Yaklaşan bir iş görüşmen var ve sana hangi sorular sorulacağını merak mı ediyorsun? Sektöre ve pozisyona göre sorular değişse de genel olarak adaylara bazı ortak sorular da sorulur. İşte, iş görüşmesinde sorulan sorular!

İş görüşmesinde sorulacak soruları inceleyip, soruların cevaplarına hazırlanman hem stresini azaltır hem de daha etkili cevaplar vermeni sağlar. Böylece adaylar arasından öne çıkmak için de şansın artar.

Bir iş görüşmesinde işverenlerin sorması muhtemel iş görüşmesi sorularını senin için derledik. Cevapları işine, yeteneklerine uyarlamanda fayda var. Sana önerimiz cevapları ezberlemeden kedine uyarlaman ve mülakat anının bir provasını yapman. Yazılı bir metne bağlı kalmaya çabalarsan, bir bölümü unuttuğunda görüşmede panik yaşayabilirsin ve konuşman doğallıktan uzaklaşabilir.

İş görüşmesi soruları

Kendinizden bahseder misiniz?

Bu muhtemelen sorulacak ilk sorulardan biri. Kendini ve neden bu pozisyon için ideal bir aday olduğunu anlatman gerekiyor. Kendinle ilgili soruları çok fazla veya çok az kişisel bilgi vermeden yanıtlamaya çalışmalısın. Eğitimin, deneyimlerin, seni nelerin motive ettiği gibi konulara kısaca değinebilirsin.

Sizi diğer adaylardan ayıran en önemli şey nedir?

Bir işe alım yöneticisi gerekli tüm niteliklere sahip olup olmadığını anlamak ister. İşe alınacak kişinin senin olman gerektiğini iyi bir nedenle ifade etmelisin.

Burada kendinden emin, kısa ve odaklanmış bir kişisel pazarlama konuşması yapman gerek. Adaydan beklenen kriterleri göz önünde bulundurarak, güçlü olduğun yanların altını çizebilirsin. Bu soru ayrıca görüşmeciye iş ve şirket hakkında bildiklerini göstermek için de sana fırsat verir. Bu noktada görüşme öncesinde şirketle ilgili detaylı bir araştırma yapmalısın. Bu araştırma; şirketin vizyonunu, alanınla ilgili konularda şirketin ne kadar iyi olduğunu analiz etmeyi kapsayabilir.

Deneyiminiz sizi bu role nasıl hazırladı?

İşverenler, önceki iş deneyimlerinin ve eğitim geçmişinin işe uygun olup olmadığını anlamak için bu soruyu sorar. Bu sorunun yanıtını hazırlarken, sahip olduğun yetkinliklerden görüşme yaptığın pozisyonla en alakalı olanları öne çıkarmalısın. Yetkinliklerin bir listesini yapabilirsin. Bunu yaparken STAR mülakat tekniğinden yararlanabilirsin.

İşinizden neden ayrıldınız/ayrılmak istiyorsunuz?

“Önceki işinizden neden ayrıldınız?” gibi bir soru da bir iş görüşmesinde sorulması en muhtemel sorulardan biri. Bu sorunun cevabını verirken, her zaman gerçekçi olamayabilirsin. Çünkü mevcut pozisyonunda/şirketinde olumsuz birtakım durumlar yaşıyor olabilirsin. Tüm detaylarıyla olmasa da genel hatlarıyla memnun olmadığın noktaları paylaşabilirsin. Önemli olan eski/mevcut çalışma arkadaşların ve şirketin hakkında sürekli olumsuz konuşmalar yapmaman. Aksi halde seni yeni tanıyan insanlara istemediğin olumsuz bir imaj çizebilirsin.

En güçlü ve geliştirilmesi gereken yanlarınız neler?

Bu, işverenlerin pozisyon için ne kadar nitelikli olduğunu belirlemek için sordukları sorulardan biridir. Bu soruyu yanıtlarken sadece anlatmak yerine örnekler vermek daha etkili olacaktır. Örneğin; çözüm odaklı olduğunu ifade ederken bunu gerçek bir hikaye üzerinden anlatman çok daha etkili ve akılda kalıcı olur.

Geliştirilmesi gereken yanlar sorusunu yanıtlarken, doğrudan işini etkilemeyen ancak iyileştirdiğinde işine katkı sağlayacak bir örnek verebilirsin. Burada önemli olan daha iyi olabileceğin alanları farkında olup olmadığını hissettirmek.

Stres ve baskıyla nasıl başa çıkarsınız?

Bu soru da yine bir örnek üzerinden cevaplandığında etkiyi daha da artıracaktır. Geçmiş deneyimlerinden örnekler vermek çok yerinde olacaktır. Eğer ilk iş görüşmense, eğitim ya da sosyal hayatından örnekler verebilirsin.

Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

Bu soru işe alınman durumun da “Şirkette uzun süre kalmayı planlıyor musun, kariyer hedeflerinle görüşme yaptığın pozisyon uyuşuyor mu?” gibi sorulara yanıt bulmak için sorulur. Cevabını işe ve şirkete odaklayarak, pozisyonun uzun vadeli hedeflerinle uyumlu olduğunu göstermelisin.

Maaş beklentiniz nedir?

Ve herkesin yanıtlamakta en çok zorlandığı o soru: Maaş beklentiniz nedir?

Parayla ilgili soruları yanıtlamak genel olarak zordur. “Ya işverenin ayırdığı bütçeden daha azını söylersem ya da aslında olumlu bulunan birçok nokta varken beklentimin çok üstünde bir miktar söyleyerek iş fırsatını kaçırırsam” ikileminde kalabilirsin.

Mevcutta/son işinde ne kadar maaş aldığının sorulması uygun olmasa da yeni işinden beklediğin maaş sorulabilir. Bu olası soruya hazırlıklı olmak için pozisyonunun sektör ortalamasını öğrenebilirsin. Seninle benzer pozisyonda çalışanlara sorabilir, Kariyer.net maaş sayfasını inceleyebilirsin. Ortalama miktarı öğrendikten sonra deneyimine, yaşam standardına göre bir skala belirlemesin. Aynı pozisyon için herkesin beklentisinin aynı olmayabileceğini de bilmelisin. Bazen iş/yaşam dengesi, sosyal/yan haklar vb. etmenler de adayların maaş beklentilerinde belirleyici olabiliyor. Tüm bunları düşünerek kendi önceliklerine göre bir maaş aralığı verebilirsin.

Kaynak: Link