Maaş zammı nasıl istenir?

Maaş zammı konusunun gündemde olduğu bir dönemdeyiz. Zam oranlarına göre kimi çalışanlar yeni iş tekliflerini değerlendirirken kimileri de maaş beklentilerini yönetime sunacak. İK ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, çalışanların maaş zammı görüşmelerinde dikkat etmesi gerekenleri yazımızda anlattı.

Maaş zammı konuşulmaya başlandı. Kimi şirketlerde zamlar maaşlara yansımaya başlamışken kimilerinde ise süreç henüz başlamadı. Son dönemde yaptığım mülakatlarda ve danışmanlık görüşmelerinde, “Yeni bir işe başlamak mı, yoksa çalışılan işte maaş pazarlığı yapmak mı daha mantıklı?” sorusu sıklıkla yöneltiliyor. İş değişikliği kararı vermeden önce beklentilerini, var olan işinin bu beklentileri ne kadar karşıladığını araştırman ve kararını buna göre vermen doğru adım atmanı kolaylaştırır.

Hepimizin iş ve özel yaşam beklentisi farklıdır. İş değişikliği yapmadan önce, bizim için en doğru kararı vermemiz, ileride pişman olmamamızı engeller. Örneğin, aldığın maaş sebebiyle iş değiştirmek bazen en doğru karar olmayabilir. Şöyle düşün; yöneticin seni destekliyorsa, yaptığın işten mutluysan, huzurlu bir çalışma ortamın varsa bunlar iyi işaretlerdir. Eğer konu sadece maaşın ise en son ne zaman maaşına zam aldığını, zam konusuyla ilgili aklına takın tüm soruları yazmalı ve bunların cevaplarını bulunmalısın. İş değiştirmek yerine maaşının artması için yapacağın konuşma, vereceğin en doğru karar olabilir.

Zam isterken nelere dikkat etmelisin?

Eğer aklından maaş zammı konuşması yapmak geçiyorsa, bu konuşmayı yapmadan önce mutlaka hazırlık yapmalısın. Görüşmede kullanacağın cümleleri, artışı neden istediğini, yeni dönemde şirkete katacağın değerleri net olarak belirlemelisin. Burada kritik olan, yöneticinin uygun bir zamanını kollaman. Örneğin, önemli bir satış projesinin sonrasında bu zam talebini iletmen lehine olabilir. Bu konuşmaya hazırlanırken iş yerinin kurumsallığı, maaş politikası gibi detayları dikkate almayı unutma. Ayrıca, maaşının olması gerekenden daha az olduğunu düşünüyorsan, iyileştirme de isteyebilirsin.

Değerini belirle

Zam konuşmasını yapmadan önce tecrübenin ve konumunun iş hayatındaki değerini öğren. Yeni maaşını isterken ortalama bir değer vermek yerine, küsuratı barındıran bir ücret verebilirsin. Mesela 8.500 demek yerine 8.700 TL olarak belirtebilirsin. Küsuratlar detaylı çalışmanın göstergesidir ve bu da bir nevi satış stratejisidir.

Maaş aralığı belirle

Maaş zammı konusunu ifade ederken bir aralık belirleyerek maaş beklentini dile getirebilirsin. Bir aralık belirlemen yani esnek olman, sana pozitif bir şekilde dönebilir. Maaş zammını istediğin oranda alamayacağını düşünüyorsan, yan haklarınızda bir artış/farklılık da isteyebilirsin.

Talebini kişiselleştir

Maaş zammı talebinde bulunurken sana özel gerekliliklerden bahsedebilirsin. Çaresiz bir şekilde istemek yerine, somut örnekler verebilirsin. Örneğin, ailene yeni katılacak bebeğinden bahsederek zamma neden ihtiyaç duyduğunu belirtebilirsin. Kişiselleştirmenin diğer yolu; seninle aynı işi yapan meslektaşlarından seni ayıran ve öne çıkaran yönünü ifade etmenle olur. Eğer bu artın firma için de ayrı bir önem taşıyorsa, zam isterken bunu dile getirebilirsin.

Sayılardan faydalan

Maaş zammın için pazarlık yaparken, yetkinliklerin, portföyün ve işinle ilgili başarıların üzerine odaklanabilirsin. Geçmiş dönemde yaptıklarını dile getirirken sayılara yer vermen, somut örnekler sunman, ürettiğin projelere yer vermen elini sağlamlaştırır.

Pozitif ol

“Maaşıma zam yapmazsanız çekip giderim” mesajı vermekten kaçın. Maaşına artış isterken; çalıştığın şirkete ve işine önem verdiğini, bağlılığını ve bu ekibin bir parçası olmaktan duyduğun mutluluğu, samimiyetinle yöneticine hissettir. Konuşmanı yapmak için mutlaka hazırlan.

Maaşlar ve yapılan zam oranları şirket içinde en hızlı yayılan bilgidir. Eğer genele göre daha az zam aldığını düşünüyorsan, öncelikle sakin ol ve fevri davranma. Öfkeyle yöneticinle veya İK birimiyle iletişime geçmek ve gemileri yakmak yerine çözüm üretmeye çalış. Düşünmeden alacağın istifa kararı, mali durumunu oldukça sarsabilir. Çalışma hayatı ve kariyerin için şartları, gereklilikleri, şirket içi konumunu ve hedeflerini düşünüp gerekirse yeni bir aksiyon planı çıkarmalısın. Fevri davranmak yerine büyük resme, hedeflerine odaklan ve iş bulmadan işten ayrılmamaya gayret et.

Konuk Yazar: Esra Kemer/İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı