ediyor. Özellikle COVID-19 pandemisi bu dönüşümü giderek hızlandırdı. Dünyanın dönüşmesiyle birlikte, şirketler de yeni teknolojilerde uzmanlığa sahip yetenek arayışına girdi. Peki, hangi gelecek vadeden dijital meslekler iş hayatında öne çıkıyor?

İş hayatında dijital dönüşüm giderek hızlanırken, yeni meslekler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Günümüzde hem mevcut pozisyonlar dijital dönüşüme uğruyor hem de yepyeni dijital meslekler ortaya çıkıyor.

2000’li yıllarla birlikte meslekleri dijitalleştirme fikri ortaya çıktı. Bu fikir, çalışma biçimlerinin değiştirilmesini, sonuç olarak da bir teknolojik devrimi öngörüyordu. Günümüzde kullandığımız yapay zekâ, büyük veri, nesnelerin interneti, blok zincir ve 5G gibi teknolojiler bu fikri haklı çıkardı. Mevcut şirketler ayakta kalabilmek için iş kültürünü ve operasyonel süreçlerini değiştirmek zorunda kaldı.

Robotizasyon, otomasyon, sanallaştırma, bağlanabilirlik gibi teknolojiler ve hepsinden öte, tüm bu teknolojilerin birleşmesi, son derece karmaşık bir iş piyasası yarattı. Tüm bunlar, şirketlerin, çalışanlarından; oyunda kalmak ve onlara bu yeni dijital dünyada avantaj sağlamak için dijital yetkinliklere sahip olmalarını giderek daha fazla talep ettiği anlamına geliyor.

Avrupa Mesleki Eğitimi Geliştirme Merkezi, yakın gelecekte Avrupa’daki açık iş pozisyonlarının yaklaşık %90’ının bir tür dijital uzmanlık gerektireceğini söylüyor. Peki, gelecek vadeden meslekler nelerdir? Yazımızın devamında en çok talep edilen bu meslekleri inceleyelim.

Gelecek vadeden dijital meslekler nelerdir?

Teknoloji şirketleri ve bunların yanı sıra dijital dönüşüme adapte olan bütün kuruluşlar, dijital çağın getirdiklerini yakından takip ediyor. Dönüşümün hayati önemini anlayan firmalar, çalışma biçimlerinde de değişikliğe gidiyor. Yeni çalışma yöntemlerinde, dijital beceriler büyük önem kazanmış durumda.

Dijital çağda ortaya çıkan yeni ve gelecek vadeden meslekler şu şekilde sıralanabilir;

Yapay Zekâ Mimarı

Önümüzdeki yıllarda hem işletmelerde hem de tüketicilerin günlük yaşamlarında yapay zekâ giderek daha önemli bir hal alacak. Bu nedenle birçok şirket, yapay zekâ destekli hizmetlere ve ürünlere olan bu talebi karşılamak için yeni yetenekler arıyor. Bu mesleği icra edeceklerin, yapay zekâ entegrasyonu için makine öğrenimi tecrübesine ve veri analitiği bilgisine ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.

İş Zekâsı Analisti

Geleceğin meslekleri arasında yer alan iş zekâsı analisti, veri toplama ve veriyi anlamaya yönelik bir bölüm. Bu iş, şirketlerin karar vermek için toplanan verileri analiz etmeyi ve buna dayanarak yeni çözümler getirmeyi içeriyor. İş zekâsı analistlerinin veri tabanları, analitik araçlar ve rapor üretimi konusunda bilgi sahibi olması bekleniyor.

Bulut Mimarı

Bulut mimarları, şirketlerin bulut bilişim stratejisini denetler ve bulut tabanlı uygulamaları yöneterek desteklerler. Bu çalışanlar; sunucular, depolama platformları, bağlantı ve yazılımla ilgili her şeyden sorumludur. Bulut mimarından, çeşitli işletim sistemlerini kapsamlı şekilde anlaması, ağ oluşturma, programlama ve güvenlik konusunda uzman olması beklenir.

Veri Uzmanı

Gelecekteki meslekler denilince akla ilk gelenlerden biri de veri uzmanlarıdır. Şirketler dijitalleşmeyle birlikte her zamankinden çok daha fazla veri depoluyor. Veri uzmanları ise hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış verileri sınıflandırır ve analiz eder. Bu uzmanların veri analizinin yanı sıra programlama konusunda deneyim ve bilgi sahibi olması beklenir. Ayrıca şirketi riske atmadan değerli verileri de kullanma becerisine sahip olmaları gerekir.

Web Geliştiricisi

Gelecek vadeden bölümler arasında hiç şüphesiz ki internet ve programlama yer alır. Yazılımcı olarak da bilinen web geliştiricileri; yazılım sistemlerini tasarlar, kurar, geliştir, test eder ve bakımını yapar. Bu çalışanlardan C#, C ++, HTML, Java, Microsoft .NET ve SQL Server gibi birçok programlama dilini bilmesi beklenir. Web geliştiricilerinden ayrıca mobil uygulamalar tasarlama ve kodlama işlerini de yapması beklenir.

Dijital Tasarım ve Veri Görselleştirme

Tüm internet sitelerinin, mobil uygulamaların ve dijital hizmetlerin ortak noktası kullanıcı arayüzüdür. Etkili ve dinamik arayüzler oluşturma becerisine sahip tasarımcılar, birçok teknoloji şirketi tarafından talep görür. Bu tasarımcılar arayüzün yanı sıra karmaşık verileri görselleştirme işini de üstlenirler. Veri görselleştirme, kıdemli liderlerin verilerden değerli içgörüler elde etmesi için yararlıdır.

Dijital Pazarlama

Özellikle teknoloji şirketleri, hizmetlerini ve ortaya çıkardıkları ürünlerini tanıtmak için dijital pazarlamaya yönelir. En geniş ağ yelpazesinden yatırımın karşılığını en iyi şekilde nasıl alacağını anlamak burada anahtar olacaktır.

Dijital pazarlamacılar için talep edilen beceriler şunları içerir:

  • Dijital pazarlama araçları
  • Analitik araçlar
  • İçerik pazarlama
  • SEO
  • UX (Kullanıcı Deneyimi Tasarımı)
  • Sosyal medya pazarlamacılığı

Sosyal medya uzmanı

Geleceğin dijital meslekleri arasında yer alan bir diğer meslek ise sosyal medya uzmanlarıdır. Günümüzde en iyi halkla ilişkiler yöntemleri sosyal medya aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Sayısız sosyal medya platformu, şirketlerin müşterilerle doğrudan iletişim halinde kalmasını sağlar. Aynı zamanda reklamcılık anlamında da sosyal medya, günümüzde en çok tercih edilen kanallardan biridir. Bu sebeple birçok şirket sosyal medya uzmanı istihdam eder.

Daha önce görmedikleri bir şey göster

İşverenler, bir düzine benzer nitelikteki aday içerisinden karar vermek zorunda kaldıklarında, adayın ekibe benzersiz bir katkıda bulunmasını önemser. Bu sebeple yukarıda bahsi geçenlerin ne kadarında deneyim kazanabilirsen, bu seni o kadar öne çıkaracaktır.

İşverenler bir personel ararken, esas işin yanı sıra yan becerilere de bakar. Bu sebeple bir seçim yaparken, diğerleri hakkında da bilgi sahibi olman önemli. Dijital dönüşüm içerisinde öne çıkan bu mesleklerden herhangi birine yönelmen, gelecekte sana iyi bir kariyer sağlayabilir.

Kaynak: Iberdrola Digital Skills Global