ING Bank Türkiye İK’sı, değişim sürecini hızlı ve etkin gerçekleştirmek adına ortak hedefler çerçevesinde çalışmalar yaptı. Her üniteden ve şubeden toplamda 325 marka elçisi seçildi ve marka değişim sürecinin tabana yayılarak örgütlenmesi hedeflendi. Şimdi de İK uygulamalarının ING organizasyonu kapsamında en iyi uygulamalar liginde yer alması hedefleniyor.
 
Uluslararası en büyük finans kuruluşları arasında yer alan ING Grup, Asya, Amerika, Avrupa, Avustralya’da 50’yi aşkın ülkede, 85 milyon müşterisi ve 125 bin çalışanıyla hizmet veriyor. 24 Aralık 2007 tarihinde satış işlemleri tamamlanarak Oyak Bank ING Grup çatısı altına girdi. ING’nin Oyak Bank’ı satın aldığı süreci takiben Haziran 2008’de İnsan Kaynakları Grup Müdürü olarak göreve başlayan Şule Taray Tanju, önceliklebaşarı kültürünün yerleştirilmesi ve geliştirilmesi için çeşitli performans ve yetenek yönetim araçlarının hazırlanması ve iş kollarıyla birlikte uygulanması yönünde projelere öncelik verdi. Şule Taray Tanju’dan değişim süreçlerinde İK olarak üstlendikleri görevler ve yeni dönem İK çalışmaları hakkında bilgi aldık.
 
 
Oyak Bank- ING Bank değişim sürecinde İK olarak nelere dikkat ettiniz, ne gibi çalışmalar yaptınız?
Bankamızda değişim sürecini hızlı ve etkin gerçekleştirmek adına tüm ünitelerin ortak hedefleri çerçevesinde çalışmalar yapıldı. İK’nın da desteğiyle her üniteden ve şubeden marka elçileri seçildi. Toplamda 325 kişi marka elçisi olarak görevlendirildi ve marka değişim sürecinin tabana yayılarak örgütlenmesi hedeflendi. Söz konusu elçilerin öncelikli görevleri ING Bank markasını güçlü, tutarlı ve cazip bir marka haline getirmekti. Ayrıca marka elçilerinin görevleri marka değerlerimiz olarak kabul ettiğimiz; kararlı, duyarlı, ulaşılabilir, akıllıca davranan bir marka olarak algılanmasını sağlamak üzere genel müdürlükle şubeler arasındaki süreçleri yönlendirmek, marka değişiminin kurum içinde pozitif olarak algılanmasına aracılık etmek, marka değerini ve bilincini güçlendirecek her türlü önerinin iletilmesini sağlamak olarak belirlendi.
 
Şirketinizin merkez dışında yapılanmalarından, şubelerinden bahseder misiniz?
Bankamız, genel müdürlük binası dışında toplam 70 ilde 360 şubeyle müşterilerimize kaliteli hizmet anlayışıyla hizmet veriyor. Bunun haricinde 10 adet bölge müdürlüğümüz var. Şubelerimiz bağlı bulundukları bölgelerle birlikte koordineli çalışıyor. 8 adet şubemiz kurumsal merkez olarak çalışıyor, 2 adet yurtdışı şubemiz bulunuyor.
 
İK Departmanının kendi içinde görev ayrımları var mı?
İnsan Kaynakları departmanımız, Ücretlendirme ve Bilgi Yönetimi, Kariyer Yönetimi ve Gelişim ve Performans Yönetim olarak üç bölümden oluşuyor.
 
İşe alımda her adayın mutlaka geçtiği aşamalar neler?
Üç yıl ve altı deneyimi olan tüm adaylarımız genel yetenek sınavına giriyor. Bu sınava ek olarak güvenlik kadrolarında detay algılama sınavı ve müdür altı kadrolardaysa kişilik envanteri uygulaması yapılıyor. Ayrıca sınavı geçen tüm adaylarımızla yetkinlik bazlı İK ve iş kolu mülakatları gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra, pozisyonun niteliğine göre (MT ve Müfettiş yardımcılığı gibi) İngilizce dil bilgisi sınavı uygulanıyor.
 
Oryantasyon eğitiminiz kaç gün sürüyor?
Aramıza katılan her çalışma arkadaşımız bir gün süren ve bankamızın ve İK politikalarının tanıtımının yapıldığı “ING Bank’a Merhaba” eğitimine katılıyor. Bunun dışında deneyimsiz olan arkadaşlarımız temel bankacılık eğitimine katılıyorlar.
 
Çalışanlarınıza sunduğunuz eğitim imkanlarından bahseder misiniz?
Çalışanlarımıza temel bankacılık eğitimleri yanı sıra mesleki gelişimlerini destekleyecek teknik ve beceri yetkinlikleri eğitimleri veriliyor.  Sınıf eğitimleri yanı sıra “e-learning” eğitim programlarımızdan tüm organizasyon yararlanıyor.
 
