TEKEL’in özelleştirilme süreciyle birlikte Türkiye’de yapılanma içine giren şirketlerden biri de, Koreli tütün devi KT&G. Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Jonathan Seo, Türkiye’deki yeni girişimleriyle ilgili sorularımızı yanıtlıyor.

Profesyonel özgeçmişinizi biraz anlatabilir misiniz?

1965 yılında Güney Kore’de doğdum. Lisans ve MBA eğitimimi tamamladıktan sonra KT&G pazarlama departmanında çalışmaya başladım. İş hayatında kurumsal bağlılığa inanan bir kişi olarak 14 yıldır KT&G merkez ofisi ve bölge ofisleri bünyesinde farklı pozisyonlarda yer aldım. 2002 yılında tamamlanan KT&G’nin özelleştirmesinde karar verme süreçlerinde aktif olarak bulundum. Stratejik Koordinasyon bölümündeki görevimin ardından dış ticaret departmanında yöneticilik yaptım. Bu görevimde ABD, Hindistan, Çin, Nepal pazarlarına ilişkin çalışmalarım ve farklı stratejik birlikteliklerin kurulmasına yönelik tecrübelerim oldu. Yaklaşık 9 aydır da KT&G Türkiye ofisinde Pazarlama ve Satış Direktörü olarak görev yapmaktayım.

KT&G’nin dünya çapındaki çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan KT&G tamamen sigara üretimi ve satışına odaklanmış Kore pazarının %80’ine sahip ve global pazarlarda da hızla büyümekte olan dünyanın en büyük sigara firmalarından biridir. Amerika, Çin, Orta ve Güneydoğu Asya’da artan satışlarıyla başarı grafiğini yükseltmektedir. Yıllık 100 milyar adet üretimi ve 5 milyar dolarlık satışıyla sektörün devlerinden olan KT&G, üretiminin %30’unu ihraç etmektedir. KT&G Los Angeles, Moskova, Dubai, Beyrut, Taşkent, Pekin, Şanghay ve İstanbul gibi Dünyanın birçok noktasındaki ofisleri ile tüketicilerine ulaşmaktadır. 2004 yılı itibariyle 35 milyar adet sigara ihraç etmeyi hedefleyen KT&G, bu hedefle dünyanın ilk 5 sigara ihracatçısı arasına da girecektir. Son 3 yıl içerisinde ihracatı 6.1 milyar adetten 30.9 milyara ulaşan firma Ortadoğu ve Orta Asya pazarına başarıyla yerleşirken yeni pazar arayışlarına da hızla devam etmektedir.

Türk tütün piyasası için planlarınız neler?

KT&G fiilen 10 aydır Türkiye’de faaliyet göstermektedir, ancak KT&G’nin Türkiye ile ilişkileri 1970’lere kadar dayanmaktadır. İzmir ve çevresinden oryantal yaprak tütün alımı yapan KT&G’nin tüm sigaralarında da bir miktar Türk tütünü bulunmaktadır. Aralık ayında İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesinde kuracağı tesis için 1.885 milyon dolar karşılığında 145 bin metrekarelik arsa satın alan KT&G, Türkiye’ye 5 yıl içerisinde 100 milyon yatırım yapma kararı almıştır. Ocak 2005’e kadar 3 – 4 markayla pazara girecek olan KT&G ilk 3 yılda Türkiye yerel pazarında %10 pazar payı ve bunun yanı sıra Türkiye’den 7- 8 milyar adet sigarayı da komşu ülkelere ihraç etmeyi hedeflemektedir.

Uluslararası bir şirket olarak, kurum kültürünüzü nasıl tarif edersiniz?

KT&G temel prensiplere bağlı, özerklik ve yaratıcılığa destek veren gelecek odaklı bir yönetim yapısı belirlemiş güvenilir bir şirket olmayı ilke edinmiştir. Yaratıcılık, değişim ve dinamizm KT&G’nin hızla daha da büyümesi ve gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Sadece müşterilerine, hissedarlarına ve çalışanlarına karşı değil; topluma karşı kendini sorumlu hissetmekte ve sosyal sorumluluklarını da etkin şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır.

İşe alım süreciniz ve İnsan Kaynakları politikanızdan bahsedebilir misiniz?

İşe alım sürecimiz birkaç aşamalı mülakat ve proje adımlarından oluşmaktadır.
İnsan kaynakları politikamızın da ana hedefi başarılı bir eğitim veya iş deneyimine sahip kurumsal kimliğimize uyum sağlayabilecek, kendini geliştirmeye ve öğrenmeye açık, yetenekli arkadaşları aramıza katmaktır. Ayrıca adayların etik değerlere olan hassasiyeti de kurum olarak önemli kriterlerimizden biridir.

Kariyer.net’ten nasıl faydalanıyorsunuz?

Kariyer.net ile Türkiye organizasyonumuzun başlangıç döneminde tanışmak bizlere oldukça faydalı olmuştur. Dünyadaki benzerleriyle kıyaslandığında da Kariyer.net’in hizmet anlayışı, altyapısı ve geniş veritabanı ile başarılı bir örnek olduğunu düşünüyorum. Aradığımız niteliklere sahip adaylara kısa zamanda ulaşmak, KT&G’yi Türkiye’de daha fazla tanıtmak ve kurumsal kimliğimizi yansıtmak için kariyer.net bizim için önemli bir nokta olmuştur. Gelecek dönemlerde de bu olumlu çalışmaların devam edeceğine inanmaktayım.

Şirket olarak içinde yer aldığınız sektörün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de sigara pazarı özellikle TEKEL’in özelleştirme süreciyle daha da hareketlenmiştir. Pazara 2005 yılında fiilen girmeyi hedefleyen bir firma olarak önümüzdeki yıllarda rekabetin daha da artacağını ve buna bağlı olarak üreticilerin stratejilerinde farklılıklar olacağını düşünmekteyim.

Bildiğiniz gibi tütün ürünleri, toplumsal bakımdan hassas bir konu. Sizce sigaranın reklamı yapılmalı mı?

Tüm diğer tüketim malları gibi sigara da tüketicinin seçim tercihini yaparken bilgi sahibi olması gereken bir üründür. Katran, nikotin oranları, içerik ve kalite sigara için değerlendirme faktörleri olabilir. Bu noktada kişisel fikrim, bilgilendirme amaçlı reklamların yapılabileceği doğrultusunda.

Geleceğe yönelik hedefleriniz, projeleriniz neler?

Şu anda KT&G ekibi olarak tüm çalışma arkadaşlarım ve ben Türkiye pazarındaki hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz. Bu aşamada İnsan Kaynakları bizim titizlikle üzerinde durduğumuz bir konu. Türkiye organizasyonumuza katılacak iyi bir eğitim geçmişine ve iş deneyimine sahip; kurumsal kültürümüze uyum sağlayabilecek arkadaşlarla da uzun yıllarca birlikte çalışmayı hedeflemekteyiz. Bu sebeple KT&G için insan kaynaklarına yatırım yapmak, onların profesyonel eğitimlerine ve kendilerini geliştirmelerine destek olmak öncelikli amaçlardan biridir.