sana fikir verecek 10 ipucu!

Bir iş görüşmesinin iyi geçtiğini nasıl anlarsın? İşe alınma şansının yüksek olup olmadığını anlamanın en iyi yolu nedir? İşte, sana fikir verecek 10 ipucu!

İş görüşmenin başarılı olup olmadığını belirlemene yardımcı olacak bazı işaretler olduğunu biliyor musun? İşte, ipuçları!

İşe ilginin sorulması

Mülakatı yapan kişinin sana işle veya başka nerede mülakat yaptığınla ilgili sorular sorması iyiye işarettir. Mülakatı yapan kişi seni işe almakla ilgilenmiyorsa, işe olan arzun veya diğer şirketlere olan ilgin pek önemli olmaz. İlgi alanlarınla ilgili sorulan sorular, görüşmecinin bir iş teklifini kabul edip etmeyeceğini düşündüğünü gösterir.

Ayrıntıların paylaşılması

Görüşmecinin işin özelliklerini ve bu roldeki bireyin günlük sorumluluklarını anlatması da iyiye işarettir. Bir görüşmeci, önemli ayrıntılara girmek için zaman ayırıyorsa yeteneklerin konusunda ikna olduğu söylenebilir. Mülakatı yapan kişi rol hakkında direkt senden bahsederse, örneğin;

“Her gün dijital pazarlama müdürüne rapor veriyor olacaksınız.” seni rol için düşündüğü söylenebilir.

Görüşme sırasında olumlu onay verilmesi

Görüşmeyi yapan kişi görüşme sırasında olumlu geri bildirim veriyorsa, doğru yoldasın demektir. Soruları cevaplarken görüşmecinin nasıl yanıt verdiğini dinle. “Bu kesinlikle doğru”, “Harika yanıt” veya “Evet, tam da aradığımız şey bu” gibi olumlu yanıtlar, görüşmecinin senden hoşlandığının ve başvurunu daha fazla dikkate alacağının temel göstergeleridir. Ne kadar olumlu geri bildirim alırsan, işe alım sürecinde ilerleme olasılığın da o kadar artar.

İkinci bir mülakat daveti yapılması

Mülakatın olumlu ilerlediğinin en basit göstergelerinden biri ikinci davettir; ancak bu noktada başka adayların da olabileceğini hiç unutmadan aynı özenle ikinci görüşmeye hazırlanmalısın.

Görüşmecinin “olumlu/güçlü” noktalara değinmesi

Görüşmeyi yapan kişi pozisyonun öne çıkan özelliklerini, şirket kültürünü ve orada çalışmayı neden sevdiğini anlatmak için biraz zaman harcıyorsa, bu da iyiye işarettir. Mülakatı yapan kişi, seni pozisyon için uygun görmese bu detaylara girmeyecektir. Bir başka iyi işaret: İşe alınsan ne zaman işe başlayabileceğinin sorulmasıdır.

Mülakatın 30 dakikadan uzun sürmesi

Görüşmeyi yapan kişi kaliteli sorular sormak, cevaplarını dinlemek ve seninle pozisyonun ayrıntılarını tartışmak için zaman harcıyorsa, olumlu bir işaret daha var demektir. Pozisyon hakkında kapsamlı bir fikir edindiğini düşünüyorsan ve görüşmen 30 dakikadan fazla sürdüyse, görüşmecinin seni işe almayı istediği söylenebilir.

İletişim bilgilerinin verilmesi

Mülakatı yapan kişinin sana bir kartvizit veya kendisine ulaşmak için bir e-posta, hatta bir cep telefonu numarası vermesi harika bir göstergedir. Bu fırsattan yararlanman lehine olacaktır. Cevabını merak ettiğin uygun bir soru sorabilir, işe olan ilgini anlatabilir veya sadece teşekkür amaçlı bir e-posta gönderebilirsin.

Görüşmecinin takip mesajına yanıt vermesi

Teşekkür notunu gönderdikten sonra, görüşmecinin seninle ne kadar süre sonra iletişime geçtiği önemlidir. Hızlı bir yanıt iyi haber olabilir, ancak mesajın tonuna da önemlidir.
Sıradan kısa bir cevap, doğru fikir vermeyecektir.

Maaş konusunun açılması

Çoğu görüşmeci, seni işe almak konusunda ciddi olmadıkça maaş tartışmasına girmez. Mevcut maaşın, geçmiş maaşın ve almayı umduğun maaş hakkında mülakat soruları da olumlu yönde fikir verebilir.

Personelle tanıştırılması

Ofiste mini bir tur atıp, personelle tanıştırıldıysan bu da ciddi bir olumlu ipucudur.

Kaynak: The Balance Careers