Çalışanlarınızın eğitim ihtiyaçlarını nasıl tespit ediyorsunuz?
İş kolu ve pozisyonlara göre kademeli standart teknik eğitimler planlanıyor ve çalışanların banka teknik eğitimleri potansiyel terfi ve atamalarıyla birlikte programlanıyor. Teknik eğitimler yanı sıra çalışanlar çeşitli mesleki ve beceri geliştirme amaçlı eğitim programlarından seçmeli olarak eğitim talep edebiliyor veya yöneticisi tarafından öneriliyor. Gelen taleplere göre eğitim programları yıl içersinde karşılanıyor. Performans değerlendirmelerine göre gelişim alanları belirlenen çalışanlara İK gelişim ve performans yönetimi bölümünün önerileriyle birebir veya atölye çalışmaları şeklinde gelişim programları hayata geçiriliyor.
 
En çok hangi alanlarda eğitimler gerçekleştiriyorsunuz?
Sürekli teknik eğitimler olmak üzere, satış ekiplerinin performansını geliştirici eğitimler gerçekleştiriliyor. 
 
Hangi operasyonlar outsource edilmiş durumda, hangilerini kendiniz yürütüyorsunuz?
Şimdiye dek “Grup Nakil Merkezi” hizmetleri dışarıdan hizmet alınarak desteklendi. Buna karşın, bugünlerde şubelerimiz için temizlik, genel müdürlük binamız için teknik hizmetlerle ilgili konularda dışarıdan hizmet alınması adına çalışmalar devam ediliyor.
 
İK danışmanlığı alıyor musunuz?
Evet, seçme ve yerleştirme konusunda İK danışmanlığı alıyoruz. Üst düzey yönetici alımı ve Müşteri İletişim Merkezi için alımlarla ilgili olarak profesyonel firmalardan destek alıyoruz.
 
Nasıl bir performans değerlendirme sistemi uyguluyorsunuz?
Yetkinliklerin, iş sonuçlarının ölçüldüğü ayrıca kişilerin hem iş hem de kişisel gelişim alanlarında yeni projeler ürettikleri ve bu üç farklı alanda puanlandıkları ve gelişim planlarının çıkarıldığı bir performans ölçüm sistemi kullanıyoruz.
 
 
Bankacılık alanında kariyer yapmak isteyenlerin sahip olması gerektiğini düşündüğünüz başlıca özellikler neler?
Bankacılık alanında bir kariyeri hedefleyen gençler temelde sabırlı, soğukkanlı, ileri görüşlü, hızlı ve beklenmedik değişimlere uyum gösterebilen ve ekip çalışmasına yatkın özellikleri kuvvetli olmalı. Bu temel özelliklerin yanı sıra başarılı bir kariyer hikayesi için yaptığı ve sorumlu olduğu işte farklılık yaratan ve sürekli kişisel gelişmeyi hedeflemeliler.
 
Stajyer alımlarınızı ne zaman yapıyorsunuz?
Mayıs ayı içinde stajyer başvuruları kabul ediliyor. Haziran ayında ihtiyacı olan bölümlerimize ve şubelerimize yönlendiriliyor.
 
Staj sürecinizden, stajyer sayınızdan kısaca bahseder misiniz?
Staj süresi staj zorunluluğuna göre değişmekle birlikte, ticaret lisesi için tüm öğretim yılını kapsayabiliyor, üniversite stajlarında ise 1–2 ay arası değişiklik gösterebiliyor. Zorunlu staj programı içerinde yaklaşık 130 ve genç yetenek kariyer akademisi çalışmaları kapsamında 40 olmak üzere toplam 170 öğrenciye staj imkanı sağlıyoruz.  
 
ING Young Talents Trophy Practica nasıl ortaya çıktı? Yarışma sürecinden ve gençlerin ilgisinden kısaca bahseder misiniz?
 
ING Bank Türkiye İK Departmanı olarak ING Bank Kariyer Akademisi kapsamında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz birçok eğitim projesinin yanı sıra, genç yetenekleri markalaşma çerçevesinde düşündürtmek amacıyla “ING Practica Yaratıcılık Atölyesi” başlıklı bir yarışma tasarladık. Geçen Mart ayından başlayarak 3 ay boyunca Türkiye genelinde toplam 14 üniversiteyi ziyaret ettik. Üç ay boyunca her üniversite önce kendi içerisinde yarışarak kendi birincilerini belirledi. 4-7 kişilik ekiplerden oluşan 14 grup, ING Bank Türkiye İK Departmanıyla işbirliği içerisinde projelerini geliştirdi. 3–4 Temmuz 2009 tarihlerinde bütün ekipler, teknoloji ve bireysel bankacılık ürünleri konularında yaratıcı çözümler sunan projelerini çeşitli workshop çalışmaları ile geliştirerek Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Kampüs’ünde yarıştı. Bu yarışma, ING’nin global vizyonu doğrultusunda, müşteri memnuniyetini ön plana çıkaracak bir anlayışla, kullanımı kolay, dinamik ve müşteri odaklı ürünleri sunma hedefine uygun olarak tasarlandı. ING Bank genç yetenekler havuzuna yeni ve başarılı gençlerin dahil olmasını sağlamayı amaçladığımız bu projede, ING’nin bireysel bankacılık alanındaki öncü rolüne uygun, yaratıcı projeler ortaya koyan üniversite öğrencilerine bankamızda staj imkanı tanıdık.
 
