Kariyerinde tıkanma noktasına gelen hemen her çalışana, her şeyi silip temiz bir başlangıç yapma fikri rahatlatıcı geliyor. Ancak bu fikir uygulamaya geçilebilecek kadar güçlendiğinde, insan yepyeni zorluklarla yüzleşiyor. Araştırma yapmak, kendini değişime hazırlamak, cesaret kırıcı yorumları göğüslemek ve en sonunda harekete geçmek ilk anda düşünüldüğü kadar kolay olmuyor. Aşağıda, tüm bu zor süreçlerden geçerken yapılan bazı ortak hataları ve sıkça içine düşülen yanılgıları bulacaksınız. Kariyerinizi değiştirmek, yepyeni bir alanda yepyeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız, bu noktalara dikkat etmek işinizi kolaylaştırabilir.
1. Yeterince gözlem yapmadan başka bir iş alanına yönelmeyin. Bir önceki iş alanınızdan daha iyi uyum sağlayabileceğiniz alanı bulabilmek için, her şeyden önce kendinizi ve yeteneklerinizi çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Uzman kişilerden kariyer tavsiyesi alabilir, bu konudaki yayınları takip edebilirsiniz. Kariyer değiştirme sürecinin bu ilk ve en temel aşamasında başarılı olmanız, diğer tüm aşamalardan daha büyük önem taşıyor.
2. Parlak mesleklerin ihtişamına kapılmayın. Zaman zaman bazı meslekler çok “popüler” oluyor. Bu işleri yapanların çok para kazandıkları, yaşamlarından büyük keyif aldıkları gibi bilgiler kulaktan kulağa yayılıyor ve insanlar meslek tercihlerini bu yönde kullanabilmek için birçok şeyi göz ardı edebiliyor. Ancak nasıl etrafınızdaki insanlara uyan gömlekler size küçük veya büyük gelebiliyorsa, yaptıkları işlerin de size zor, anlamsız veya sıkıcı gelebileceğini unutmamanız gerekiyor. Önemli olan, çevrenizdekilerin ne düşündüğü değil, sizin kendi seçenekleriniz.
3. Bir arkadaşınızın başarılı olduğu bir sektör veya iş alanında sizin de başarılı olacağınızın garantisi yok. İlgi duyduğunuz sektör veya iş alanlarını hakkında en doğru bilgileri alabilmek için bir bilgi ağı oluşturun; sektörel yayınlar, iş hayatıyla ilgili internet sitelerini de bu bilgi ağının merkezi yapın. Eski okul arkadaşlarınızla, meslektaşlarınızla, dostlarınızla sizin sorduğunuz, onların anlattığı, bilgilendirici görüşmeler yapın.
4. Daha önceden bildiğiniz alanlara sıkışıp kalmayın. Hiç ummadığınız iş alanlarında da size uygun birtakım görevler olabilir. Kendinizi değerlendirme sürecini başarıyla tanımladığınızda yetenekleriniz ve eğilimleriniz belirginleşecektir. Bunun sonucunda da seçeneklerinizi sadeleştirip yöneleceğiniz kariyer sahası konusunda kararınızı daha sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz.
5. Parayı ana kriter olarak belirlemeyin. Eğer işiniz size uygun değilse, dünyadaki tüm paranın sizi mutlu etmeye yetmeyeceğini unutmayın. Araştırmalar, yetişkin insanlar için işyerindeki tatminsizlik ve stresin önemli sağlık problemlerine yol açtığını ortaya koyuyor.
6. Tatminsizliğinizi kendinize saklamayın. Kariyerinizi değiştirmek isteğinizden ailenizi, arkadaşlarınızı haberdar edin ki size yardım edebilsinler. Araştıran insan sayısını ne kadar arttırırsanız, seçenekleriniz de o kadar artacaktır. Böylece duyurusu çıkar çıkmaz gereğinden fazla başvuru alan pozisyonlara dahi erişme şansınız olabilir.
7. Yeni bir kariyerin başlangıç noktası eğitim olabilir. Hiç bir zaman okula dönüp bir master veya doktora programına başlamak, stajyer olmak, veya başka bir yolla kendinizi yeni bir alanda sınamak için yaşlı olduğunuzu veya bu çabalar için zaman ve para harcayamayacağınızı düşünmeyin.                 Örneğin bir yüksek lisans programını tamamlamak gerek özgeçmişinize gerek bilgi birikiminize önemli bir katkı sağlayacağı gibi, haftada birkaç saatinize ve biraz nakit paranıza mal olacaktır. Ancak nasıl bir kariyer yolu izleyeceğinize ve bu doğrultuda hangi branşta yeni bir diploma sahibi olacağınıza ilişkin doğru karar veremeden bir yüksek lisans programına katılırsanız, bu girişimin maliyeti tahmin ettiğinizden fazla olabilir.
8. Hangi iş alanında başarılı olacağınıza bir kariyer danışmanı karar veremez. Kariyer danışmanları ve kariyer danışmanlığı hizmeti veren ajans veya kurumlar yardımcı konumundadırlar ve size yeni bir yol çizemiyor; onlar da sizin izlediğiniz yolu takip ediyor. Bu kişiler ve kurumlar sizin için çok uzaklarda kalmış ideallerinizi ve farkında olmadığınız yeteneklerinizi de gün ışığına çıkarabiliyor; ama sonuçta gerekli araştırmaları yapmak ve karar almak size düşüyor.
9. Kariyerinizin bir gecede değişeceği beklentisine kapılmayın. Başka bir sektörde yeni bir işe başladığınız anda yeni bir kariyere sahip olmuyorsunuz. Bu değişim yaşamınızda gerçekleştireceğiniz gerek zihinsel gerek fiziksel bakımdan en çok çaba harcayarak geçireceğiniz değişimlerden biri. Yeni çalışma alanınıza adapte olmanız, o alandaki eksikliklerinizi gidermenizin beklediğinizden daha fazla zaman alabileceğini aklınızdan çıkarmayın.