Firmalar işe alımda adayları değerlendirirken pek çok farklı mülakat yöntemi kullanıyor. Bu mülakat türleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, hazırlık yaparken nelere öncelik vermen gerektiği konusunda sana ciddi bir rehber olabilir. Başarılı bir mülakat süreci geçirmen adına seninle sık tercih edilen 6 mülakat tipini paylaşmıştık, sıra diğer mülakat çeşitlerinde…

Daha önce mutlaka bilmen ve hazırlanman gereken 6 farklı iş mülakatı türü hakkında bir yazı hazırlamıştık. Bu yazıda da farklı iş mülakatı tipleri hakında bilgi vermeye devam ediyoruz.

Panel mülakatları

Panel mülakatlarında aday görüşmenin yapılacağı yere işverenin hazırladığı komiteden önce girer ve kendini hazırlar. İşverenin topladığı bu komite, işe alım uzmanlarından oluşur ve senin stres veya birden fazla sorun ya da durumla nasıl baş edeceğini görmeye çalışır. Belli başlı sorularla seni sorgulayıp bu tür anlardaki tepkilerini ölçer. Tabii ki bu durum senin zor olacak. Bir aday olarak yapman gereken komitedeki kilit kişilere odaklanıp onların tepkilerini kontrol etmek. Şunu da unutma ki, karşındaki kişiyle konuşmanız sırasında göz teması kurmak bu tür mülakatlarda çok önemlidir.

Durum veya performans mülakatları

Bu iş görüşmesi türünde adayda görülmek istenen, iş yaparken belli fonksiyonların nasıl kullandığıdır. Adayların sahip oldukları yetenekler temel alınarak soyut bir durum ya da problem yaratılır ve adaylardan bunları çözmeleri istenir. Çözümüne göre de hakkında değerlendirmelerde bulunulur. Özellikle bu tarz iş görüşmelerine giderken sıkı hazırlanmak bu yüzden çok önemlidir.

Seçmeli iş görüşmeleri

Bazen çalışan arayan şirketler işe alımdan önce adayların nasıl çalıştığını görmek isteyebilir. Bunun için ise adayları belirledikleri belli uygulamalardan ve simülasyonlardan geçirirler. Bu uygulamalar veya simülasyonlar aynı zamanda adayın yeteneklerini bulup, değerlendirme işlevine de sahiptir. Bu tür mülakatların avantajı ise belli bir soru veya metne bağlı kalmadan adayın kendi yeteneklerini istediği gibi gösterebilmesidir.

Stres mülakatları

Bu mülakatlar, genel olarak adayı mutlak stres seviyesine ulaştırmak ve baskı altında nasıl tepkiler gösterdiğini görmek amaçlıdır. Söz konusu mülakat başlamadan aday, onunla görüşecek insandan bir saat önce bekleme odasına alınır ve stres seviyesinin artması beklenir. Mülakata geçildiğinde ise aday ile görüşen arasında birçok sessizlik ve soğuk bakış gerçekleşir ve aynı zamanda görüşmeyi yapan kişi bazı konularda adayı zorlar ve hatta meydan okur. Mümkün olduğunca soğukkanlı ve makul davranmak bu tür iş görüşmelerinde büyük önem kazanır.

Tekrarlı mülakatlar

Bazen şirketler adayları 2. kez, 3. kez veya 4. kez mülakata çağırabilir. Bunun olmasının birden fazla sebebi vardır. Bazen şirketler adayın iş için ideal aday olup olmadığını görmek için, bazı zamanlarda da kimi seçeceklerine karar veremediklerinden dolayı adayı tekrar mülakata çağırabilirler. Bu mülakatlar çoğu zaman can sıkıcı olabilir ve stres yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca sakin ve hevesle devam etmekte her zaman fayda var.