Kurum kültürünüzü nasıl tanımlarsınız?
ING Grubu tarafından tanımlanan iş ilkeleri çerçevesinde kurum kültürümüzü oluşturan prensipler çerçevesinde başta uyum, eğitim olmak üzere çalışanlarımızın global ING kültürüyle paralel bir anlayış çerçevesinde hareket etmeleri doğrultusunda kurum içinde eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Kurum kültürümüzü oluşturan iş ilkelerine sahibiz. Kurumsal etik ve dürüstlük bizim için vazgeçilmezdir. Ortalamanın üzerinde bir getiri sağlamayı hedefleriz. Açık sözlü ve şeffafız. Sürdürülebilir büyümeyi destekler ve insan haklarına saygı duyarız. Birbirimize saygı gösteririz. İçinde faaliyet gösterdiğimiz toplumların bir parçası oluruz.
 
Şule Taray Tanju’yla özel…
 
 
Ne zamandır ING Bank’ta görev yapıyorsunuz?
ING’nin bankamızı satın aldığı süreci takiben Haziran 2008’de İnsan Kaynakları Grup Müdürü olarak göreve başladım.
 
Göreve başladığınızda ilk ilgilendiğiniz, öncelik verdiğiniz konu ne oldu?
İnsan Kaynakları olarak ilk öncelik verdiğimiz konu ING’nin “Kazanan Başarı Kültürü” hedefleri doğrultusunda bankanın pazar payının arttırılması ve temel iş sonuçlarına etki edecek performans yönetiminin hayata geçirilmesi oldu. Başarı kültürünün yerleştirilmesi ve geliştirilmesi için çeşitli performans ve yetenek yönetim araçlarının hazırlanması ve iş kolları ile birlikte uygulanması yönünde projelere öncelik verildi. Bu projelerin hayata geçirilmesi için insan kaynakları gurubunun yetkinliklerinin artırılmasına ve yeni know-how ile yapılanması sağlandı.
 
Yakın dönemdeki İK’ya yönelik projelerinizden bahseder misiniz?
Performans Yönetim araçlarının hayata geçirilmesi ile birlikte, yetenek geliştirme ve yönetim programları ve bunlara bağlı olarak ücret ve yan hakların uyumunun sağlanması ile ilgili projeler hayata geçiyor. Bu projelerin ING organizasyonu kapsamında “ en iyi uygulamalar” liginde yer almasını hedefliyoruz.  
 
Neden İK alanında çalışmayı seçtiniz?
Daha önce yaklaşık 16 yıl banka sektöründe kurumsal pazarlama alanında çalıştım. İK alanında yönetim danışmanlığı yaptım. İK alanında ilk defa icradan sorumlu yönetici olarak ING Bank’ta görev yapıyorum. Bu alanda çalışmayı hedeflememde beni en çok motive eden, ING gibi uluslararası bir kurumda İK fonksiyonun yalnızca bir personel yönetimi olarak değil aynı zamanda stratejik bir iş kolu olarak konumlandırılması. Bankanın sürdürülebilir iş sonuçlarına çalışanların yaratması gereken katkıyı geliştirmek ve marka değerini artırmanın doğru İnsan Kaynakları politikalarından oluştuğunu ispatlayan bir misyon üstlenmenin heyecanı bu kararımın temelini oluşturuyor.
 
Mülakatlar için özel bir sorunuz var mı?
Mülakatlarda her seviyede sorduğum soru: Çalışacağınız kuruma katkılarınız en çok hangi alanda olacak? Sizi işe almazsak biz ne kaybederiz?
 
İşinizle ilgili en sevdiğiniz şey nedir?
Kişisel gelişime büyük katkıda bulunduğuna inandığım çok sayıda kişi ve kuruluşla interaktif ilişki kurma fırsatı.  
 
İşinizle ilgili sizi çok etkileyen bir anınızı paylaşır mısınız?
Uluslararası çalıştığım bir kurumda işimle ilgili hedeflerimi beklenen süreden daha kısa zamanda tüm ülkelerin pazarlama ekiplerinden daha başarılı sonuçlandırdığımda bana verilen ödülün anlamı büyük oldu. Uluslararası rekabetçi bir platformda kendini başarılı hissetmenin ve “başardım” hissini yaşamının anı çok kıymetli olmuştu. 
 
 
Rakamlarla ING Bank
 
ING Bank Türkiye çalışan sayısı: 6170.
 
ING Bank Türkiye İK departmanında 36 kişi çalışıyor.
 
2008 yılında toplamda 707 kişi işe alındı.
 
2008 yılı sonunda gerçekleşen eğitim saati 244.750.
 
70 ilde 360 şube ile hizmet veriliyor
 
10 bölge müdürlüğü ve 2 adet yurt dışı şubesi bulunuyor.
 
Staj süresi 1–2 ay arası değişiklik gösterebiliyor.
 
Toplamda170 öğrenciye staj imkanı sağlanıyor.